ΤΟΠΙΚΑ

Αυξάνουν τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας

αυξάνουν-τα-φαινόμενα-ενδοοικογενει-851206

Η αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας σε συνάρτηση με τον νόμο που έχει θεσπιστεί από την πολιτεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν διεξοδικά τα δυσάρεστα αυτά φαινόμενα, αποτέλεσαν τον βασικό κορμό της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Λαϊκή Βιβλιοθήκη. Η πρωτοβουλία της ΧΕΝ Ελλάδος και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη ΧΕΝ Βόλου και το παράρτημα ΚΕΘΙ Βόλου, έθεσε τον “δάκτυλο επί των τύπων των ήλων” σε ότι αφορά το θέμα “Αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας”, θύματα της οποίας είναι συνήθως γυναίκες ή παιδιά. Τα στοιχεία που κατέθεσε ο νομικός Βαγγέλης Ζαχαρόπουλος, πρόεδρος του Συμβουλίου ΚΑΠΑ μαρτυρούν “διαπιστωμένη αύξηση των φαινομένων οικογενειακής σε ποσοστό 10% για το 2007”. “Υπάρχει έξαρση, όπως είπε ο κ. Ζαχαρόπουλος, αλλά είναι πολύ περισσότερα τα φαινόμενα τα οποία δεν διαπιστώνονται και δεν καταγράφονται για πάρα πολλούς λόγους, οι οποίοι οφείλονται κυρίως στην αδυναμία της γυναίκας- θύμα να καταγγείλει το γεγονός για λόγους οικονομικής εξάρτησης”. Ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ ανέφερε επίσης ότι “όσο περνούν τα χρόνια οι γυναίκες μπορούν να καταγγέλλουν πιο εύκολα τα γεγονότα γιατί στην πραγματικότητα πάντα υπήρχαν περιπτώσεις οικογενειακής βίας, που όμως δεν καταγγέλλονταν και για τον λόγο αυτό δεν έχουν καταγραφεί” για να προσθέσει ότι “τα φαινόμενα είναι πιο έντονα στις χαμηλές οικονομικά αλλά και μορφωτικά, κοινωνικές ομάδες”. Οι προσπάθειες του δικτύου εστιάζονται εν τέλει, στην “οργάνωση ενός κοινού συστήματος ώστε να υπάρχει ακριβής και αξιόπιστη καταγραφή όλων αυτών των γεγονότων”.
Η δικηγόρος Μαρία Παρασκευά, ειδική συνεργάτης του Κέντρου Ερευνας για θέματα ισότητας στην Αθήνα, ανέλυσε τον Νόμο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: “ Στην πράξη προστατεύονται οι γυναίκες, γιατί αυτός ο νέος νόμος δημιουργεί κάποια καινούργια αδικήματα, όπου υπαίτιος δεν είναι μόνο ο σύζυγος αλλά μπορεί να είναι και ο σύντροφος. Περιλαμβάνει,δηλαδή, όχι μόνο την σύζυγο αλλά και τα παιδιά και τους γονείς της συζύγου” προσθέτει η κ. Παρασκευά. Τα πρακτικά οφέλη που προκύπτουν από την θέσπιση του νέου νόμου έγκεινται στο γεγονός ότι “αλλάζει κάποια αδικήματα και τα κάνει πλημμελήματα, έχει μια δραστική ενέργεια και κυρίως σε πάρα πολλά θέματα αναμειγνύεται ο εισαγγελέας ο οποίος παίζει διαμεσολαβητικό ρόλο, ώστε να μπορεί κάποια γυναίκα να καταφύγει τόσο στην Αστυνομία όσο και στον Εισαγγελέα”, εξηγεί η ίδια και καταλήγει “ δημιουργεί μια τεράστια παρέμβαση και των δασκάλων και των καθηγητών σε σχέση με το κακοποιημένο παιδί και παράλληλα έχει πάρα πολλές τροποποιήσεις οι οποίες βοηθούν πάρα πολύ την γυναίκα που βιάζεται”.
Η Τάνια Πρίντζου, κοινωνική λειτουργός και επαγγελματικό στέλεχος στη ΧΕΝ εξέφρασε από την πλευρά της, την βεβαιότητα ότι “για μας έχει πάρα πολύ σημασία να κινητοποιηθούν οι γυναικείες οργανώσεις, και οι κοινωνικοί φορείς”. “Νομίζω, προσέθεσε, ότι πρέπει να υποστηρίξουν όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται, προκειμένου το υπάρχον πρόβλημα να μειωθεί και να κατανοήσουμε ότι μας αφορά όλους. Είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά ορισμένα κοινωνικά στρώματα, είναι διαστρωματιακή ή ενδοοικογενειακή βία και αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη τόσο οι κοινωνικοί φορείς όσο και οι γυναικείες οργανώσεις. Αυτή ήταν η δική μας η πρωτοβουλία, να ενεργοποιήσουμε την τοπική κοινωνία, τις γυναίκες, ώστε να ακούσουν, να ενημερωθούν, αλλά και να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα” κατέληξε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου