ΤΟΠΙΚΑ

Σεκιούριτι για φύλαξη σχολείων

σεκιούριτι-για-φύλαξη-σχολείων-72975
Σάρωσαν τους χώρους τεσσάρων σχολείων, τα οποία συστεγάζονται στο συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού, άγνωστοι διαρρήκτες χθες τα ξημερώματα. Οργίασαν μέσα στα γραφεία καθηγητών, κατέστρεψαν, αφαίρεσαν ηλεκτρονικό εξοπλισμό, η αξία του οποίου εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 12.000 ευρώ. Μέχρι και τα χρήματα που με θυσίες συγκέντρωσαν οι μαθητές του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής για την εκπαιδευτική τους εκδρομή στη διάρκεια των Χριστουγέννων εξαφάνισαν!


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή
Οι σχεδόν καθημερινές, τις τελευταίες ημέρες, «επιδρομές» διαρρηκτών σε σχολικά κτήρια της Μαγνησίας, ξεφεύγουν από τα όρια της σύμπτωσης… Εκπαιδευτικοί και αστυνομία εικάζουν τη δράση οργανωμένης σπείρας, η οποία δείχνει προτίμηση σε σχολεία, καθώς μπορούν να κινηθούν ανενόχλητοι, δεδομένου ότι δεν υπάρχει φύλαξή τους τις νυχτερινές ώρες. Ο Δήμος Βόλου, μετά την αύξηση των κρουσμάτων, απαντά με διαδικασίες για την άμεση πρόσληψη σεκιούριτι. Το κόστος που θα απαιτηθεί για τη φύλαξη των σχολικών κτηρίων εκτιμάται ότι είναι μικρότερο από τη δαπάνη για την αντικατάσταση του πολύτιμου εξοπλισμού, που κάνει «φτερά» από γραφεία και εργαστήρια διδακτηρίων, με ανησυχητικούς πλέον ρυθμούς.
Τον εφιάλτη της διάρρηξης έζησαν χθες διευθυντές, εκπαιδευτικοί και μαθητές των συστεγαζόμενων στο πρώην Πολυκλαδικό Σχολείων. Οι δράστες ξήλωσαν ακόμη και τα σιδερένια κιγκλιδώματα των παραθύρων στη μανία τους να κλέψουν πολύτιμο εξοπλισμό και χρήματα.
Νωρίς, το πρωί στους χώρους του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, του 2ου Γενικού Λυκείου, του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής και του ΣΕΚ, διευθυντές συνάντησαν το χάος. Κλειδαριές σπασμένες, χώροι ανάστατοι, καρέκλες αναποδογυρισμένες, συρτάρια και φωριαμοί ανοιχτοί. Η εικόνα έδειχνε ότι οι δράστες ήταν εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα σύνεργα διάρρηξης. Μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλος εξοπλισμός απουσίαζαν από τη θέση τους. Οι καταστροφές μεγάλες και οι απώλειες για τις σχολικές κοινότητες σε εξοπλισμό σημαντικές.
Κλιμάκια της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου μετέβησαν στο σχολικό συγκρότημα και διευθυντές κλήθηκαν για καταθέσεις, ώστε οποιοδήποτε στοιχείο να αξιοποιηθεί για την έρευνα που θα οδηγήσει στα ίχνη των δραστών.
Χρήματα εκδρομής
Από συρτάρι γραφείου στο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής άρπαξαν χρηματικό ποσό περίπου 2.000 ευρώ. Τα 600 ευρώ είχαν συγκεντρώσει από το υστέρημά τους τις τελευταίες ημέρες οι μαθητές του ΤΕΕ, για εκπαιδευτική εκδρομή που σχεδίαζαν με τους εκπαιδευτικούς τους τις επόμενες ημέρες.
Το κλίμα αναστάτωσης υπό το οποίο λειτούργησαν χθες τα σχολεία του συγκροτήματος μετέφερε ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης. Τα παιδιά του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής δεν παρέμειναν στις αίθουσες και επέστρεψαν στο σπίτι τους εξαιτίας της αρνητικής ψυχολογίας που είχε δημιουργηθεί.
Προσλαμβάνουν σεκιούριτι
Τα αυξανόμενα περιστατικά διαρρήξεων σε σχολεία έχουν σημάνει συναγερμό στην αστυνομία και στο Δήμο Βόλου. Η πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Σούλα Μπαρτζιώκα γνωστοποίησε χθες την πρόθεση να προσληφθεί εταιρία ιδιωτικής φύλαξης. Οι φύλακες των σχολείων παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι τις 10 το βράδυ. Όπως ανέφερε, τα κατά καιρούς αιτήματα του Δήμου προς την Περιφέρεια για έγκριση θέσεων φυλάκων στα σχολεία τη νύχτα έχουν απορριφθεί, εξαιτίας του διπλού μεροκάματου που απαιτείται να πληρωθούν για βραδινή εργασία.
Πλέον οι σκέψεις στρέφονται σε εταιρία σεκιούριτι, καθώς κάθε άλλη ενέργεια για την προστασία των σχολείων από ανεπιθύμητους εισβολείς, απαιτεί μεγάλο κόστος. Μετά τη διάρρηξη στο 4ο Γυμνάσιο – 4ο Λύκειο Βόλου, η έρευνα αγοράς για συναγερμό έδειξε ότι απαιτείται ποσό 1.000 ευρώ. Από μια πρώτη έρευνα αγοράς υπολογίζεται ότι η φύλαξη κάθε σχολείου θα στοιχίσει 300 ευρώ το χρόνο, με συχνές περιπολίες, αλλά και συναγερμούς που θα ειδοποιούν σε ενδεχόμενο παραβίασης των χώρων, την αστυνομία και τους διευθυντές των σχολικών μονάδων.
Το θέμα για την επιλογή εταιρίας σεκιούριτι με την καλύτερη οικονομική προσφορά θα έρθει την Παρασκευή προς συζήτηση στις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Βόλου και στη συνέχεια στην Επιτροπή Παιδείας, με την επισήμανση ότι οι διαδικασίες πρέπει να κινηθούν σύντομα.
«Διανύουμε μια δύσκολη οικονομική περίοδο και κάθε τι που χάνεται από τα σχολεία μας είναι αναντικατάστατο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα σχολικά κτήρια έρμαιο των αναίσθητων, δίχως ίχνος ντροπής και χωρίς κανένα σεβασμό, δραστών» δήλωσε η κ. Μπαρτζιώκα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου