ΤΟΠΙΚΑ

Γιώργος Λαμπράκης : Ερμαια διαρρηκτών τα σχολεία

γιώργος-λαμπράκης-ερμαια-διαρρηκτών-72874
Του Γιώργου Λαμπράκη

Το τεράστιο πρόβλημα φύλαξης των σχολικών συγκροτημάτων του Βόλου και της περιφέρειας, έρχεται ξανά στο προσκήνιο, με αφορμή το μπαράζ διαρρήξεων και κλοπών σε οκτώ δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Μαγνησίας, μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις μιας εβδομάδας.

Το σκηνικό στο συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού στη Νέα Ιωνία, ήταν πρωτοφανές και σοκάρισε καθηγητές και μαθητές που αντίκρισαν χθες το πρωί γραφεία και αίθουσες διδασκαλίας και εργαστηριακών μαθημάτων να είναι άνω κάτω. Οι πόρτες παραβιασμένες, οι φοριαμοί ανοικτοί, τα συρτάρια των γραφείων ανακατεμένα και το πιο σημαντικό, απαραίτητος – για την εκπαιδευτική διαδικασία -, ηλεκτρονικός εξοπλισμός όπως φορητοί υπολογιστές, κάμερες, φωτογραφικές μηχανές, βιντεοπροβολείς και τηλεοράσεις είχαν κάνει φτερά μαζί με διάφορα χρηματικά ποσά.

Ούτε τα κέρματα που είχε στο γραφείο του ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ και πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας δεν γλύτωσαν από τους άγνωστους διαρρήκτες, οι οποίοι άρπαξαν ακόμη και τα χρήματα (λίγες 100άδες ευρώ) που είχαν συγκεντρωθεί από το σύλλογο του ειδικού σχολείου για τη συμμετοχή σε σχολικές εκδρομές και άλλες δραστηριότητες, μαθητών οι οποίοι δεν έχουν τη σχετική οικονομική δυνατότητα.

Αλήθεια, τι είδους άνθρωποι αποφασίζουν να εισβάλουν σε ένα σχολικό συγκρότημα προκειμένου να κλέψουν και να καταστρέψουν; Ότι η εγκληματικότητα έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες πρωτοφανών περιστατικών κλοπών και διαρρήξεων, είναι γνωστό και ως ένα βαθμό οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν μάθει να ζουν με ανάλογες καταστάσεις. Ωστόσο από τη στιγμή που μπαίνει στο στόχαστρο των κακοποιών ένα σχολικό συγκρότημα όπου προσφέρονται γνώσεις και δεξιότητες στα παιδιά όλων μας, σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται ανάλογα περιστατικά σε καθημερινή σχεδόν βάση, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχει μια καλά οργανωμένη σπείρα κακοποιών που έχει βάλει στο μάτι τα σχολεία. Όλοι γνωρίζουν ότι η φύλαξή τους, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύκτας, αποτελεί πολυτέλεια τη δεδομένη χρονική συγκυρία, που καλύπτονται μόλις και μετά βίας οι βασικές λειτουργικές δαπάνες των σχολικών συγκροτημάτων. Ωστόσο αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να είναι «ξέφραγα αμπέλια», τα σχολεία όλων των βαθμίδων όπου καθημερινά χιλιάδες μαθητές προσπαθούν μέσα σε δύσκολες συνθήκες, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, να μετατρέψουν τη διαδικασία της μάθησης σε μια ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον.

Δεν θα ξεχάσουμε το βλέμμα των μαθητών του 2ουΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, όταν μας περιέγραφαν σοκαρισμένοι τις εικόνες που αντίκρισαν στους παραβιασμένους και κατεστραμμένους από τους διαρρήκτες, χώρους του σχολείου τους. Επειδή είναι σίγουρο πως ούτε και οι ίδιοι οι μαθητές θα ξεχάσουν ποτέ τη συγκεκριμένη τραυματική εμπειρία, πρέπει να ληφθούν σύντομα αποφάσεις για τη θωράκιση των σχολικών συγκροτημάτων από κακοποιούς που δε σέβονται και δεν υπολογίζουν τίποτα απολύτως.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου