ΤΟΠΙΚΑ

Θα «μείνουν» ολόκληρα σχολεία

θα-μείνουν-ολόκληρα-σχολεία-83017
Εάν τα απουσιολόγια Γυμνασίων και Λυκείων, τα οποία τέλεσαν ή τελούν υπό κατάληψη, συμπληρωθούν με τις απουσίες των «καταληψιών μαθητών», κατά την πρόσφατη υπόδειξη του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας στους διευθυντές των σχολικών μονάδων, τότε ολόκληρα σχολεία θα μείνουν στην ίδια τάξη…


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή
Η προ ημερών εγκύκλιος από της Δευτεροβάθμια στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Μαγνησίας προκάλεσε την άτυπη σύγκληση των μελών της διοίκησης της Ενωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης. Για την ΕΛΜΕ η καταχώρηση απουσιών στους μαθητές των σχολείων που προχώρησαν σε κατάληψη και για όλες τις ημέρες που τα διδακτήρια έμειναν κλειδωμένα αποτελεί διοικητικό λάθος.
Οι εκπαιδευτικοί ευελπιστούν να μην αποτελέσει «λάδι στη φωτιά» η εντολή του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γ. Δοδοντσάκη να χρεωθεί το σύνολο των απουσιών στους καταληψίες μαθητές όσων σχολείων έμειναν το προηγούμενο διάστημα ή συνεχίζουν με λουκέτο στην είσοδό τους.
Η εγκύκλιος που έλαβαν οι διευθυντές Γυμνασίων και Λυκείων με τον Γ. Δοδοντσάκη βασίζεται σε προγενέστερες εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας, αλλά και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Το σκεπτικό στο οποίο κινείται η ΕΛΜΕ, η οποία θα συζητήσει το θέμα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, είναι ότι η νομοθεσία που επικαλείται ο διευθυντής Δ.Ε. -από το 1985- δεν συνάδει με τη σύγχρονη νομοθεσία που προβλέπει αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που χάθηκαν.
«Φάσκει και αντιφάσκει. Με την τελευταία εντολή παρατηρείται ανακολουθία σε σχέση με τη σύγχρονη νομοθεσία», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης.
Ταυτόχρονα, οι διευθυντές, αλλά και η ΕΛΜΕ Μαγνησίας θεωρούν από τη μία αδιανόητο να μπουν σε ρόλο ντετέκτιβ τσεκάροντας τους καταληψίες ή μη μαθητές των σχολείων τους, ενώ από την άλλη επισημαίνουν ότι στην υποθετική περίπτωση που το πράξουν σχολεία με πολυήμερες καταλήψεις θα κλείσουν για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς, αφού οι μαθητές τους θα μείνουν από απουσίες…
«Υπάρχουν πάμπολλες εγκύκλιοι και νομοθετικές ρυθμίσεις για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών. Από το νόμο οφείλουμε να βρούμε τρόπους αναπλήρωσης, όπως περικοπές εκδρομών και περιπάτων. Η μέθοδος των απουσιών, απλά θα «κόψει» ολόκληρα σχολεία, αφήνοντας το σύνολο των μαθητών στην ίδια τάξη», ανέφερε ο κ. Σαβελίδης
Την ίδια ώρα, αν και λιγοστές, υπάρχουν ακόμη σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις οποίες οι μαθητές τους επιμένουν να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με τη μορφή της κατάληψης, χάνοντας κατά συνέπεια ολοένα και περισσότερες διδακτικές ώρες, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι τα αιτήματά τους θα προωθηθούν.
Γονείς και εκπαιδευτικοί ευελπιστούν από την ερχόμενη εβδομάδα να αποκατασταθεί στο σύνολο των σχολείων η λειτουργία και οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου