ΤΟΠΙΚΑ

Στοίβαξαν ανθρώπινες ζωές και ελπίδες σε «δουλεμπορικό» βυτιοφόρο ντροπής

στοίβαξαν-ανθρώπινες-ζωές-και-ελπίδε-851206

Ενα ανθρώπινο «κουβάρι» μεταφέρονταν σε βυτιοφόρο! Εξήντα τρεις λαθρομετανάστες, θύματα οργανωμένου κυκλώματος «δουλεμπόρων», αναζήτησαν καλύτερες συνθήκες ζωής στοιβαγμένοι σε βυτιοφόρο υγρών τροφίμων, ταξιδεύοντας επί ώρες χωρίς αέρα, νερό και τροφή.
Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου χθες το μεσημέρι εντόπισαν τους λαθρομετανάστες κρυμμένους μέσα στο βυτιοφόρο και συνέλαβαν τον διακινητή τους.
Από τις αστυνομικές αρχές έχουν ξεκινήσει εκτεταμένες έρευνες για την εξάρθρωση του κυκλώματος που πιστεύουν ότι βρίσκεται πίσω και από τη νέα αυτή υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται άτομο ελληνικής καταγωγής, που εμπλέκεται άμεσα στο κύκλωμα διακίνησης ατόμων και ο οποίος προηγείτο του βυτιοφόρου, επιβαίνοντας σε Ι.Χ. αυτοκίνητο. Παράλληλα αναζητείται και αλλοδαπός, μέλος του κυκλώματος, που διαμένει στην Ελλάδα, ονόματι Αλλί και αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του φορτηγού δεν προκύπτει να έχει σχέση με την υπόθεση, καθώς είναι έγκλειστος στις φυλακές Μαλανδρίνου.
Οι 63 αλλοδαποί, οι οποίοι δηλώνουν καταγωγή από το Κασμίρ, μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται στο Εκθεσιακό Κέντρο του δήμου Βόλου, καθώς το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών της Νομαρχίας Μαγνησίας δεν μπορούσε να λειτουργήσει, ύστερα από τις καταστροφές που προκάλεσαν πρόσφατα άγνωστοι δράστες στο κτίριο.
Εξαθλιωμένοι, με την ταλαιπωρία έκδηλη στα πρόσωπά τους, νηστικοί και αφυδατωμένοι οι λαθρομετανάστες έβγαιναν ένας-ένας από το βυτιοφόρο, μετά την έρευνα των αστυνομικών. Εξήντα τρία συνολικά άτομα, όλοι άντρες, ηλικίας από 18 έως 22 ετών ασφυκτιούσαν μέσα στο βυτιοφόρο.
Το ταξίδι της «ντροπής» ξεκίνησε πρωινές ώρες χθες από την περιοχή Λουτρά της Αλεξανδρούπολης. Ο τελικός προορισμός τους, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα ήταν η Αθήνα.
Στις 3.50 χθες το μεσημέρι ωστόσο, στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας Βόλου, στο ύψος της Βιομηχανικής Περιοχής, αστυνομικοί σταμάτησαν για έλεγχο το Δημοσίας Χρήσεως Φορτηγό αυτοκίνητο, μάρκας SCANIA, που οδηγούσε Έλληνας. Πρόκειται για τον Κ.Κ. του Γ., 31 έτους, κάτοικο Ιλίου Αττικής. Σύμφωνα με το έντυπο της άδειας κυκλοφορίας, το φορτηγό είναι ιδιοκτησίας άντρα, Κ.Τ. του Θ., κατοίκου Ασπροπύργου Αττικής.
Ο σύγχρονος δουλέμπορος των ασιατικής καταγωγής λαθρομεταναστών συνελήφθη και ανακρίνεται από τις αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεαροί λαθρομετανάστες που αναζήτησαν ένα καλύτερο αύριο, πλήρωσαν εισιτήριο 2.000-3.000 ευρώ.
Κινητοποίηση
για τη φιλοξενία
Αμεση ήταν η κινητοποίηση των τοπικών αρχών για τη φιλοξενία τους, μόλις ενημερώθηκαν από τις αστυνομικές αρχές.
Το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών, στην περιοχή του ΚΤΕΟ, που δέχθηκε πρόσφατα «επίθεση» από αγνώστους και υπέστη σημαντικές καταστροφές στους χώρους τους, δεν μπορούσε να τους φιλοξενήσει.
Ο νομάρχης Μαγνησίας ζήτησε από τον δήμο Βόλου την παραχώρηση του Εκθεσιακού Κέντρου για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών.
«Ανταποκριθήκαμε αμέσως και παραχωρήθηκε το Εκθεσιακό Κέντρο. Θα φιλοξενηθούν εδώ όσο χρειαστεί», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Βόλου Γιάννης Στάμος. Περιγράφοντας τις σκηνές μεταφοράς στο Κέντρο των νεαρών αλλοδαπών ο κ. Στάμος ανέφερε ότι «είναι όλοι σε άσχημη κατάσταση. Είναι νεαρά παιδιά, που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, ταξιδεύοντας μέσα σε ένα βυτιοφόρο, σε άθλιες συνθήκες, με κίνδυνο της ζωής τους και διακινδυνεύοντας τα πάντα για να δουν ένα καλύτερο αύριο που δεν είναι σίγουρο αν θα το δουν.».
Στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου έσπευσαν προϊστάμενοι και γιατροί της Διεύθυνσης Υγείας. Σε πολλούς από τους λαθρομετανάστες χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή, ενώ δύο από αυτούς ήταν τραυματισμένοι. Οι πρώτες βοήθειες τους χορηγήθηκαν από γιατρούς στο χώρο φιλοξενίας και κανένα περιστατικό δεν κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Βόλου.
Η Νομαρχία και ο δήμος, με τη συνδρομή της Μητρόπολης Δημητριάδος, φρόντισαν για τη φιλοξενία των λαθρομεταναστών. Στο Εκθεσιακό Κέντρο μεταφέρθηκαν στρώματα, νερό, φαγητό, καθώς και είδη ένδυσης και υπόδησης.
«Είναι η δεύτερη άφιξη λαθρομεταναστών το τελευταίο χρονικό διάστημα. Θα κάνουμε και αυτή τη φορά ό,τι πρέπει για τη φιλοξενία τους», δήλωσε η αντινομάρχης Υγείας Ντία Βουβαλούδη.
Για τον εντοπισμό των λαθρομεταναστών ενημερώθηκε από την Αστυνομία ο εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος Χαρ. Τσαμπάζης, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τον νομάρχη και τους αρμόδιους αντινομάρχες για να τεθούν σε εφαρμογή όσα προβλέπονται για την προσωρινή φιλοξενία τους.
Οι λαθρομετανάστες δηλώνουν στο σύνολό τους το Κασμίρ ως τόπο καταγωγής, πιθανότατα για να εμποδίσουν τις διαδικασίες απέλασής τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου