ΤΟΠΙΚΑ

Οι ουρές επιστρέφουν στις τράπεζες

οι-ουρές-επιστρέφουν-στις-τράπεζες-851206

Τις έντονες διαμαρτυρίες συναλλασσόμενων με κεντρικό τραπεζικό υποκατάστημα προκάλεσε χθες το πρωί η διαπίστωση ότι τις τελευταίες μέρες έχει καταργηθεί το σύστημα προτεραιότητας με τα γνωστά χαρτάκια ηλεκτρονικής έκδοσης. Πιο συγκεκριμένα αρκετοί Βολιώτες επαγγελματίες, αλλά και απλοί πολίτες διαμαρτυρήθηκαν έντονα στο υποκατάστημα της ALPHA BANK, στην οδό Ιάσονος, όταν διαπίστωσαν ότι τα μηχανήματα έκδοσης καρτών προτεραιότητας για τις συναλλαγές δεν λειτουργούν, όπως άλλωστε και οι ηλεκτρονικοί πίνακες ένδειξης του αριθμού που είχε σειρά για το γκισέ.
Είναι ενδεικτικό ότι από πολύ πρωί χθες αρκετοί συναλλασσόμενοι τηλεφώνησαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους και να ζητήσουν τη δημοσιογραφική κάλυψη του θέματος. Ορισμένοι μάλιστα απ΄ τους διαμαρτυρόμενους πολίτεςδήλωσαν ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί οπισθοδρόμηση, αφού το προηγούμενο σύστημα τους εξυπηρετούσε και δεν έχαναν χρόνο.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στα κατά τόπους υποκαταστήματα της τράπεζας που χρησιμοποιούσαν το ηλεκτρονικό σύστημα προτεραιότητας των πελατών, τις τελευταίες μέρες έφθασε εγκύκλιος με την οποία διατάσσονταν η κατάργηση του συστήματος. Τοπικά στελέχη της τράπεζας απέρριπταν ασυζητητί την πιθανότητα της κατάργησης του συστήματος για οικονομικούς λόγους. Το πιθανότερο είναι ότι η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε να καταργήσει το σύστημα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης, επειδή τον τελευταίο καιρό στα μεγάλα υποκαταστήματα της τράπεζας, κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, είχε αρχίσει να οργιάζει η μαύρη αγορά των καρτών προτεραιότητας. Διάφοροι επιτήδειοι, έχοντας εξασφαλίσει και την ανωνυμία τους, έξω από μεγάλα υποκαταστήματα της τράπεζας στην πρωτεύουσα και την συμπρωτεύουσα είχαν φθάσει να πουλάνε σε βιαστικούς πελάτες το χαρτάκι προτεραιότητας μέχρι και 50 ευρώ! Συνήθως η τιμή χαρτιών προτεραιότητας με τα οποία μπορεί να εξυπηρετηθεί κανείς το επόμενο δεκάλεπτο πωλούνταν 5 ή και 10 ευρώ. Η παράνομη δραστηριότητα ήταν γνωστή στη διοίκηση της τράπεζας από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος. Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα ορισμένοι να κερδίζουν μεγάλα ποσά μαύρου χρήματος εις βάρος των συναλλασσόμενων. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι γιατί δεν υπήρξε μια ελαστικότερη διαχείριση του ζητήματος, αφού το φαινόμενο παρουσίαζε έξαρση στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και όχι στις επαρχιακές πόλεις. Χθες πάντως οι ουρές που δημιουργήθηκαν στο συγκεκριμένο τραπεζικό υποκατάστημα (ένα από τα μεγαλύτερα του Βόλου) ήταν μεγάλες, προκαλώντας όπως ήταν φυσικό και τις ανάλογες διαμαρτυρίες.
Πασίγνωστος Βολιώτης επαγγελματίας τηλεφώνησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αγανακτισμένος και δήλωσε τα εξής: «Το σύστημα προτεραιότητας μας εξυπηρετούσε, διότι παίρναμε το χαρτάκι, τελειώναμε και κάποιες άλλες δουλειές και υπολογίζοντας το χρόνο αναμονής γυρνούσαμε για να ολοκληρώσουμε την τραπεζική μας συναλλαγή. Αν τελικώς το σύστημα καταργηθεί οριστικά, η ταλαιπωρία ιδιαίτερα των ηλικιωμένων θα είναι πολύ μεγάλη, αφού δεν θα μπορούν να καθίσουν ούτε ένα λεπτό στην καρέκλα και θα είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν όρθιοι τη σειρά τους στην ουρά μπροστά από το ταμείο». Ο ίδιος επαγγελματίας θίγει και μια άλλη παράμετρο: «Αν υπολογιστούν οι εργατοώρες που χάνονται με το παλιό αναχρονιστικό σύστημα, τότε εύκολα θα διαπιστώσουμε ότι η κατάργηση του μέτρου δεν βλάπτει μόνο την τράπεζα, αλλά και γενικότερα την οικονομία».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ πολλά περιφερειακά υποκαταστήματα της ALPHA BANK εισηγούνται στη διοίκηση της τράπεζας την επανεξέταση του ζητήματος. Ενδεχομένως να αναζητηθεί τρόπος ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης, αλλά με ταυτοποίηση της κάρτας προτεραιότητας με το πρόσωπο του συναλλασσόμενου. Δηλαδή πιθανώς ο κάθε συναλλασσόμενος να πληκτρολογεί το όνομά του στο μηχάνημα, ώστε αυτό να αποτυπώνεται στο χαρτάκι και να μη γίνεται αντικείμενο μαύρης αγοράς, ένα φαινόμενο που αποδεικνύει ότι οι επιτήδειοι της κοινωνίας μας είναι ικανοί να εκμεταλλευτούν τα πάντα και κυρίως την πίεση και την έλλειψη χρόνου των ανθρώπων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου