ΤΟΠΙΚΑ

Πάνε κατάληψη… μαθητές και στη Μαγνησία

πάνε-κατάληψη-μαθητές-και-στη-μαγνησ-851206

Τρία σχολικά συγκροτήματα στο Βόλο και τη Σκόπελο παραμένουν από χθες κλειστά εξαιτίας μαθητικών «λουκέτων». Τα αιτήματα; Ξεκινούν από την αύξηση δαπανών για την Παιδεία και φτάνουν στην έλλειψη χαρτιού για τις τουαλέτες…
Φόβους ότι η «γρίπη» των καταλήψεων, που ξεκίνησε τις τελευταίες εβδομάδες σε άλλες μεγάλες πόλεις και «χτύπησε» τη Μαγνησία, θα επεκταθεί, εκφράζουν εκπαιδευτικοί και στελέχη εκπαίδευσης.
Τα Γυμνάσια και Λύκεια συνεχίζουν να θυμίζουν «καζάνι που βράζει» και οι μαθητές τους, οι οποίοι εβδομάδες τώρα λαμβάνουν τα μηνύματα από άλλους νομούς της χώρας για σχολικά λουκέτα, συγκαλούν γενικές συνελεύσεις.
Στη Μαγνησία, το 7ο Γυμνάσιο Βόλου, το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Βόλου και το Λύκειο Σκοπέλου δεν λειτούργησαν χθες, καθώς οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη των διδακτηρίων. Εκπαιδευτικοί και γονείς ευελπιστούν ότι οι κινητοποιήσεις που έχουν αποτέλεσμα την απώλεια διδακτικών ωρών θα λήξουν σύντομα και ότι δεν πρόκειται για το άνοιγμα του φετινού «χορού» καταλήψεων.
Τα τρία «ξαφνικά» λουκέτα που τοποθετήθηκαν σε ισάριθμα σχολεία προκάλεσαν προβληματισμό στο «Μουρτζούκου», ο οποίος εντάθηκε όταν έλαβαν τα αιτήματα των μαθητικών συμβουλίων.
Ενδεικτικά είναι τα αιτήματα των μαθητών του 7ου Γυμνασίου Βόλου. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ενημερώθηκε ότι προχώρησαν σε κατάληψη διεκδικώντας: να γίνουν οι εργασίες στο προαύλιο του σχολείου, να αγοραστεί χαρτί για τις σχολικές τουαλέτες, να μειωθούν οι «τσιμπημένες», όπως λένε, τιμές του κυλικείου και να διευθετηθούν οι σχέσεις τους με τον σύλλογο καθηγητών του σχολείου και πιθανότατα αναφέρονται σε συχνές τιμωρίες που επιβάλλονται.
Στο ίδιο μοτίβο και τα αιτήματα των άλλων δύο υπό κατάληψη σχολείων στη Μαγνησία.
«Πρόκειται για αιτήματα ρουτίνας και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν αποφάσεις καταλήψεων», δήλωσε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δημ. Παταβάλης, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα ζητήματα που θέτουν οι μαθητές μπορούν να επιλυθούν μέσα από διάλογο. Για παράδειγμα ανέφερε το «λειτουργικό ζήτημα στο 7ο Γυμνάσιο Βόλου, το οποίο είναι δευτερεύον και ήδη επιλύθηκε».
Στο 9ο Γυμνάσιο, πάντως, με το οποίο συστεγάζεται το 7ο Γυμνάσιο, οι μαθητές δεν προχώρησαν χθες σε κατάληψη. Ωστόσο οι πρώτες παρενέργειες εμφανίστηκαν, καθώς στο συστεγαζόμενο σχολείο ορισμένοι μαθητές απείχαν από τα μαθήματα.
Και ενώ εκπαιδευτικοί αγωνιούν μήπως ο «μεταδοτικός ιός» των καταλήψεων προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία και άλλων σχολείων, οι μαθητές που ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις έλεγαν χθες ότι τα διδακτήρια θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας.
Περίπου 200 σχολεία σε όλη την Ελλάδα τελούν υπό κατάληψη, ενώ δεκάδες άλλα προσανατολίζονται να θέσουν το ζήτημα των κινητοποιήσεων προς ψηφοφορία σε γενικές συνελεύσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου