ΤΟΠΙΚΑ

Αλμα ανάπτυξης για το Χιονοδρομικό

αλμα-ανάπτυξης-για-το-χιονοδρομικό-851206

Κοινοποιήθηκε από τη Νομαρχία σε όλους τους εμπλεκόμενους Δήμους και φορείς της Μαγνησίας η τεχνικοοικονομική μελέτη η οποία έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία φορέα που θα αναλάβει να εντάξει τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου, υπό τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας, σ’ ένα ευρύτερο, όπως τονίζεται, φάσμα νέων λειτουργιών και δραστηριοτήτων, οι οποίες θα παρέχονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, θα είναι καινοτόμες και θα συμβάλλουν στην βιωσιμότητα του φορέα.
Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου και Νομαρχιακός Σύμβουλος Γ. Μπάιμπας οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν πάρει αποφάσεις από τα οικεία Δημοτικά Συμβούλια μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, έτσι ώστε στη συνέχεια να είναι δυνατή η σύσταση της Ανώνυμης Εταιρίας
Σκοπός του φορέα, όπως τονίζεται στην οικονομοτεχνική μελέτη είναι η ανάδειξη του Πηλίου, πέρα από την περιορισμένη έκταση του χιονοδρομικού κέντρου και η ανάπτυξη πολλαπλών και εναλλακτικών δραστηριοτήτων στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού, του τουρισμού γενικά καθώς και η υποστήριξη δραστηριοτήτων που αποδέκτες θα είναι τρίτοι εκτός εταιρίας φορείς ή πρόσωπα.
Στη οικονομοτεχνική μελέτη επισημαίνεται με ιδιαίτερη έμφαση ότι απαιτείται επανασχεδιασμός και αποτελεσματικότερος προγραμματισμός ως προς το θεσμικό καθεστώς λειτουργίας, ως προς την οργάνωση, την ανάπτυξη νέων χρήσεων και λειτουργιών, την ποιότητα των υπηρεσιών και τελικά ως προς την οικονομική αποδοτικότητα.
Η υπό σύσταση Ανώνυμη Εταιρία, υπογραμμίζεται στην οικονομοτεχνική μελέτη, ως Ν.Π.Ι.Δ. θα έχει ευελιξία και αποτελεσματικότητα στην διοίκηση, διαχείριση και λήψη αποφάσεων, ενώ μπορεί να πιστοποιηθεί ως τελικός Δικαιούχος για να επωφεληθεί από την υλοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, στο πλαίσιο του 4ου ΕΣΠΑ.
Η υπό ίδρυση Ανώνυμη Εταιρία θα έχει την επωνυμία “Εταιρία Αξιοποίησης και Ανάδειξης του Πηλίου και της ευρύτερης περιοχής» και για λόγους συντομίας “ΠΗΛΙΟΝ Α.Ε”
Η αναλυτική παρουσίαση των ενεργειών και των αναγκαίων έργων, τονίζεται στην οικονομοτεχνική μελέτη που επιδόθηκε στους εμπλεκόμενους Δήμους, θα γίνει στο επιχειρησιακό σχέδιο. Ωστόσο ενδεικτικά αναφέρονται μια σειρά ενεργειών που χαρακτηρίζουν τη νέα αντίληψη που επιδιώκει η εταιρεία να δημιουργηθεί στην περιοχή.
– Ψυχαγωγικό με τη δημιουργία θεματικών πάρκων, σημείων και χώρων κλειστών ή ανοιχτών και αιθουσών, διαμόρφωση δικτύων ιππικών, ποδηλατικών, ορειβατικών και πεζοπορικών διαδρομών, η δημιουργία σημείων αναρρίχησης και περιπέτειας.
– Πολιτιστικό με την ανάδειξη πολιτιστικών πόρων και σύνδεση μεταξύ τους με δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών, η δημιουργία θεματικών μουσείων.
– Αθλητικό με τη δημιουργία αθλητικών υποδομών για τη προσέλκυση ερασιτεχνιών και επαγγελματιών. Η σύνδεση του αθλητισμού με τον τουρισμό.
– Περιβαλλοντικό με την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων, η εκτέλεση έργων και η διάδοση της ανάληψης ειδικά στις νέες ηλικίες προστασίας του περιβάλλοντος. Για το σκοπό αυτό θα υπάρχει συστηματική σύνδεση με τα σχολεία.
– Τουριστικών και άλλων υποδομών με την εκτέλεση έργων υποδομών για την βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των τουριστικών υποδομών στην περιοχή.
– Υγεία με τη δημιουργία κέντρων αναζωογόνησης, αποκατάστασης και αποθεραπείας.
– Κοινωνικό με έργα και εκδηλώσεις για τις ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως ΑΜΕΑ, τρίτη ηλικία, κ.α.
– Εκπαιδευτικό- Επιμορφωτικό με τη δημιουργία νέων και την ενίσχυση υφιστάμενων εμψυχωτικών υποδομών και την καθιέρωση προγραμμάτων για όλες τις ομάδες και τις ηλικίες του πληθυσμού
– Εναλλακτικές μορφές Τουρισμού και Τουρισμός Ειδικών Ενδιαφερόντων.

Σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας θα συμμετέχει στο Φορέα με ποσοστό 51%, όπως έχει αποφασιστεί από το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Στο φορέα θα συμμετέχουν και οι Δήμοι της περιοχής, κατανεμημένο μεταξύ τους βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων. Όλοι οι εμπλεκόμενοι Δήμοι θα συμμετέχουν σε ποσοστό 30%, ενώ το ποσοστό της ΤΕΔΚ θα είναι σε ποσοστό 8%. Το Επιμελητήριο Μαγνησίας θα συμμετέχει με ποσοστό 10% και οι ιδιώτες με ποσοστό 3%.
Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται στις 1.000.000 (ενδεικτικά) ευρώ.

Εξοπλισμός και επενδύσεις
Οι επενδύσεις για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας αφορούν στην αντικατάσταση του υφιστάμενου εξοπλισμού και την προσθήκη νέου. Άμεσα, όπως υπογραμμίζεται στην οικονομοτεχνική μελέτη, θα πρέπει να γίνει η προμήθεια ενός χιονοστρωτήρα κόστους 500.000,00 ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Επίσης πρώτη προτεραιότητα αποτελεί και η δημιουργία του Μυθολογικού Πάρκου.
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου χρειάζονται επίσης, όπως τονίζεται, συντήρηση και αξιοποίηση στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Ο σχεδιασμός αυτός αποτελεί επίσης άμεση προτεραιότητα του νέου Φορέα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου