ΤΟΠΙΚΑ

Για τον πρώτο φετινό τίτλο στο Καραϊσκάκη πρωταθλητές και κυπελλούχοι

για-τον-πρώτο-φετινό-τίτλο-στο-καραϊσκ-851206

Μετά από έντεκα χρόνια, επανέρχεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο θεσμός του Σούπερ Καπ και ο πρωταθλητής Ολυμπιακός αναμετράται σήμερα (20:00, Alpha) με την κυπελλούχο Λάρισα στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης». Παρότι ο αγώνας διεξάγεται μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου και βρίσκει τις δύο ομάδες κουρασμένες από τις αλλεπάλληλες υποχρεώσεις τους σε Ελλάδα και Ευρώπη, η ΕΠΟ (που είναι η διοργανώτρια αρχή) ευελπιστεί ότι θα ανοίξει έναν νέο κύκλο στον θεσμό, που αποτελεί καθεστώς σε όλες τις προηγμένες χώρες της ποδοσφαιρικής Ευρώπης.
Η αγωνιστική επιβάρυνση των δύο φιναλίστ υποχρεώνει τους δύο προπονητές, Τάκη Λεμονή και Γιώργο Δώνη, να προχωρήσουν σε αρκετές αλλαγές κι έτσι αναμένεται να πάρουν χρόνο συμμετοχής παίκτες που δεν έχουν παίξει πολύ στα έως τώρα παιχνίδια των ομάδων τους. Πάντως, οι δύο τεχνικοί επισήμαναν στη προχθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι θα διεκδικήσουν τη νίκη, αφού στον αγώνα αυτό κρίνεται ένας τίτλος, έστω και χωρίς ιδιαίτερη σημασία.
Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει το Σούπερ Καπ και τις τρεις φορές που το διεκδίκησε, ενώ η Λάρισα δίνει το «παρών» για δεύτερη φορά. Το 1988, ως πρωταθλήτρια Ελλάδας, είχε ηττηθεί με 3-1 από τον κυπελλούχο Παναθηναϊκό.
Να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση που στα 90 λεπτά του κανονικού παιχνιδιού δεν αναδειχθεί νικητής, ακολουθεί ημίωρη παράταση και, αν χρειαστεί η διαδικασία των πέναλτι.
Μετά από συμφωνία της ΕΠΟ με την κυπριακή ομοσπονδία ποδοσφαίρου, τον τελικό του Σούπερ Καπ θα διευθύνει ο διεθνής Κύπριος διαιτητής Κώστας Καπιτανής, με βοηθούς τους Φρίξο Πέτρου και Αθηνόδωρο Ιωάννου.

«Και το σούπερ καπ είναι τίτλος»
Οπως και στην συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, έτσι και στην ομιλία του προς τους παίκτες του Ολυμπιακού, ο τεχνικός των «ερυθρόλευκων» Τάκης Λεμονής τόνισε πως η ομάδα θα πρέπει να αγωνίζεται σε όλα τα ματς με στόχο τη νίκη, πόσο μάλλον στον τελικό του Σούπερ Καπ που κρίνεται ένας τίτλος. Παράλληλα, ο Λεμονής ζήτησε από όλους να παραμείνουν μια «υγιής οικογένεια» και να είναι ενωμένοι και στα καλά και στα άσχημα που θα ακολουθήσουν.
«Μετά την ισοπαλία με τον Εργοτέλη είδαμε όλοι μας, μια αντιμετώπιση και μια νευρικότητα από πλευράς Τύπου και κάποιων ανθρώπων, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας αγγίζει και δεν μας αγγίζει.
Έχω περάσει αρκετά χρόνια σε αυτή την ομάδα, τόσο σαν παίκτης όσο και σαν προπονητής και η ατμόσφαιρα που υπάρχει στα αποδυτήρια αποπνέει μόνο υγεία. Αυτό είναι το κλειδί για να πετύχουμε τους στόχους που βάζουμε και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το διατηρήσουμε.
Είμαστε στην αρχή της χρονιάς και μέχρι να τελειώσει η αγωνιστική περίοδος θα έχουμε και καλά και άσχημα αποτελέσματα. Το θέμα είναι αυτή την ομαδικότητα που μας διακρίνει μέσα και έξω από το γήπεδο, να την διατηρήσουμε ιδιαίτερα σε άσχημες στιγμές.
Ο κόσμος, το έχετε δει, αρχίζει και καταλαβαίνει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε και εμείς οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά για κάνουμε ευτυχισμένους τους φιλάθλους μας. Το Super Cup είναι ένας τίτλος που θέλουμε να τον κερδίσουμε και αύριο πρέπει να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια γι’ αυτό, απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα».

Η προϊστορία
Το Σούπερ Καπ εισήχθη στη ζωή των Ελλήνων φιλάθλων με την καθιέρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, το 1980. Τότε, ο πρωταθλητής Ολυμπιακός νίκησε 4-3 την κυπελλούχο Καστοριά και κατέκτησε το τρόπαιο. Το αρχικό πείραμα δεν συνεχίστηκε άμεσα και ο θεσμός επανήλθε το 1987, με τον Ολυμπιακό να κατακτά και πάλι τον τίτλο, νικώντας τον ΟΦΗ. Από τότε και μέχρι το 1996 υπήρξε μία συνέχεια στη διοργάνωση, η οποία πάντως δεν διεξαγόταν όταν μία ομάδα κατακτούσε το νταμπλ (κάτι που έγινε με τον Παναθηναϊκό το 1991 και το 1995). Στα ιστορικά αξιοσημείωτα, η ματαίωση του Σούπερ Καπ του 1990, όπου ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός επρόκειτο να αντιμετωπίσει τον κυπελλούχο Ολυμπιακό. Η μεταπήδηση του Στράτου Αποστολάκη από τους «ερυθρόλευκους» στους «πράσινους» εκείνο το καλοκαίρι δημιούργησε εκρηκτική ατμόσφαιρα και, υπό τον φόβο ενδεχόμενων επεισοδίων, η ΕΠΟ έσπευσε να ματαιώσει τον αγώνα. Τελευταία ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο ήταν η ΑΕΚ, που το 1996 νίκησε στα πέναλτι τον Παναθηναϊκό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου