ΤΟΠΙΚΑ

Προετοιμασία για το ζήτημα του ονόματος

προετοιμασία-για-το-ζήτημα-του-ονόματ-851206

Για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της διαπραγμάτευσης σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ που ξεκινά την 1η Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη, συζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον πρέσβη της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη Αδ. Βασιλάκη, σε συνάντηση που είχαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση, κληθείσα να σχολιάσει τη συνέντευξη του Σκοπιανού ομολόγου της στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, που δείχνει ότι η γειτονική χώρα ακολουθεί σκληρή γραμμή, ανέφερε ότι “η Ελλάδα δεν έχει καμιά ανάγκη ούτε να σηκώσει τους τόνους ούτε να προχωρούμε σε προκλητικές δηλώσεις. Για τη σκοπιανή ηγεσία υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο διακύβευμα: από τη μια μεριά η θετική προσέγγιση, η αποδοχή του θετικού μηνύματος της χώρας μας, η ευρωατλαντική προοπτική τους, η οικονομική και περιφερειακή σταθερότητα. Από την άλλη μεριά μπορούν να μείνουν πιστοί στην αδιαλλαξία τους.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν τα χρονοδιαγράμματα είναι στενά, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε “υπάρχει μια συγκεκριμένη ώρα, ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι από την πλευρά του το ΝΑΤΟ θέλει να προχωρήσει σε ενδεχόμενες προσκλήσεις για τις τρεις χώρες – που και αυτό δεν είναι απόλυτο διότι η Κροατία προηγείται – στην επόμενη σύνοδό του. Αρα το χρονοδιάγραμμα είναι δεδομένο”.
Ο πρέσβης κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και της υπουργού Εξωτερικών, ενώ απαντώντας σε ερώτηση ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που είχε στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Βασιλάκης ανέφερε “πρέπει να έχεις επιμονή και υπομονή και όταν τα έχεις νομίζω ότι επιτυγχάνεις”.
Σε άλλη ερώτηση αν έχει προσωπικές σχέσεις με τον διαπραγματευτή των Σκοπίων, ο κ. Βασιλάκης απάντησε συζητάμε αλλά δεν βρίσκουμε λύσεις. Επαναλαμβάνουμε αυτά που λέμε και δημοσίως.

ΠΑΣΟΚ για Π.Γ.Δ.Μ.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης αναφερόμενος στις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δήλωσε πως ιδίως στην εξωτερική πολιτική “τα αγαθά κόποις κτώνται” και πρόσθεσε ότι “η κυβέρνηση Καραμανλή που, δυστυχώς για την Ελλάδα, επί τριάμισι χρόνια παρακολουθεί απαθής την χιονοστιβάδα των κρατών που αναγνωρίζουν τα Σκόπια με την συνταγματική τους ονομασία, προσπαθεί τώρα, τελευταία στιγμή, να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα”.
Ο Γιάννης Ραγκούσης πρόσθεσε ότι για το ΠΑΣΟΚ “αποκλειστικά υπεύθυνη για το γεγονός ότι έχει διολισθήσει η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας, αλλά και ότι αντιμετωπίζουμε μια εξοργιστική αδιαλλαξία από την κυβέρνηση των Σκοπίων, είναι η κυβέρνηση Καραμανλή”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου