ΤΟΠΙΚΑ

Σιτίζονται καθημερινά 150 παιδιά

σιτίζονται-καθημερινά-150-παιδιά-83101
Περίπου 150 μαθητές σχολείων της περιοχής μας που υποσιτίζονται, σιτίζονται καθημερινά από τη Μητρόπολη Δημητριάδος. Το στοιχείο αυτό έγινε γνωστό με αφορμή την πρόσφατη συνεργασία που είχε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών με το Υπουργείο Παιδείας, καθώς η πρώτη ξεκινά πρόγραμμα στήριξης 2.000 μαθητών που υποσιτίζονται στα σχολεία της πρωτεύουσας.

Ωστόσο η Μητρόπολη Δημητριάδος στο θέμα αυτό υπήρξε πρωτοπόρος, καθώς από πέρυσι η τοπική Εκκλησία όρισε έναν ιερέα εντεταλμένο σε κάθε σχολείο ο οποίος σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς εντόπισε τα παιδιά που είχαν προβλήματα. Από φέτος το πρόγραμμα έγινε πιο οργανωμένα με διακριτικό και εχέμυθο τρόπο, καθώς οι γονείς προμηθεύονται καθημερινά τα δέματα από την Εκκλησία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλά παιδιά υποσιτίζονται και σε σχολεία του Βόλου, καθώς μόνον σε ένα σχολείο της πόλης δέκα παιδιά σιτίζονται από ισάριθμες μερίδες φαγητού που διανέμει καθημερινά ο επαγγελματίας που σιτίζει, μετά από διαγωνισμό, τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου.

Εξάλλου μέσα στις επόμενες μέρες η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Βόλου και δημοτική σύμβουλος Σούλα Μπαρτζιώκα ετοιμάζει επιστολή προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας για το πρόγραμμα σίτισης των μαθητών από ευρωπαϊκό πρόγραμμα με το οποίο θα ζητείται η υλοποίησή του και στα σχολεία του Βόλου.

Ένα πρόγραμμα που αφορά στη δωρεάν διανομή στους μαθητές γάλακτος και αγροτικών προϊόντων. Σημειώνεται πως η διανομή γίνεται με βάση τον Καν. 757/2008 της Επιτροπής.

Η Οδηγία προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης κοινοτικής ενίσχυσης για τη διάθεση γάλακτος στους μαθητές σχολείων, το ύψος της οποίας είναι ενδεικτικά περίπου 0,18 €/kg για 0,25 λίτρα ανά μαθητή και ανά ημέρα (άρα περίπου 0,04 € ανά μαθητή ανά ημέρα).

Το μέτρο αυτό στην Ελλάδα, λόγω του χαμηλού ύψους της κοινοτικής ενίσχυσης, σε συνδυασμό με το αυξημένο διοικητικό κόστος υλοποίησης του προγράμματος για τους εκπροσώπους των δικαιούχων -μαθητών δεν εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Σημειώνεται πως η διάθεση γάλακτος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνδυάζεται με την οργανωμένη σίτιση, η οποία υπάρχει στα σχολεία και την οποία αναλαμβάνουν οι ίδιες οι διοικήσεις των σχολείων. Στη χώρα μας η λειτουργία κυλικείων που είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, δεν διευκόλυνε μέχρι σήμερα την υλοποίηση του προγράμματος.

Ωστόσο η κάθετη πτώση του τζίρου των κυλικείων των σχολείων και η λειτουργία τους με την τήρηση των όρων που ισχύουν για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιτρέπει τη λειτουργία του προγράμματος του υπουργείου μετά από συνεργασία που μπορεί να έχει ο Δήμος με τους εκμισθωτές των κυλικείων των σχολείων.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου