ΤΟΠΙΚΑ

Στηρίζει την Τεχεράνη η Μόσχα

στηρίζει-την-τεχεράνη-η-μόσχα-851206

Η κλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ εξαιτίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος φέρνει στην Τεχεράνη τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μόλις δύο εβδομάδες μετά την ιστορική επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν. Απορρίπτει την επιβολή νέων διεθνών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν η κυβέρνηση της Κίνας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται εκτάκτως την Τρίτη στην Τεχεράνη για συνάντηση με τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στις 18:00 (ώρα Ελλάδος). Στην επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι ο Λαβρόφ θα συζητήσει «σειρά θεμάτων σχετικά με την κατάσταση γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και θέματα διμερών σχέσεων».
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα μεταβεί στο Ιράν από την Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν. Το ταξίδι του στο Ιράν έρχεται την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον, η οποία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην επιβολή νέων μονομερών κυρώσεων με κεντρικό στόχο τους Φρουρούς της Επανάστασης.
Το Ιράν απορρίπτει τις κατηγορίες της Δύσης ότι επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και εκφράζει ικανοποίηση για την πρόσφατη δήλωση του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν «εν ενεργεία» στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα στο Ιράν.
«Η θέση του δεν ήταν προσωπική, αλλά στηρίχθηκε στα συμπεράσματα πολλών επιθεωρήσεων της ΙΑΕΑ που δείχνουν την ειλικρίνεια του Ιράν για ειρηνική χρήση μόνο του πυρηνικού του προγράμματος» δήλωσε ο Μοχάμαντ Αλι Χοσεϊνί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενος στη δήλωση Μπαραντέι στο δίκτυο CNN.
Αναφέροντας ονομαστικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ ο Ιρανός εκπρόσωπος επιδοκίμασε τη διεθνή θέση ενάντια στη σκληρή αμερικανική πολιτική στη διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα και την ισχυρή αντίθεση στη στρατιωτική επιλογή, που η Ουάσινγκτον δεν έχει αποκλείσει.
Πάντως, ο Λευκός Οίκος τήρησε πιο ήπια γραμμή χθες με την εκπρόσωπο Ντ. Περίνο να διαβεβαιώνει ότι «ο κόσμος δεν έχει τον παραμικρό λόγο να σκέπτεται ότι ο πρόεδρος [Μπους] είναι έτοιμος να επιτεθεί στο Ιράν και αυτό πρέπει να γίνει σαφές».
Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον Περίνο τόνισε: «Είμαι κατηγορηματική. Ακολουθούμε τη διπλωματική οδό για να πείσουμε το Ιράν να σταματήσει την αναζήτηση του πυρηνικού όπλου».
Πριν από δύο εβδομάδες ο Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη στο Ιράν, καθιστώντας σαφές στην Ουάσιγκτον ότι η Μόσχα δεν θα δεχθεί στρατιωτική δράση κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει παγίως ότι δεν έχει πληροφορίες για πυρηνικό στρατιωτικό πρόγραμμα και επικρίνει τις νέες αμερικανικές κυρώσεις.
Από πλευράς της, η Κίνα επανέλαβε την Τρίτη την αντίθεσή της στην προοπτική επιβολής νέων διεθνών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης. «Πιστεύουμε ότι μια ειρηνική λύση είναι η καλύτερη λύση και προς όφελος της διεθνούς κοινότητας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιού Τζιαντσάο.
Ο Κινέζος αξιωματούχος απάντησε σε δηλώσεις της Ισραηλινής υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι για την ανάγκη επιβολής «δραστικών κυρώσεων» εναντίον του Ιράν. Η Τζίπι Λίβνι βρίσκεται στην Κίνα για συνομιλίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου