ΤΟΠΙΚΑ

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ: Ψάχνει χρηματοδότηση για Οινοπνευματική

δημοσ-βολου-ψάχνει-χρηματοδότηση-για-851206

Η απόκτηση και η αξιοποίηση του κτιρίου της Οινοπνευματικής είναι μία από τις πολλές εκκρεμότητες που έχει παραλάβει η σημερινή Δημοτική Αρχή. Η νέα δημοτική αρχή του Αλέκου Βούλγαρη είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να κινηθεί μέσα στα πλαίσια της απόφασης που πήρε λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις περυσινές δημοτικές εκλογές η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και η οποία, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των δημοτικών παρατάξεων, επέλεξε τη λύση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.
Από την πλευρά του Δήμου ωστόσο τηρείται σιγή ιχθύος σ΄ ό,τι αφορά στις κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο για την απόκτηση του μοναδικού μεγάλου οικοπέδου που βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης και το οποίο είναι συνολικού εμβαδού 34 περίπου στρεμμάτων.
Υπενθυμίζεται πως με νομαρχιακή απόφαση το πρώην βιομηχανοστάσιο έχει χαρακτηριστεί ως χώρος για εκπαίδευση, για Αθλητισμό και για Πράσινο. Αυτές ακριβώς οι χρήσεις, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του Δημάρχου που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις πρωτοβουλίες που γίνονται από τη Δημοτική Αρχή, καθορίζουν και τις πλευρές από τις οποίες αναζητείται χρηματοδότηση για την κάλυψη του μεγάλου τιμήματος, που σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές τιμές προσεγγίζει τα 10 δις δραχμές.
Ειδικότερα για το σκέλος που αφορά στις σχολικές χρήσεις, καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, ενώ για το σκέλος που αφορά αθλητικές χρήσεις οι προσπάθειες στρέφονται προς την πλευρά του Υπουργού Πολιτισμού και το συναρμόδιο Υφυπουργείο Αθλητισμού, ενώ για τις χρήσεις Πρασίνου έχει ζητηθεί και η οικονομική συμβολή των περιοίκων, τα οικόπεδα των οποίων θα αποκτήσουν υπεραξία, αν και η Δημοτική Αρχή έχει υποσχεθεί πως θα καλύψει από δικούς της πόρους την αποζημίωση των περιοίκων.

Φόβοι των περιοίκων
Εξάλλου οι περίοικοι δεν κρύβουν τις τελευταίες μέρες την ανησυχία τους για τους μεγάλους ‘όγκους χωμάτων που έχουν εναποτεθεί στον περιβάλλοντα χώρο του πρώην εργοστασίου από τον εργολάβο, ο οποίος έχει αναλάβει ύστερα από εντολή των ιδιοκτητών του εργοστασίου την απομάκρυνση όλων των μεταλλικών τμημάτων του εργοστασίου (δεξαμενές, σκάλες, βαρέλια κ.α). Οπως υποστηρίζουν οι περίοικοι τα χώματα τα οποία είναι εκτεθειμένα το τελευταίο δεκαήμερο είναι αποξηραμένη λάσπη από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, ο οποίος κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο μετά τη μεγάλη έκρηξη που έγινε στην Οινοπνευματική το 1985.
Οι περίοικοι φοβούνται μήπως η αποξηραμένη λάσπη είναι τοξική και γι΄ αυτό το λόγο ζητούν τον άμεσο έλεγχο για την ποιοτική της σύσταση και την άμεση απομάκρυνσή της από το χώρο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου