ΤΟΠΙΚΑ

Υποχρεωτική η επιβολή τελών στους καταστηματάρχες

υποχρεωτική-η-επιβολή-τελών-στους-κατ-851206

«Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε το νόμο και να εισπράξουμε το 2% από τους καταστηματάρχες», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης, απαντώντας στην επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Γ. Σπηλιόπουλου, ο οποίος ζητούσε να σταματήσει η είσπραξη έως ότου υπάρξει ρύθμιση από το υπουργείο Εσωτερικών.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή του κ. Βούλγαρη, «η υποχρέωση καταβολής τέλους 2% επί εκδιδομένων λογαριασμών υπέρ Δήμων και Κοινοτήτων προκύπτει από μια σειρά διατάξεων Νόμων. Συγκεκριμένα από τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 339/76, του άρθρου 3 του Ν. 658/1977, τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν.1080/80 και τις διατάξεις του άρθρου 26 του Ν.1828/89 όπως αντικαταστάθηκε από τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.2539./97. Αντίστοιχα το τέλος παρεπιδημούντων 2% προβλέπεται στην παρ. 10 του άρθρου 27 του Ν.2130/93.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 20 του Ν.2539/97 το οποίο ισχύει από 1-1-1998 και οι διατάξεις που καθορίζουν τόσο το ύψος όσο και τον τρόπο επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εισπράξεων των καταστημάτων είναι αυτές του πιο πάνω άρθρου όπου επί λέξει αναφέρεται « επιβάλλεται υπέρ των Δήμων και Κοινοτήτων στην περιφέρεια των οποίων ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων τέλος σε ποσοστό δύο τοις εκατό ( 2% ) στα ακαθάριστα έσοδα των α) κάθε είδους μορφής και ονομασίας καταστήματα στα οποία πωλούνται για κατανάλωση εντός του καταστήματος ή σε πακέτο , φαγητά ,ποτά , καφές ,αναψυκτικά , διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα εντός ή εκτός του καταστήματος β) Ζυθοπωλείων και μπαρ ανεξαρτήτως ιδιαίτερης ονομασίας και κατηγορίας , γ) καντινών. Στο ανωτέρω τέλος υπάγονται και τα κέντρα διασκέδασης και τα καταστήματα των πιο πάνω περιπτώσεων που λειτουργούν μέσα σε Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις κάθε λειτουργικής μορφής και κατηγορίας ,καθώς και τα οργανωμένα τμήματα των SUPER MARKETS στα οποία πωλούνται έτοιμα φαγητά.
Προκειμένου για νυκτερινά κέντρα αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά και θέαμα, καφωδεία κέντρα διασκέδασης (καμπαρέ , νάιτ κλαμπ , κοσμικές ταβέρνες, μπουάτ) και χορευτικά κέντρα με μουσική το ανωτέρω τέλος επιβάλλεται σε ποσοστό πέντε τοις εκατό (5 %).
Βλέπουμε λοιπόν ότι οι διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 2539/97 είναι τόσο σαφείς και ξεκάθαρες που δεν επιδέχονται καμία άλλη ερμηνεία και κάθε τέτοια προσπάθεια είναι αβάσιμη και νομικά αστήριχτη. Δεν είναι συνεπώς στην διακριτική ευχέρεια του Δήμου η εφαρμογή η μη των διατάξεων του ανωτέρω νόμου, παρά έχει υποχρέωση στην πιστή εφαρμογή τους.
Το τέλος επομένως βαρύνει τον πελάτη, αναγράφεται ξεχωριστά στα εκδιδόμενα κατά τις κείμενες διατάξεις στοιχεία υπολογίζεται δε σε όλες τις επιβαρύνσεις του λογαριασμού εκτός του Φ.Π.Α. Ως εκ τούτου το τέλος εισπράττεται από αυτόν που εκδίδει το λογαριασμό είναι δε υποχρεωμένος να το καταβάλει στο οικείο δημόσιο ή δημοτικό ταμείο υπέρ του δικαιούχου δήμου ή κοινότητας .Όπως προκύπτει από τα παραπάνω το τέλος δεν βαρύνει τα έσοδα της επιχείρησης, για το λόγο αυτό οι υπόχρεοι οφείλουν να το εισπράττουν και να το αποδίδουν στον οικείο Ο.Τ.Α.
Σύμφωνα δε και με την 155/92 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (περίληψη της οποίας έχει δημοσιευθεί), εκείνος που εισπράττει το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων και δεν το αποδίδει εμπρόθεσμα στο δημοτικό ταμείο διαπράττει το αδίκημα της υπεξαίρεσης κατά το άρθρο 375 παρ.1 του Ποινικού Κώδικα.
Επισημαίνεται, ότι το τέλος 2% επί εκδιδομένων λογαριασμών & το τέλος παρεπιδημούντων 2% εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.), όπως κάθε φορά ισχύει, η εφαρμογή του οποίου είναι υποχρεωτική από τους Δήμους και όχι δυνητική», καταλήγει η επιστολή του Δημάρχου Βόλου προς τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου