ΤΟΠΙΚΑ

Ντοκιμαντέρ για τη Σμύρνη

ντοκιμαντέρ-για-τη-σμύρνη-83198

Συνεχίζονται έως τις 5 Δεκεμβρίου, στο κινηματοθέατρο Αχίλλειο, οι προβολές του πολυσυζητημένου ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, «Σμύρνη : Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900 – 1922».

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το ντοκιμαντέρ αλλά και η ομότιτλη φωτογραφική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2012 (σκηνοθεσία και επιμέλεια της έκθεσης Μαρίας Ηλιού, ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ, παραγωγή ΠΡΩΤΕΑΣ) 90 χρόνια μετά τη φωτιά της Σμύρνης που ξέσπασε στις 13 – 14 Σεπτεμβρίου του 1922, άρχισαν από το Σεπτέμβριο οι προβολές στις κινηματογραφικές αίθουσες πανελλαδικά στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις.

Στο Βόλο η προβολή του ντοκιμαντέρ διοργανώνεται από το Δήμο Βόλου και τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ σε συνεργασία με την Εταιρεία Πρωτέας και πραγματοποιείται με τη στήριξη της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Βόλου «Ίωνες», του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι», της Ένωσης Ποντίων Ν. Ιωνίας Μαγνησίας και του Συλλόγου Καππαδοκών Βόλου, ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Σμύρνη του Δήμου Βόλου.

Η σκηνοθέτις και επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ, που είχαν παρουσιάσει το 2007 στο Μουσείο Μπενάκη Το Ταξίδι. Το Ελληνικό Όνειρο στην Αμερική (επιλογή του American Film Institute στη Washington DC ανάμεσα στις 20 καλύτερες Ευρωπαϊκές ταινίες του 2008 -The European Showcase- και βραβείο καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Houston) μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας και έρευνας στην Ευρώπη και την Αμερική, φέρνουν πίσω στο κοινό, εικόνες ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία αλλά και μια νέα οπτική που συμπεριλαμβάνει όλες τις κοινότητες στη ζωή της Σμύρνης, καθώς και τα δραματικά γεγονότα του 1922.

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ και η έκθεση είναι μεγάλης σημασίας όχι μόνο γιατί το ελληνικό κοινό θα δει άγνωστες εικόνες από τη Σμύρνη, αλλά και γιατί συγχρόνως οι δυο συνεργάτες, φέρνουν μια νέα ματιά στον τρόπο με τον οποίο διηγούνται την ιστορία. Μια ματιά που κρατά αποστάσεις τόσο από μια υπέρμετρα εθνικιστική αφήγηση όσο και από νεώτερες απόπειρες που αποσιωπούσαν τα τραγικά γεγονότα της καταστροφής, παραμορφώνοντας την αλήθεια. Το ντοκιμαντέρ τεκμηριώνεται με σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που σταχυολογήθηκε από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου