ΤΟΠΙΚΑ

Στον προθάλαμο της πτώχευσης

στον-προθάλαμο-της-πτώχευσης-82107
Δήλωση παύσης πληρωμής, κήρυξη πτώχευσης, αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, πτώχευση, υπαγωγή στο άρθρο 99… Οι καταχωρήσεις αιτήσεων στο βιβλίο του Πρωτοδικείου Βόλου (Εκουσία Πολυμελούς) με τις συγκεκριμένες «κωδικές» ονομασίες, που παραπέμπουν στο αντικείμενο των υποθέσεων, πολλαπλασιάζονται χρόνο με το χρόνο την τελευταία πενταετία. Αιτήσεις που καθρεφτίζουν πνιγμένες σε χρέη επιχειρήσεις, εξαιτίας των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή
Τα στοιχεία και η σύγκρισή τους με το πρόσφατο παρελθόν συγκλονίζουν. Μόνο το 2012 και ένα μήνα πριν κλείσει το έτος, 23 αιτήσεις υποβλήθηκαν για διαδικασίες προ της υπαγωγής στο άρθρο 99, ενώ έξι κατέθεσαν αίτηση υπαγωγής τους. Όταν το 2008 οι παρόμοιες υποθέσεις που άνοιξαν για τις δικαστικές αρχές στη διάρκεια του έτους ήταν οκτώ!
Με τη δήλωση παύσης πληρωμών και τις αιτήσεις πτώχευσης, οι επιχειρήσεις δηλώνουν την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στα χρέη τους, έχοντας στερέψει από ρευστό. Οι αιτήσεις αυτής της κατηγορίας δείχνουν εικόνα εκτίναξης στο Πρωτοδικείο Βόλου, ενώ από το 2009, οπότε ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα, αρκετοί είναι οι επιχειρηματίες που επιδιώκουν να τύχουν της προστασίας έναντι των πιστωτών τους με την ένταξή τους στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, το οποίο θα τους δώσει τετραετές περιθώριο εξυγίανσής τους.
Μόνο η απλή ανάγνωση στοιχείων μαρτυρά τη μεγάλη αύξηση των επιχειρήσεων που ακολουθούν το δρόμο των δικαστηρίων υπό το βάρος των δυσβάσταχτων υποχρεώσεων απέναντι σε προμηθευτές, τράπεζες, δημόσιο, εργαζομένους τους.
Το ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας οδηγεί τις επιχειρήσεις σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και όταν τα χρέη σωρευτούν αναγκάζονται να επιλέξουν μία από τις διεξόδους, έστω και επώδυνες, που τους παρέχει η νομοθεσία.
Είτε να αιτηθούν παύση πληρωμών, είτε να υπαχθούν σε διαδικασία συνδιαλλαγής -ένα βήμα πριν την πτώχευση- είτε να προχωρήσουν σε πτώχευση, είτε τα τελευταία χρόνια να αιτηθούν την ένταξή τους στο άρθρο 99.
128 επιχειρήσεις
στο κατώφλι πτώχευσης
Συνολικά την τελευταία πενταετία στη Μαγνησία 128 επιχειρήσεις ακολούθησαν το δύσκολο δρόμου του προσωρινού ή οριστικού λουκέτου, λυγίζοντας από τα ασήκωτα χρέη.
Από τις αρχές του 2012 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, αιτήσεις κατέθεσαν 29 επιχειρήσεις, το 2011 33, το 2010 27, το 2009 31 και το 2008 οκτώ.
Στις αιτήσεις τους περιγράφουν το «σεισμό» που έχουν δεχθεί στα θεμέλιά τους από την κρίση και προσκομίζουν στο αρμόδιο δικαστήριο ισολογισμούς και στοιχεία που καταδεικνύουν τον οικονομικό τους μαρασμό, την υπολειτουργία των επιχειρήσεων, τις εκκρεμείς οφειλές, τις απολύσεις σε προσωπικό.
Η αδυναμία να ανταποκριθούν στα χρέη τους, θέτει τις εταιρίες ένα βήμα πριν την πτώχευση, καθώς μέσα στο κλίμα της οικονομικής δυστοκίας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτα έξοδα και αναγκάζονται να δηλώσουν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων ότι έχουν περιέλθει σε σοβαρό κλονισμό της οικονομικής τους κατάστασης και σε αδυναμία να αντεπεξέλθουν στο άνοιγμα που έχουν δημιουργήσει.
Με δήλωση παύσης πληρωμών που έχουν υποβάλει, εξηγούν ότι σε βάρος τους έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής για ακάλυπτες επιταγές δεκάδων χιλιάδων ευρώ, στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν.
Η διαδικασία πτώχευσης προβλέπεται σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας επιχειρήσεων. Όταν κηρυχθεί η πτώχευση, οι δανειστές του οφειλέτη δεν μπορούν να ασκήσουν ατομικά καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του, αλλά ενώνονται σε μια «ομάδα», τα δικαιώματα της οποίας ασκούνται από το «σύνδικο», με σκοπό τη συνολική εκποίηση της περιουσίας του οφειλέτη και την ίση μεταχείριση όλων των πιστωτών.
Η παύση πληρωμών του οφειλέτη, ορίζεται από το νόμο ως αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεών του.
Η διαδικασία συνδιαλλαγής είναι ένα σύνολο από δικαστικές και εξώδικες ενέργειες που γίνονται προκειμένου να μπορέσει ο επιχειρηματίας, που βρίσκεται σε επαπειλούμενη πτώχευση (παύση πληρωμών), να διασώσει την επιχείρησή του, προβαίνοντας σε ένα διακανονισμό των οφειλών του με τους πιστωτές του, τον οποίο, αν τον τηρήσει, θα μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται χωρίς να κινδυνεύει από κατασχέσεις, προσωπική κράτηση κ.λ.π., για όσο χρόνο διαρκεί η συμφωνία αυτή με τους πιστωτές του (μέχρι και 2 χρόνια).
Εκατοντάδες επιχειρήσεις

αναζητούν σωσίβιο στο «99»

Περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας εντάχθηκαν ή βρίσκονται στο κατώφλι του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».
Το 2012 φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά με τις περισσότερες αιτήσεις ένταξης επιχειρήσεων στο άρθρο 99, το οποίο, σύμφωνα με τα έως σήμερα δεδομένα, προσφέρει ανάσα ρευστότητας στην επιχείρηση που εντάσσεται στο ειδικό αυτό καθεστώς, αν και σε αρκετές περιπτώσεις δεν αποτρέπεται η πτώχευση.
Το πρώτο εξάμηνο του 2012 η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και η παράλληλη απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν νέα επιχειρηματικά δάνεια εκτίναξε κατά 19,5% τις αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 που κατατέθηκαν μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών, έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2011. Από μια ταξινόμηση των αιτήσεων προκύπτει ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που προέρχονται κυρίως από τους κλάδους της ένδυσης, της πληροφορικής, της εστίασης, των κατασκευών, της διαφήμισης και του ιατρικού εξοπλισμού.
Συνολικά το εφετινό πρώτο εξάμηνο υποβλήθηκαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών 86 αιτήσεις, όταν ολόκληρο το 2011 είχαν υποβληθεί 101, έναν χρόνο νωρίτερα 124 και το 2009 οι αιτήσεις υπαγωγής ήταν 95.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου