ΤΟΠΙΚΑ

Πάρτι… των PM10 άλλες τρεις ημέρες

πάρτι-των-pm10-άλλες-τρεις-ημέρες-70811

Πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο κινήθηκε προχθές η τιμή συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων PM10, στο Βόλο, σύμφωνα με τις μετρήσεις του σταθμού παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Και χθες, από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 12 το μεσημέρι, ο σταθμός κατέγραφε υψηλές συγκεντρώσεις, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 58μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Η Περιφερειακή Ενότητα έδωσε στη δημοσιότητας τις μέσες ημερήσιες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων, από τις 7 Δεκεμβρίου μέχρι και τη μέση τιμή για το πρώτο δωδεκάωρο της χθεσινής ημέρας.

Οι μέσες ημερήσιες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων PM10 διαμορφώθηκαν ως εξής:

* 7 Δεκεμβρίου 30 μg/m3

* 8 Δεκεμβρίου 28 μg/m3

* 9 Δεκεμβρίου 42 μg/m3

* 10 Δεκεμβρίου 43 μg/m3

* 11 Δεκεμβρίου 52 μg/m3

* 12 Δεκεμβρίου 35 μg/m3

* 13 Δεκεμβρίου 62 μg/m3

* 14 Δεκεμβρίου 58 μg/m3 (από ώρα 1:00 έως 12:00)

Στο κόκκινο ήταν η μέση ημερήσια τιμή των PM10 άλλες τέσσερις ημέρες από τις αρχές του Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα: την 1η Δεκεμβρίου 58 μg/m3, στις 2 Δεκεμβρίου 55 μg/m3, στις 3 Δεκεμβρίου 52 μg/m3 και στις 5 Δεκεμβρίου 51 μg/m3.

Η ισχύουσα 24ωρη οριακή τιμή για τα σωματίδια είναι τα 50 μg/m3 .

Σύμφωνα με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων εμφανίζονται τις βραδινές ώρες της ημέρας (από 18:00 έως 24:00) ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα.

Αυτό οφείλεται, αυτή την εποχή, όπως προσθέτει η ίδια ανακοίνωση,στις καύσεις για τη θέρμανση των κτιρίων και κυρίως στη χρήση του ξύλου ως καυσίμου στα τζάκια και στις σόμπες των κατοικιών.

Την επόμενη εβδομάδα, στο μεταξύ, όπως ενημέρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας, ολοκληρώνονται οι εργασίες της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, η οποία και θα προβεί σε σχετική εισήγηση προς τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας για τη λήψη απόφασης, όσον αφορά, τα όρια ενημέρωσης του κοινού, τα όρια επιφυλακής, αλλά και τη λήψη συγκεκριμένων έκτακτων μέτρων, για την αντιμετώπιση των επεισοδίων αέριας ρύπανσης.

«Υπενθυμίζουμε στους πολίτες και κατανοούμε την ανάγκη περιορισμού του κόστους θέρμανσης των νοικοκυριών αλλά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα υλικά καύσης και επισημαίνουμε ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων, απορριμμάτων και υπολειμμάτων ξύλου που προέρχονται από μονάδες επεξεργασίας ξύλου, η καύση των οποίων εκλύει ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε ο κ. Κοπάνας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου