ΤΟΠΙΚΑ

Αφησε για λίγο το ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου

αφησε-για-λίγο-το-πασοκ-ο-γ-παπανδρέου-851206

Στο Τελ Αβίβ βρίσκεται από προχθές το βράδυ ο Γ. Παπανδρέου ο οποίος προεδρεύει των διήμερων εργασιών της Συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό.
Στη Σύνοδο συμμετέχουν εκ μέρους του Ισραήλ ο υπουργός Αμυνας και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Εχούντ Μπαράκ, καθώς επίσης και ο Γιόσι Μπεϊλίν ηγέτης του κόμματος της Αριστεράς Μερέτζ.
Σημαντική εξέλιξη θεωρήθηκε το γεγονός ότι παλαιστινιακή αντιπροσωπεία της Φατάχ αλλά και του Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης συμμετείχαν στις εργασίες της Συνόδου στο Τέλ Αβίβ, ενώ αντιστοίχως σήμερα αντιπροσωπείες του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ και του Μερέτζ θα μεταβούν στη Ραμάλα συμμετέχοντας και αυτοί στις εργασίες της Συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, εκεί.
Ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι “αν και έχω βρεθεί πολλές φορές εδώ στο παρελθόν, αν και παρακολουθώ στενά το Μεσανατολικό, οι υποχρεώσεις μου αυτή την περίοδο και ο χρόνος μου εστιάζονται στις διαδικασίες εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.
Παρόλα αυτά ένοιωσα υποχρεωμένος να έρθω στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αφού οι εξελίξεις είναι κρισιμότερες από κάθε άλλη φορά”.
Απαντώντας στον κ. Παπανδρέου ο Εφραίμ Σνεχ αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, τόνισε ότι εκτιμούν ιδιαίτερα την ευαισθησία και την αφοσίωση που επιδεικνύει ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μεσανατολικό, αφού εν μέσω της προεκλογικής περιόδου στο ΠΑΣΟΚ ο ίδιος επέλεξε να έρθει εδώ και να στηρίξει τις προσπάθειες Παλαιστίνιων και Ισραηλινών.
Η Σύνοδος λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο Παλαιστινιακό. Ηδη οι ηγεσίες Παλαιστίνιων και Ισραηλινών έχουν συναντηθεί τέσσερις φορές στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας κοινής πλατφόρμας για τα θέματα τα οποία θα κληθούν να διαπραγματευθούν στη Σύνοδο που θα γίνει στην Ανάπολη των ΗΠΑ , στις 26 Νοεμβρίου.
Εντύπωση ωστόσο, προκάλεσε το γεγονός, ότι ενώ οι δυο πλευρές επιχειρούν ή δείχνουν να επιχειρούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ εγκατέλειψε τις εργασίες της Συνόδου πριν την άφιξη της Παλαιστινιακής αντιπροσωπείας.
Τα θέματα τα οποία συζητούνται αφορούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Παλαιστινιακά εδάφη, τη σημερινή πραγματικότητα μεταξύ Χαμάς και Φατάχ καθώς επίσης και τις πιθανότητες επιτυχίας της Συνόδου στην Ανάπολη.
Το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο τον Γ και αμέσως μετά συναντήθηκε συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ενώ στη συνέχεια αναχώρησε για τη Ραμάλα και συναντήθηκε με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου