ΤΟΠΙΚΑ

Ξεπέρασε τα 93 δολάρια το πετρέλαιο

ξεπέρασε-τα-93-δολάρια-το-πετρέλαιο-851206

Το πετρέλαιο ξεπέρασε χθες για πρώτη φορά τα 93 δολάρια το βαρέλι στις ηλεκτρονικές αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και κυρίως στα βόρεια σύνορα του Ιράκ.
Η τιμή του αργού πετρελαίου, παράδοσης Δεκεμβρίου, έφθασε τα 93,20 δολάρια/βαρέλι, αυξημένη κατά 1,34 δολάρια από την προηγούμενη τιμή-ρεκόρ κλεισίματος (91,86 δολάρια) την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.
Σε αποπληθωρισμένες τιμές, τα επίπεδα αυτά είναι χαμηλότερα από τα 101,70 δολάρια, τα οποία είχε αγγίξει τον Απρίλιο του 1980, ένα χρόνο μετά από την επανάσταση στο Ιράν.
Ενδοσυνεδριακά, το αργό είχε ανέλθει την περασμένη Παρασκευή έως τα 92,22 δολάρια.
Η τιμή του Μπρεντ της Βορείου Θάλασσας, παράδοσης Δεκεμβρίου, αυξήθηκε το πρωί της Δευτέρας κατά 1,31 δολάρια στα 90 δολάρια το βαρέλι.
Μόνο από την περασμένη Τετάρτη, οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί κατά 9%.
Με δεδομένη την παρούσα κατάσταση, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να φτάσει το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι.
«Δεν θα ήταν έκπληξη για εμένα να συνεχιστεί κοντοπρόθεσμα η άνοδος των τιμών του πετρελαίου. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μάλιστα το ενδεχόμενο να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι» είπε αναλυτής της Commonwealth Bank.
Σημαντικός λόγος για τη σημερινή άνοδο των τιμών είναι και η είδηση ότι η μεξικανική Petroleos Mexicanos έκλεισε το 20% της παραγωγής της λόγω καταιγίδας.
Το Μεξικό παράγει περίπου 3,1 εκατ. βαρέλια αργό πετρέλαιο την ημέρα και το 80% της παραγωγής προέρχεται από τον Κόλπο του Μεξικού, όπου συχνά υπάρχουν διακοπές παραγωγής λόγω καιρικών συνθηκών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου