ΤΟΠΙΚΑ

«Βρέχει αιτήσεις» συνταξιοδότησης στις δημόσιες υπηρεσίες του Βόλου

βρέχει-αιτήσεις-συνταξιοδότησης-σ-78421
Κύμα φυγής… για δεκάδες δημοσίους υπαλλήλους στο Βόλο. Καταθέτουν χαρτιά για σύνταξη… επηρεασμένοι από το κλίμα που προκαλούν οι ανατροπές στο νέο επώδυνο πακέτο μέτρων του τρίτου μνημονίου. Συνδικαλιστές του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου εκτιμούν ότι μέσα στο μήνα σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ήδη στη διάθεσή τους θα κατατεθούν τουλάχιστον 200 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Ενδεικτικό δε της αναμπουμπούλας που επικρατεί είναι ότι μόνο χθες στο ΙΚΑ Βόλου κατατέθηκαν 5 αιτήσεις συνταξιοδότησης από υπαλλήλους.
Την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο στη Μαγνησία από αρχές του 2012 έκλεισαν… άλλα 250 άτομα, όταν το αντίστοιχο διάστημα οι αιτήσεις ήταν συνολικά για ολόκληρη τη χρονιά 250.
Επί καθημερινής βάσης τους δύο τελευταίους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας και ενώ δεν ξεκαθαρίζει το πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, τα μεταβατικά στάδια και οι “σειρές” που θίγονται άμεσα, δημόσιοι υπάλληλοι από υπηρεσίες όπως το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΔ, η Εφορία αλλά και ο χώρος της Υγείας, εκφράζουν την επιθυμία να αποχωρήσουν νωρίτερα από τις υπηρεσίες τους.
Συνδικαλιστές εκφράζουν φόβους πως το 2013 θα είναι «το έτος της μεγάλης φυγής», καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι θα βγουν στη σύνταξη για να προλάβουν τις αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο.
Ενδεικτικό των διαστάσεων που μπορεί να πάρει το πρόβλημα είναι πως αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 120.000 εργαζόμενοι σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (περίπου το 70% είναι γυναίκες). Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι μένουν στην εργασία για μια καλύτερη σύνταξη, ωστόσο ανά πάσα στιγμή μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα.
Ανάλογη με το Δημόσιο είναι η κατάσταση και σε άλλα μεγάλα Ταμεία, όπως για παράδειγμα στον ΟΑΠ-ΔΕΗ όπου το κύμα φυγής αναμένεται εντονότερο μέχρι τέλους του χρόνου μετά και τις αλλαγές που έχουν επέλθει και τις νέες περικοπές.
Αναφερόμενος στις αποχωρήσεις, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στη Μαγνησία Δημήτρης Κουτσούκος σημειώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι για όλα ευθύνεται το κλίμα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της ασάφειας των όσων ρυθμίσεων παρουσιάζονται στο νέο πακέτο. Δεν είναι δυνατόν να απειλούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι είτε με διαθεσιμότητα είτε με απολύσεις. Αυτό και μόνο σε συνδυασμό με τις περικοπές, τις αλλαγές στο εφάπαξ και τα συνταξιοδοτικά οδηγούν σε απόγνωση τους περισσότερους. Πόσο μάλλον εάν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης. Φεύγουν άρον – άρον για να διασώσουν ό,τι μπορούν από τα κεκτημένα» κατέληξε ο ίδιος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου