ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτοποριακή επέμβαση προστάτη με λέιζερ

πρωτοποριακή-επέμβαση-προστάτη-με-λέ-75718

Ο συμπολίτης Χειρουργός Ουρολόγος μιλάει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη νέα αναίμακτη μέθοδο που εφαρμόζει

Σημαντικό κεφάλαιο στα μέχρι τώρα δεδομένα θεραπείας της υπερπλασίας του προστάτη αποτελεί η νέα, αναίμακτη μέθοδος επέμβασης με λέιζερ που εφαρμόζει ο Βολιώτης Χειρουργός Ουρολόγος Κώστας Ευσταθίου.

Ο συμπολίτης ιατρός είναι βασικός συνεργάτης του Ουρολογικού Τμήματος της Κλινικής Ακεσώ Βόλου και του Ιασώ Θεσσαλίας καθώς και επιστημονικός συνεργάτης, παράλληλα, στην Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Λάρισας, απ’ όπου ξεκίνησε μάλιστα τη βασική του εκπαίδευση.

Ως επιστήμονας διαθέτει ανάλογες περγαμηνές, δεδομένου ότι εξειδικεύτηκε στην πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως με φωτοδυναμική κυστεοσκόπηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μονάχου στην Γερμανία. και μετεκπαιδεύτηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα Ουροογκολογικά Νοσοκομεία της Ευρώπης, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λέβεν στο Βέλγιο, με υποτροφία, εντρυφώντας ακόμη βαθύτερα στο επιστημονικό αντικείμενό του, τις ενδοσκοπικές επεμβάσεις.

Είναι πρωτοπόρος στη Θεσσαλία στις ενδοσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις του προστάτη με την χρήση λέιζερ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «οι συγκεκριμένες επεμβάσεις είναι ασφαλείς και αναίμακτες, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα χωρίς καμία εξωτερική τομή και το κυριότερο, μετά από 24 ώρες, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του».

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο διακεκριμένος συμπολίτης ιατρός αναλύει όλες τις συντεταγμένες της νέας μεθόδου που «μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «είναι βασικό να μπορούμε να προσφέρουμε ποιότητα ζωής σε κάθε ασθενή».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι νέες τεχνολογίες και κυρίως τα λέιζερ έχουν δείξει πολύ θετικά αποτελέσματα από τη μια άκρη του Ατλαντικού έως την άλλη κι όπως επισημαίνει ο ίδιος «μέχρι στιγμής το εφαρμόσαμε στο Βόλο αλλά βλέπω μεγάλο ενδιαφέρον κι από ασθενείς από όλη την κεντρική Ελλάδα».

Ο καρκίνος του προστάτη προβληματίζει μεγάλο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού…

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζει πράγματι μεγάλα ποσοστά και για την έγκαιρη διάγνωσή του απαιτείται προληπτικός έλεγχος. Μετά τα 75 έχουν πρόβλημα οι δύο στους τρεις άνδρες,. Οι άνδρες άνω των 50 ετών, πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο προληπτικό έλεγχο στο αίμα τους για το PSA και εάν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό στην οικογένεια, πρέπει ο έλεγχος να γίνεται τακτικά από την ηλικία των 45 ετών.

Το θετικό είναι ότι είναι μία νόσος την οποία η επιστήμη την τελευταία δεκαετία κατάφερε να κάνει μακροχρόνια την εξέλιξή της. Υπάρχουν θεραπείες ίασης, με την βοήθεια των οποίων για 10-15 χρόνια έχουμε ασθενείς ελεύθερους νόσου.

Η ίαση μπορεί να επιτευχθεί είτε με χειρουργική επέμβαση είτε με ακτινοθεραπεία, ενώ παράλληλα υπάρχουν και φάρμακα, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την θεραπεία. Κατά συνέπεια ο καρκίνος του προστάτη αντιμετωπίζεται είτε με χειρουργείο είτε με ακτινοβολία.

-Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερπλασίας του προστάτη;

Καθώς το μέγεθος του προστάτη αυξάνει με τα χρόνια η ελεύθερη ροή των ούρων εμποδίζεται και τα συμπτώματα της διόγκωσης γίνονται ολοένα και πιο έντονα.

Τα συνηθέστερα από αυτά περιλαμβάνουν την μικρή ακτίνα ούρησης με την δυσκολία έναρξής της, πόνο ή κάψιμο κατά την διάρκειά της, διακοπή και επανέναρξη, σταγόνες στο τέλος της. Βασανιστική είναι η επιτακτική ανάγκη για ούρηση που δεν αναβάλλεται, η συχνουρία και αδυναμία πλήρους κένωσης της κύστεως.

Μεγάλη επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών έχει η ανάγκη αφύπνισης την νύχτα για ούρηση και η πιθανή ακράτεια ούρων. Με αυτά τα συμπτώματα πρέπει να επισκεφτούν τον ουρολόγο τους, για να τους εξετάσει σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας.

Ποια είναι η θεραπεία της υπερπλασίας του προστάτη;

Όταν ο συγκεκριμένος αδένας μεγαλώσει κι αρχίζει να φράσσει την ουρήθρα, οι ουρολόγοι ξεκινούν στην αρχή δίνοντας από το στόμα θεραπεία με χάπια, για να ανοίξει η στένωση και να συρρικνώσουν, τον προστάτη χωρίς ποτέ όμως να πετύχουν το απόλυτα άριστο αποτέλεσμα, να απελευθερώσουν, δηλαδή, την ουρήθρα. Έρχεται η σειρά της Χειρουργικής όταν πλέον τα πράγματα γίνονται άσχημα για τον ασθενή, προκειμένου να τον βοηθήσει.

Από την μία πλευρά η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση με όλα τα ρίσκα και τους κινδύνους που συνεπάγεται, η τοποθέτηση μετεγχειρητικά ουροκαθετήρα στον ασθενή για 8 περίπου ημέρες, γεγονός αρκετά επώδυνο για τον ίδιο.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει και η δυνατότητα της ενδοσκοπικής επέμβασης. Χρησιμοποιώντας, δηλαδή, την δίοδο μέσω της ουρήθρας, διουρηθρικά, μπορούμε να δούμε τον προστάτη και να τον χειρουργήσουμε εκ των έσω, χωρίς να κάνουμε εξωτερικές τομές.

Μετά την συγκεκριμένη επέμβαση, τοποθετείται καθετήρας για 5-6 μέρες περίπου στον ασθενή. Περιορισμό στη συγκεκριμένη μέθοδο αποτελεί το αυξημένο μέγεθος του προστάτη πάνω από 80-100 γραμμάρια που την καθιστά απαγορευτική. Η νέα τεχνολογία μας δίνει την τρίτη δυνατότητα, την εφαρμογή των λέιζερ, που είναι μια μέθοδος πάλι ενδοσκοπική χωρίς όμως περιορισμούς μεγέθους.

Είναι μια σίγουρη, ασφαλής, ανώδυνη και αποτελεσματική τεχνική. Είναι ελάχιστα επεμβατική και αναίμακτη. Σημαντικό για τον ασθενή αποτελεί το γεγονός ότι μετεγχειρητικά ο ουροκαθετήρας παραμένει το πολύ για 24 ώρες. Είναι έτοιμος λοιπόν να επιστρέψει μετά από ένα 24ωρο στο σπίτι ή και στην εργασία του.

Σε τι συνίσταται η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ;

Ένας ειδικός μηχανισμός που εκπέμπει ακτινοβολία λέιζερ, εισέρχεται στην ουρήθρα μέσω του κυστεοσκοπίου και συρρικνώνει τον προστάτη με τη μέθοδο της φωτοεξάχνωσης. Σκεφτείτε το σαν ένα πορτοκάλι, το οποίο καθαρίζεται από την μέσα πλευρά και φθάνουμε μέχρι την φλούδα.

Στην συνέχεια τοποθετείται καθετήρας για λίγες ώρες, ο οποίος μπορεί να αφαιρεθεί πολύ γρήγορα εντός της ίδιας ημέρας σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς να υπάρχει καθόλου αιματουρία. Αυτή είναι η τεχνολογία του λέιζερ, η οποία είναι αναίμακτη, και δεν γίνεται καμία εξωτερική τομή.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας και λαμβάνουν παράλληλα φαρμακευτική αγωγή για καρδιαγγειακά ή άλλα νοσήματα, δεν χρειάζεται να την διακόψουν, όταν εφαρμόζεται η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ. Η μέθοδος καθίσταται ιδανική λοιπόν για ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, διότι δεν απαιτείται η διακοπή της.

Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες. Μπορούμε να την εφαρμόσουμε στον ασθενή μας με όλους τους τρόπους αναισθησίας, γενική ή ραχιαία. Στις ΗΠΑ εφαρμόζεται η ίδια μέθοδος ακόμη και με τοπική αναισθησία Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί χωρίς κανένα περιορισμό σε όλα τα στάδια της νόσου. Απλώς ο γιατρός πρέπει να κρίνει και να εκτιμήσει τον ασθενή, για να δει ποιο συγκεκριμένο συνδυασμό λέιζερ – ίνας θα χρησιμοποιήσει για την επέμβαση.

Πόσο διαδεδομένη είναι η συγκεκριμένη μέθοδος στην χώρα μας;

Είμαστε λίγο πίσω στον συγκεκριμένο τομέα, ειδικά τώρα, λόγω της οικονομικής κρίσης. Έχει επηρεαστεί σαφώς και η νέα τεχνολογία, η οποία έχει κόστος και από άποψη μηχανημάτων και από την άποψη των υλικών που χρησιμοποιούνται και δυστυχώς τα ταμεία αδυνατούν να καλύψουν την σχετική άνοδο του κόστους της νέας τεχνολογίας. Λέω σχετική άνοδο γιατί αν συνυπολογίσουμε ότι με την χρήση του λέιζερ ως ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, μειώνεται σημαντικά ο χρόνος νοσηλείας καθώς και η ιατροφαρμακευτική δαπάνη ανά ημέρα νοσηλείας.

Στην Θεσσαλία ειδικότερα θα έλεγα ότι έχουμε μείνει αρκετά πίσω στο κομμάτι αυτό, παρότι η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζονταν ήδη στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Όταν αρχίσαμε να εφαρμόζουμε την συγκεκριμένη μέθοδο στην κλινική Ακεσώ στο Βόλο, όπου είμαι βασικός συνεργάτης του Ουρολογικού Τμήματος, ο κόσμος το δέχτηκε με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, ενώ χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι όσοι έρχονταν στην κλινική για να επισκεφτούν τους χειρουργημένους ασθενείς, δεν τους εύρισκαν εκεί, διότι έπαιρναν εξιτήριο εντός 24 ωρών.

-Οι νέες τεχνολογίες και η πρόοδος, γενικότερα, της επιστήμης, δημιουργούν αισιόδοξες σκέψεις για πλήρη ίαση ασθενειών όπως ο καρκίνος του προστάτη;

Μπορούμε να μιλήσουμε για πλήρη ίαση στην υπερπλασία του προστάτη. Έχουμε πολλά όπλα στην φαρέτρα μας, για να το αντιμετωπίσουμε, και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών μας. Όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη νέες θεραπευτικές επιλογές αναμένονται την δεκαετία που διανύουμε, ενώ ήδη έχει μελετηθεί και έχει πάρει έγκριση στις ΗΠΑ εμβόλιο για το μεταστατικό καρκίνο του προστάτη.

-Η διόγκωση του προβλήματος σχετίζεται, άραγε, με την κρίση;

Αυτό που αντιλαμβανόμαστε, καθημερινά στα ιατρεία μας, είναι ότι όλα τα ιατρικά προβλήματα διογκώνονται από τον ασθενή, που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης. Είναι ανησυχητικό όταν βλέπουμε ασθενείς που φτάνουν στο σημείο να ρωτάνε στο γιατρό «ποιο από τα δύο χάπια να κόψω για να μην επιβαρύνομαι οικονομικά κι ας επιβαρυνθεί η υγεία μου». Τέτοια φαινόμενα πρέπει να μας προβληματίσουν για το μέλλον, κυρίως για την ποιότητα της παρεχόμενης υγείας σε έναν άνθρωπο που αδυνατεί να προμηθευτεί τα φάρμακά του, προτιμώντας να κόψει ένα χάπι λόγω οικονομικής στενότητας, έστω κι αν γνωρίζει ότι θα επιβαρυνθεί η υγεία του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου