ΤΟΠΙΚΑ

Βόλος – Λάρισα μια γροθιά στην Πεσκάρα…

βόλος-λάρισα-μια-γροθιά-στην-πεσκάρ-851206

Η μοναδική ευκαιρία που θα σημαδέψει μελλοντικά τις πόλεις του Βόλου και της Λάρισας βρίσκεται ήδη προ των πυλών. Στην Πεσκάρα της Ιταλίας από χθες η ελληνική αποστολή για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 ζει την δική της – είναι αλήθεια- μεγάλη αγωνία, για το αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις προτιμήσεις των μελών της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων. Η αποστολή δύσκολη, η συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζουν όλοι και τα κρυφά χαμόγελα δίνουν έναν τόνο αισιοδοξίας, όμως…

Το παρασκήνιο που άρχισαν να ζουν τα μέλη της πολυπληθούς ελληνικής αποστολής, είναι πρωτόγνωρο για τους περισσότερους. Οι φόβοι έχουν αρχίσει να εκφράζονται, για τον αν το δίπολο Βόλου – Λάρισας θα μπορέσει να υπερισχύσει της πόλης της Ριέκα της Κροατίας, που ζητά πάση θυσία να κερδίσει τους αγώνες. Οι λόγοι προφανείς, τα οικονομικά οφέλη πολλά και η μεταμόρφωσή της σε μία ευρωπαϊκή πόλη το σημείο μηδέν.
Σε αυτό το σημείο θα κληθούν οι εκλέκτορες της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων να επιλέξουν ανάμεσα στην εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων που εκφράζει η Ελλάδα με το δίπολο Βόλου – Λάρισας και στην ευκαιρία που ζητά μία πόλη, που όπως τονίζουν τα μέλη τους, ζητούν την ευκαιρία της ζωής τους. «Εμείς δεν θα μπορέσουμε ποτέ να πάρουμε Ολυμπιακούς Αγώνες, που έχει πάρει η Ελλάδα, εμείς θέλουμε τους Μεσογειακούς», αναφέρουν.

Τα κριτήρια
Αν τα κριτήρια γίνουν βάση των φακέλων που έχουν παρουσιάσει οι δύο πόλεις, δεν θα υπήρχε καν αναφορά για το αποτέλεσμα. Το δίπολο Βόλου – Λάρισας απέχει έτη φωτός από την Ριέκα. Αναφορά δεν γίνεται καν στην Μερσίνα τους Τουρκίας, καθώς θεωρείται και είναι το αουτσάιντερ στην όλη διαδικασία.
Οι διαπραγματεύσεις στην περιοχή της Σίλβι Μαρίνα, τουριστικό θέρετρο που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα μακριά από την Πεσκάρα, θυμίζουν στρατηγείο, όπου οι τρεις αποστολές, Βόλου – Λάρισας, Ριέκας και Μυρσίνας, κάνουν τα αδύνατα – δυνατά να παίξουν τις τελευταίες κινήσεις (όλοι ψάχνουν την κίνηση ματ) στην διπλωματική σκακιέρα.
Ελληνες, Κροάτες και Τούρκοι βρίσκονται σε θέσης μάχης, με τις δύο πρώτες πόλεις να παλεύουν ανοιχτά για το ποιος θα πείσει του εκλέκτορες. Και η Ελλάδα θέλει να τους πείσει ότι αν οι Μεσογειακοί Αγώνες οργανωθούν στην χώρα που γέννησε το αθλητικό ιδεώδες, θα αλλάξουν και το «ρου» της ιστορίας τους.
Όμως, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται, αν υπάρξει δεύτερος γύρος στην ψηφοφορία του Σαββάτου, τότε η κατάσταση δυσκολεύει επικίνδυνα για την Ελλάδα. Οι Τούρκοι δείχνουν την προτίμηση τους προς τους Κροάτες, όχι σε επίσημο επίπεδο αποστολών, αλλά σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων. Ακόμη να μην ξεχνάμε πως η Ριέκα διεκδικεί για τέταρτη φορά τους Μεσογειακούς Αγώνες και όπως τονίζουν τα στελέχη της αποστολή της «δικαιούνται την διοργάνωσή τους».

Η πολυπληθέστερη αποστολή…
Βόλος και Λάρισα έχουν να παρουσιάσουν την πολυπληθέστερη αποστολή, που απαριθμεί 150 άτομα περίπου, όταν οι δύο άλλες αποστολές μαζί δεν ξεπερνούν τους 80. «Δίνουμε μεγάλη σημασία στους Αγώνες και τους θέλουμε, είναι η απάντηση της ελληνικής αποστολής. Ωστόσο οι αντίπαλοι μάς καταλογίζουν αλαζονεία σε ορισμένα στελέχη που επικαλούνται την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων ως σημείο αναφοράς και επίδειξης, κάτι που έχει αρχίσει να ανησυχεί ιδιαίτερα την ελληνική αποστολή.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης Μεσογειακών Αγώνων κ. Ισίδωρος Κούβελος δηλώνει για μια ακόμη φορά συγκρατημένα αισιόδοξος, όπως τα ίδια ανέφερε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού κ. Σταύρος Δουβής, ενώ η ελληνική αποστολή βρισκόταν στους αιθέρες. Όπως και ο πιλότος της Aegean Airlines, που ευχήθηκε την Κυριακή το βράδυ κατά την επιστροφή, να γίνει γιορτή στο αεροπλάνο.
Ακόμη και αν οι αγώνες χαθούν, Βόλος και Λάρισα έχουν κερδίσει το μεγάλο στοίχημα να είναι ο τρίτος πόλος στην Ελλάδα. Το ανέφεραν και οι δύο δήμαρχοι, κ.κ. Βούλγαρης και Τζανακούλης, όπως και ο πρώην δήμαρχος Βόλου κ. Κυριάκος Μήτρου. Σε αυτό συμφώνησαν τόσο ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θανάσης Νάκος, όσο και η βουλευτής Μαγνησίας κ. Ροδούλα Ζήση και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, κ. Σωκράτης Αναγνώστου. Στην αποστολή συμμετέχουν από το Βόλο εκτός των προαναφερόμενων, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Απόστολος Ζώης, Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Παύλος Μαβίδης, οι αντιδήμαρχοι Βόλου κ.κ. Δημήτρης Δερβένης και Απόστολος Φοινικόπουλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Μπαγιάτης, οι κ.κ. Παππάς και Πατσιαντάς και δημοσιογράφοι των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Ακόμη στην Πεσκάρα παραβρίσκονται οι πρώην υπουργοί κ.κ. Πετραλιά και Ορφανός, ενώ αναμένονται η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο Πύρρος Δήμας κ.α.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου