ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινός Γολγοθάς απόρων και αναπήρων

καθημερινός-γολγοθάς-απόρων-και-αναπ-69952

Στις υπηρεσίες του ΚΕΠΑ μετά από ένα χρόνο λειτουργίας 1.000 αιτήσεις είναι ακόμη στο περίμενε

Συνωστίζονται ανά δεκάδες περιμένοντας τη σειρά τους. Άποροι, άνεργοι και χρόνια πάσχοντες που έχουν μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από αυτά και τις ελλείψεις των υπηρεσιών που τους «κρατούν» ομήρους για μήνες ολόκληρους, χωρίς φάρμακα, χωρίς ιατρική περίθαλψη, χωρίς σύνταξη και επιδόματα αναπηρίας ή πρόνοιας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Η ελλιπής στελέχωση των υπηρεσιών, η έλλειψη νευραλγικών ειδικοτήτων και οι συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας έχουν καθηλώσει εκατοντάδες υποθέσεις, τόσο στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας στο Βόλο, όσο και στις υπηρεσίες της Πρόνοιας.

Στις υπηρεσίες του ΚΕΠΑ μετά από ένα χρόνο λειτουργίας 1.000 αιτήσεις είναι ακόμη στο «περίμενε» προς εξέταση. Στην Πρόνοια, που πλέον έχει μεταφερθεί στις αρμοδιότητες του Δήμου, επίσης παρατηρούνται καθυστερήσεις καθώς το προσωπικό επίσης δεν επαρκεί για να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες της υπηρεσίας.

Ιώβειος υπομονή παρά τις προσπάθειες…

Το ΚΕΠΑ συστήθηκε ως υπηρεσία η οποία ήρθε για να σώσει λίγο τα πράγματα και να αποκαταστήσει τις αδικίες που γίνονταν μέχρι τώρα όσον αφορά στην απονομή συντάξεων αναπηρίας αλλά και επιδομάτων αναπηρικών σε χρόνια πάσχοντες. Όμως σταδιακά ακόμη και όσοι θέλουν να αυξήσουν το ποσοστό της αναπηρικής σύνταξης για να εξαιρεθούν από τα χαράτσια θα πρέπει να περάσουν από το ΚΕΠΑ… με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον όγκο δουλειάς.

Αυτή την περίοδο στη Μαγνησία σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 1.000 αιτήσεις που δεν έχουν εξεταστεί από τις επιτροπές, οι οποίες όμως εκτιμάται ότι θα έχουν ικανοποιηθεί μέχρι το Φεβρουάριο.
Η δομή άρχισε να λειτουργεί πέρυσι το Σεπτέμβριο του 2011 κι είναι αρμοδιότητας του ΙΚΑ. Από τις επιτροπές των γιατρών εξετάζονται όλοι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, του ΟΑΕΕ, του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΝΑΤ, όμως η γραφειοκρατία αποτελεί «τροχοπέδη» αφού πρέπει να ακολουθηθεί μία ατέρμονη διαδικασία μέχρι την «ακρόαση από την επιτροπή».

Όταν κάποιος ασφαλισμένος επιθυμεί να εξεταστεί, συμπληρώνει μία αίτηση στο αντίστοιχο ΚΕΠΑ της περιοχής του ή του Νομού, στην οποία γράφει τι αιτείται. Προσκομίζει τις εξετάσεις που πρέπει να είναι πρόσφατες και γνωματεύσεις, οι οποίες συνοδεύονται από το ΑΜΚΑ του γιατρού και του εργαστηρίου, υποβάλλονται σε προέλεγχο, ο γιατρός τις παραλαμβάνει και τα δικαιολογητικά όλα σκανάρονται και στέλνονται στην Αθήνα.

Εκεί επεξεργάζονται από το Κέντρο Διεύθυνσης Αναπηρίας και ο ασφαλισμένος, μπαίνει στη λίστα για την Επιτροπή, για να εξεταστεί από τους γιατρούς της ειδικότητάς του.

Από την αρχή όμως δεν εντάχθηκαν στο σύστημα αρκετοί γιατροί. Οι ιθύνοντες πίστευαν ότι με 400 – 500 γιατρούς θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες από τη στιγμή που σε κάθε Νομό υπάρχει ένα ΚΕΠΑ. Τελικά όμως η προσδοκία αυτή αποδείχτηκε φρούδα.

Οι επιτροπές μπορούν εξετάσουν το μέγιστο μέχρι 20 περιστατικά τη κάθε φορά καθώς πλέον γίνεται ουσιαστικός έλεγχος με αποτέλεσμα ακόμη και η αναμονή για τον επόμενο «εξεταζόμενο» να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα τις περισσότερες φορές.

«Μπορεί κάποιος να περιμένει μέχρι και 10 μήνες ειδικά σε ειδικότητες ψυχιατρικές και νευρολογικές» τόνισε ο κ. Κουτσούκος, προϊστάμενος των διοικητικών υπηρεσιών, και διευκρίνισε ότι οι επιτροπές «κυλούν» γρηγορότερα στα παθολογικά, καρδιολογικά, ορθοπαιδικά και χειρουργικά περιστατικά.

Μέσα στον Οκτώβριο, τουλάχιστον στη Μαγνησία, έγιναν 21 επιτροπές και εξετάστηκαν 400 περίπου άτομα, το Νοέμβριο υπολογίζεται ότι εξετάστηκαν 350 άτομα, ενώ μέχρι τέλους Δεκεμβρίου έχουν προγραμματιστεί 21επιτροπές στις οποίες εκτιμάται ότι θα εξεταστούν περίπου 400 άτομα.

Έτσι οι αρμόδιοι υπολογίζουν ότι περίπου 1.000 αιτήσεις υπάρχουν σε εκκρεμότητα στο Νομό, που θα έχουν εξυπηρετηθεί το επόμενο τρίμηνο έτσι ώστε να υπάρχει μετά μια αναμονή ενός ή δύο μηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούκο, τα αποτελέσματα της λειτουργίας του ΚΕΠΑ θα φανούν μετά από δύο χρόνια, περίοδο που θα λήξουν τα παλιά πιστοποιητικά αναπηρίας από το ΚΕΠΑ.

Γολγοθάς…και το βιβλιάριο απορίας

Σε Γολγοθά όμως για πολλούς συμπολίτες έχει μετατραπεί η διαδικασία έκδοσης βιβλιαρίου απορίας με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αφού στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποβεί και μοιραία για την ίδια την υγεία τους.

Τα δημόσια νοσοκομεία με βάση τη νέα νομοθεσία πλέον δεν δέχονται τους πολίτες που δεν έχουν βιβλιάριο ασθενείας, εκτός εάν διαθέτουν βιβλιάριο πρόνοιας ή απορίας ή αν οι ίδιοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν από την τσέπη τους τα έξοδα νοσηλείας και θεραπείας.

Αφού έχουν να παλέψουν με τη γραφειοκρατία και διάφορα χαρτιά που πρέπει να καταθέσουν προκειμένου να πιστοποιηθεί η απορία, στις αρμόδιες υπηρεσίες που εγκρίνουν τα βιβλιάρια απορίας αλλά και τα προνοιακά επιδόματα, είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ακόμη και μέχρι τρεις μήνες μέχρι να εγκριθεί το βιβλιάριο απορίας για να μπορούν να επισκεφτούν είτε το Νοσοκομείο για να υποβληθούν σε εξετάσεις ή για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες και εξαιτίας της πολυήμερης απεργίας και των κινητοποιήσεων στους ΟΤΑ η όλη διαδικασία καθυστερεί σημαντικά παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τους αρμόδιους υπαλλήλους, που πολλές φορές «εξαιρέθηκαν» προκειμένου να εξυπηρετήσουν διάφορα περιστατικά ή για να συνεδριάσουν επιτροπές και να θεωρηθούν βιβλιάρια απορίας που είναι απαραίτητα, διότι μόνο έτσι ή μη έχοντες εισόδημα μπορούν να προμηθευτούν και τα φάρμακά τους από το Φαρμακείο του Νοσοκομείου Βόλου ή να νοσηλευθούν χωρίς να τους ζητηθεί εκ των υστέρων… να πληρώσουν τα μαλλιοκέφαλά τους εάν χρειαστεί να νοσηλευθούν στο Νοσοκομείο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου