ΤΟΠΙΚΑ

Προτάσεις για την αερορύπανση

προτάσεις-για-την-αερορύπανση-78564

Τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας που θα έχει ως κύριο έργο ενασχόλησης την πρόταση μέτρων και την αντιμετώπιση για των οξυμένων θεμάτων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο, που εμφανίστηκαν τελευταία με την ανεξέλεγκτη καύση υλικών για θέρμανση αποφάσισε η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας, σε πρόσφατη συνεδρίασή της.

Μεταξύ άλλων η Δ.Ε αποφάσισε να αποστείλει επιστολή προς τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας κ. Αργύρη Κοπάνα και την Πρόεδρο Επιτροπής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης κ. Κλαίρη Παιδοπούλου, στην οποία αναφέρονται παρατηρήσεις για τη λήψη εκτάκτων μέτρων σε επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Ειδικότερα η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας στη πρόσφατη συνεδρίασή της συζήτησε το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα και τη διάσταση στοιχείων που ανακοινώνονται μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πιο συγκεκριμένα η Διοικούσα Επιτροπή αναφέρει:

Μετά την ενημέρωση που είχε από το μέλος μας στην Επιτροπή Σύνταξης Σχεδίου Απόφασης Καθορισμού Ορίων Επιφυλακής και λήψης έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου – Νέας Ιωνίας, η Διοικούσα Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει με έγγραφή επιστολή της, προς την Π.Ε. Μαγνησίας, τα εξής:

«Προσθήκη στις ενέργειες για την υπέρβαση των ορίων για τα αιωρούμενα σωματίδια, της διαβροχής των κρίσιμων οδών και περιοχών (πχ λιμάνι φορτοεκφορτώσεων και υλικών που βρίσκονται εκτεθειμένα στην ατμόσφαιρα).
Καταγραφή και δημιουργία βάσης δεδομένων για το είδος καυσίμου και την μέση ετήσια ποσότητα καύσης των βιομηχανιών ώστε να αξιολογηθεί και να εκτιμηθεί η επιβάρυνση της κάθε μιας στην συνολική επιβάρυνση του φορτίου ρύπανσης της ατμόσφαιρας και να προταθούν τα μέτρα με αξιολόγηση των στοιχείων αυτών.
Να αξιολογηθούν και να περιγραφούν τα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος στα οποία θα υπάρχουν σταθμοί μέτρησης.
Αμεσότητα της ενημέρωσης των πολιτών μέσω κατάλληλων οθονών σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης με την αναγραφή της τρέχουσας κατάστασης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Αξιολόγηση αν θα πρέπει να υπάρχει όριο συναγερμού ή όχι. Θα μπορούσε σε αρχικό στάδιο να υπάρχουν σταθμοί μέτρησης, οθόνες ενημέρωσης, όρια ενημέρωσης, στοχευμένη πληροφόρηση του κοινού για θέματα αέριας ρύπανσης και οδηγίες προς τους πολίτες, τους φορείς, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις για μέτρα για την εκτόνωση της κατάστασης ώστε να μην δημιουργείται πανικός με μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας κλπ πριν υπάρξουν προληπτικά μέτρα και μια πιο εμπεριστατωμένη συλλογή πιστοποιημένων στοιχείων αέριας ρύπανσης που θα εκτιμήσει πιο ολοκληρωμένα την κατάσταση.

Να εξεταστεί με σοβαρότητα το θέμα της αέριας ρύπανσης
Στη συνέχεια το ΤΕΕ Μαγνησίας αναφέρει ότι οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να εξετάσουν με σοβαρότητα το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης και γι’ αυτό προτείνουν σε βάθος χρόνου να υπάρξει πλήρης ανασχεδιασμός ποδηλατοδρόμων και κατάργηση των υπαρχόντων που εγκυμονούν κινδύνους στους χρήστες, επιβαρύνουν από το λάθος σχεδιασμό τα προβλήματα στάθμευσης και λειτουργούν ανασταλτικά στην χρήση του ποδηλάτου, να εκπονηθεί μια νέα επικαιροποιημένη κυκλοφορική μελέτη, στην οποία να αναφέρονται ξεκάθαρα οι στόχοι για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης και να κατασκευαστούν χώροι στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, καθώς λόγω των πεζοδρομήσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί εκατοντάδες θέσεις που δυστυχώς δεν έχουν αναπληρωθεί, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Π.Σ, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους της πόλης (άσκοπες μετακινήσεις, στάθμευση σε μη επιτρεπόμενα σημεία).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου