ΤΟΠΙΚΑ

Οχι χαράτσι στα κολυμβητήρια

οχι-χαράτσι-στα-κολυμβητήρια-72290

Κάθε προσπάθεια αύξησης του κόστους των ναυταθλητικών τμημάτων προκειμένου να «συνεισφέρουν» στη λειτουργία των εγκαταστάσεων θα σημάνει στην ουσία μετακύληση του κόστους αυτού στους ήδη επιβαρυμένους γονείς των αθλητών, με αποτέλεσμα τη διακοπή άθλησης ακόμη μεγαλύτερου αριθμού αθλητών.

Τα παραπάνω σημειώνουν στην απάντησή τους προς το Δήμο Βόλου τα τέσσερα ναυταθλητικά σωματεία της πόλης Γ.Σ ΝΙΚΗ, ΝΟΒ-Α, ΟΕΑ-ΝΑΒ, ΟΥΚ Βόλου, μετά την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να ορίσει τέλη για τη χρήση των αθλητικών διαδρομών από τα σωματεία στα κλειστά κολυμβητήρια Βόλου και Νέας Ιωνίας. Απόφαση που ήταν να έλθει προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο και τελικά αναβλήθηκε, μετά από παρέμβαση του Δημάρχου Βόλου, προκειμένου πριν την επανεισαγωγή του θέματος να υπάρξει διαβούλευση με τα σωματεία.

Αναφερόμενοι στο θέμα της χρέωσης των σωματείων, οι εκπρόσωποι των ναυταθλητικών σωματείων επισημαίνουν τα παρακάτω:

1. Αντιλαμβανόμαστε ότι στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία είναι δύσκολο για το Δήμο Βόλου να καλύπτει το υψηλό κόστος των εγκαταστάσεων
2. Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί αυξάνοντας τα έσοδα του Δήμου Βόλου που προορίζονται για τις εγκαταστάσεις, με απαραίτητη προϋπόθεση τη μείωση του κόστους λειτουργίας

3. Μείωση κόστους λειτουργίας: Εκτιμούμε ότι με μικρό κόστος επενδύσεων θα εξοικονομηθεί 20% – 35% του κόστους λειτουργίας των εγκαταστάσεων και προτείνουμε:

– Την άμεση επανεργοποίηση της Επιτροπής Κολυμβητηρίου με συμμετοχή αιρετών, υπηρεσιακών παραγόντων και των Σωματείων που γνωρίζουν πολύ καλά τη λειτουργία και τα προβλήματα των εγκαταστάσεων.
– Η Επιτροπή Κολυμβητηρίου θα αναλάβει να καταγράψει, εξετάσει και προτείνει λύσεις άμεσα εφαρμόσιμες για τη μείωση των επιμέρους δαπανών, με βασικό άξονα τις βελτιώσεις στην κατανάλωση φυσικών πόρων (νερό, ρεύμα αέριο) και να κοστολογήσει – διερευνήσει τρόπους χρηματοδότησης των έργων.
– Υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων από το Δήμο Βόλου με συμμετοχή – συνεισφορά των σωματείων, εφόσον δεν καλύπτεται το κόστος από ίδια κεφάλαια ή χορηγούς
Για την αύξηση των εσόδων λειτουργίας οι εκπρόσωποι των ναυταθλητικών σωματείων προτείνουν:
– Την άμεση και αποδοτική ενοικίαση των κυλικείων
– Την προγραμματική δέσμευση όλων των διοργανωτών διεθνών εκδηλώσεων στην – σταθμισμένη- καταβολή αντιτίμου για τη χρήση των εγκαταστάσεων (αθλητικών και καταλυμάτων), με άμεση εφαρμογή στο προγραμματισμένο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόλο – Νεανίδων ( Αύγουστος 2013)
– Τη συμφωνία με επιχειρηματικούς φορείς της πόλης (εστίαση – καταλύματα) για τη χορηγία εκ μέρους τους τμήματος κόστους συντήρησης των εγκαταστάσεων, ως ανταποδοτικό τίμημα για τη διοργάνωση από το Δήμο, τα σωματεία μας ή τις ομοσπονδίες – αθλητικών γεγονότων σε όλη τη διάρκεια του έτους, με άμεση εφαρμογή στο προγραμματισμένο παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόλο Νεανίδων (Αύγουστος 2013)
– Τη διάθεση χώρων για τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων.

Πιστεύουμε, λένε οι εκπρόσωποι των ναυταθλητικών σωματείων, ότι οι παραπάνω προτάσεις μας συνεισφέρουν συνολικά στη λειτουργία των εγκαταστάσεων πολύ περισσότερο, από ένα αυθαίρετο «χαράτσι» που θα κατευθύνεται σε μία μαύρη τρύπα δαπανών, χωρίς τέλος. Η πρότασή μας εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται στο διάστημα των επόμενων δύο μηνών, με πλήρη συμμετοχή – συνεργασία μας. Αν στο διάστημα αυτό θεωρείτε ότι πρέπει να καλυφθούν κάποια ανελαστικά έξοδα που θα διασφαλίζουν τη λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων ως την υλοποίηση των έργων μείωσης κόστους, σας υπενθυμίζουμε ότι στα κολυμβητήρια της πόλης μας αθλούνται περί τους 1.000 αθλητές/παιδιά ημερησίως και στα οποία – με δικές σας ενέργειες – έχετε τη δυνατότητα να απευθυνθείτε».

Η πρόταση
του Δήμου Βόλου

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του Δήμου Βόλου (ΔΟΕΠΑΠ/ΔΗΠΕΘΕ) για την οικονομική συμμετοχή των Συλλόγων για χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων ήταν η παρακάτω:

Τένις 100 ευρώ/γήπεδο/μήνα, Γυμναστήρια: Πέντε ευρώ/αθλητή/μήνα, Κολυμβητήρια/Ιδιωτικές Επιχειρήσεις 25 ευρώ/φορά/διαδρομή (ανώτατο όριο τα δέκα άτομα), Κολυμβητήρια/Ερασιτεχνικοί Σύλλογοι 2,50 ευρώ/ώρα/διαδρομή (πόλο 160 ευρώ το μήνα, καταδύσεις 80 ευρώ το μήνα, συγχρονισμένη 80 ευρώ το μήνα), Πισίνα Εκμάθησης/Baby Swimming 150 ευρώ το μήνα και δεκαπέντε παιδιά/3 φορές/εβδομάδα. Aqua Aerobic 50% επί των εσόδων για κάθε τμήμα, Κολυμβητήρια / Ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί 2 ευρώ/παιδί/φορά, Αθλητικοί Σύλλογοι/Κλειστές και ανοικτές εγκαταστάσεις 50 ευρώ το μήνα (αφορά σε υποδομές έως 6 ώρες την εβδομάδα), Γήπεδα ποδοσφαίρου 100 ευρώ το μήνα (αφορά σε υποδομές πάνω από 6 ώρες την εβδομάδα), Γήπεδα ποδοσφαίρου 100 ευρώ/μήνα (εφόσον δεν έχουν αναλάβει τη συντήρηση οι Σύλλογοι και κάνουν χρήση οι υποδομές των συλλόγων), Παροχή εγκαταστάσεων για εκδηλώσεις ανά ημέρα χρήσης (η τομή θα καθορίζεται σύμφωνα με το μέγεθος και τις ανάγκες τη κάθε εκδήλωσης και τις ιδιαιτερότητες και παροχές της κάθε εγκατάστασης κατόπιν υπογραφής συμφωνητικού), Ξενώνες 15 ευρώ/ημέρα και κατά περίπτωση 10 ευρώ την ημέρα).

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου