ΤΟΠΙΚΑ

Σε νέες βάσεις η λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Βόλο

σε-νέες-βάσεις-η-λειτουργία-του-χυτα-στ-851206

Μετά από δεκαετίες ολόκληρες κατά τις οποίες η Ελλάδα ήταν το «μαύρο πρόβατο» σε θέματα συμμόρφωσής της με την Κοινοτική νομοθεσία, όλα δείχνουν πως μπαίνει μία τάξη στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων.
Αυτό αποτυπώνεται άλλωστε και από την κινητικότητα που επιδεικνύει από τον περασμένο Φεβρουάριο η νέα διοίκηση του Συνδέσμου Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων Βόλου, ο οποίος και με βάση την υπ΄ αριθμόν 9782 απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ορίστηκε και ως ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ολόκληρου του Νομού Μαγνησίας (ΦΕΚ, Τεύχος Β΄, Αριθμός φύλλου 1629/17-8-2007).
Ο Φορέας έχει πλέον την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων για τους τρεις ΧΥΤΑ Βορείων Σποράδων στα ισάριθμα νησιά, για το ΧΥΤΑ Αργαλαστής, τα έργα κατασκευής του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει με μία χρηματοδότηση ύψους 800.000 ευρώ από το ΠΕΠ Θεσσαλίας, ( Α΄Φάση ) και ο οποίος, όταν ολοκληρωθεί, θα συγκεντρώνει τα απορρίμματα των Δήμων Αφετών, Σηπιάδος, Αργαλαστής και της Κοινότητας Τρικερίου, για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του Αλμυρού, όπου θα συγκεντρώνονται τα απορρίμματα των Δήμων και της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας, ενώ σε εκκρεμότητα είναι το ζήτημα για το ΧΥΤΑ Μακρυρράχης.
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων Βόλου στον πρώην ΧΥΤΑ, όπου εναποθέτουν τα απορρίμματά τους ο Βόλος, η Νέα Ιωνία και άλλοι 15 Δήμου και Κοινότητες της Μαγνησίας και της Λάρισας εναποτίθενται κάθε χρόνο 100.000 τόνοι απορριμμάτων. Στο ΣΜΑ Αλμυρού εκτιμάται ότι θα συγκεντρώνονται ετησίως 12.000 τόνοι αστικών απορριμμάτων, οι οποίοι αφού συμπιέζονται θα μεταφορτώνονται σε κοντέινερ, τα οποία στη συνέχεια θα εναποτίθενται στη χωματερή του Βόλου. Τέλος στο ΧΥΤΑ Αργαλαστής εκτιμάται ότι θα εναποτίθενται ετησίως 6.000 τόνοι απορριμμάτων.

Αυξάνονται τα τιμολόγια
Το νέο θεσμικό πλαίσιο όμως φέρνει και αύξηση στο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, αφού με βάση την ίδρυση του νέου Συνδέσμου η ετήσια εισφορά των μελών του Συνδέσμου από 1.1.2008 καθορίζονται σε 10 ευρώ τον τόνο, από 5 ευρώ τον τόνο που είναι σήμερα. Πιθανόν όμως οι τιμές αυτές να ανέβουν ακόμη περισσότερο σε πολύ πιθανή την αύξηση των τιμολογίων για τους ΧΥΤΑ της χερσαίας Μαγνησίας στα επίπεδα των 15 ευρώ τον τόνο. Το πρόβλημα, όπως υπογραμμίζεται, εντοπίζεται κυρίως στους ΧΥΤΑ των Βορείων Σποράδων, όπου τα ανελαστικά έξοδα του Φορέα από τη μία πλευρά, σε αντιδιαστολή με τις μικρές ποσότητες απορριμμάτων σε κάθε νησί ξεχωριστά από την άλλη, εκτοξεύουν το κόστος ανά τόνο στα 40 ευρώ. Για το σκοπό αυτό ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) Νομού Μαγνησίας έχει ζητήσει να υπάρξει πρόνοια από την Πολιτεία με τη θεσμοθέτηση αυτοτελών πόρων για τους συγκεκριμένους ΟΤΑ.

Επέκταση και στην ανακύκλωση
Εξάλλου την ερχόμενη Τετάρτη στα γραφεία της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος 200-2006 συγκαλείται σύσκεψη με την συμμετοχή των εκπροσώπων των Φορέων Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) των Νομών Μαγνησίας, Λάρισας και Δυτικής Θεσσαλίας. Η σύσκεψη πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Βόλου που με επιστολή του ζητούσε από την Περιφέρεια τη σύγκληση της σύσκεψης προκειμένου από κοινού να ανταλλάξουν απόψεις και να διερευνήσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης δραστηριοτήτων στον τομέα ανακύκλωσης των στερεών αστικών απορριμμάτων.
Οι αρμόδιοι του Συνδέσμου Απορριμμάτων Βόλου ότι από τη σύσκεψη θα διαφανεί αν υπάρξει πρόσφορο έδαφος για τη διαχείριση-ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο) και την δημιουργία μονάδας για την περαιτέρω επεξεργασία του υπολείποντος κλάσματος των απορριμμάτων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου