ΤΟΠΙΚΑ

Σαπούνια από το Ν. Πήλιο στην Αυστραλία

σαπούνια-από-το-ν-πήλιο-στην-αυστραλία-85548

Στην μακρινή Αυστραλία ταξιδεύουν τα βιολογικά, παραδοσιακά, χειροποίητα προϊόντα που παράγονται με μεράκι σε βιοτεχνία του νοτίου Πηλίου, ανοίγοντας νέους δρόμους στο επιχειρηματικό πεδίο.

Δυναμική δραστηριότητα αναπτύσσει, συγκεκριμένα, στο πεδίο του αγροτουρισμού και της μεταποίησης των τοπικών προϊόντων ο κ. Νίκος Δόβας, ο οποίος εξάγει πλέον σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, τα προϊόντα που παράγονται στην οικογενειακή επιχείρηση που διατηρεί στην περιοχή του Πλατανιά, με την επωνυμία «Pelion natural soap». Τα βιολογικά, χειροποίητα σαπούνια που παράγονται στην οικοτεχνία-βιοτεχνία του κ. Δόβα ταξιδεύουν έως την Αυστραλία, την Αγγλία και την Ουκρανία, ενώ παράλληλα υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον για διεύρυνση των εξαγωγών και σε άλλες περιοχές.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Νοτίου Πηλίου, ο οποίος δραστηριοποιείται επί σειρά ετών στο τουριστικό πεδίο, έχει πλέον διευρύνει τους επαγγελματικούς του ορίζοντες, με εφόδια τα προϊόντα που παράγει η Πηλιορείτικη γη. «Εχω δημιουργήσει μια μικρή οικοτεχνία-βιοτεχία, στην οποία παράγω φυσικό χειροποίητο σαπούνι. Παράλληλα, παράγω το δικό μου πιστοποιημένο λάδι, το οποίο μεταποιώ και δημιουργώ ένα πολύ ωραίο προϊόν, ανταγωνιστικό, βιολογικό, πιστοποιημένο, το οποίο έχει αρχίσει να εξάγεται στο εξωτερικό» αναφέρει ο ίδιος, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Τα παραδοσιακά σαπούνια που προέρχονται από το νότιο Πήλιο βρίσκουν διέξοδο στις αγορές του εξωτερικού διότι «διαπιστώνουμε ότι υπάρχει έντονη διάθεση των καλών ελληνικών, ποιοτικών και πιστοποιημένων προϊόντων» υπογραμμίζει ο ίδιος. Στην παρούσα φάση παράγονται δέκα διαφορετικά είδη σαπουνιού, από αγνό ελαιόλαδο και αρωματικά βότανα της περιοχής, ενώ τα πλέον δημοφιλή είναι το σαπούνι με γάλα γαϊδούρας, το οποίο είναι εξαιρετικά ενυδατικό, το σαπούνι με μύρο, τριαντάφυλλο, αλλά και παπαρουνόσπορο, που είναι ευεργετικός για την απολέπιση της επιδερμίδας. Όπως τονίζει παράλληλα ο κ. Δόβας « το πιστοποιημένο ελαιόλαδο το οποίο χρησιμοποιούμε, είναι το βασικότερο προϊόν του πρωτογενούς μας τομέα, το οποίο μεταποιούμε και δημιουργούμε ένα νέο ανταγωνιστικό προϊόν, το οποίο μπορεί να εξαχθεί στις διεθνείς αγορές».

Μεταξύ των οικολογικών προϊόντων που παράγονται στην οικογενειακή επιχείρηση του κ. Δόβα περιλαμβάνονται επίσης σαμπουάν, αφρόλουτρο, καθώς και μικρά σαπουνάκια ξενοδοχείου, τα οποία «μπορούν να απορροφηθούν και από την εγχώρια αγορά» σύμφωνα με τον δραστήριο επιχειρηματία.

Πάγια θέση του ιδίου είναι ότι «πρέπει να στραφούμε στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, να ασχοληθούμε δυναμικά με τον πελάτη, δίνοντάς του κίνητρα για να έρθει στα καταλύματά μας. Παράλληλα, προσθέτει ο ίδιος, θα έχουμε την δυνατότητα να αυξήσουμε την τουριστική σεζόν, αλλά και την πελατεία μας».

Η «αναβάθμιση υπηρεσιών, η ποιότητα, οι λογικές τιμές και η καλή διάθεση για την εξυπηρέτηση των πελατών» είναι βασικοί παράγοντες σε σχέση με την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά η γενικότερη φιλοσοφία του κ. Δόβα σχετικά με το νέο μοντέλο που πρέπει να προωθηθεί, εστιάζεται στην φράση «επειδή είμαστε όλοι μικρά καταλύματα, με πολύ μικρή τουριστική περίοδο, πρέπει να συνδυάσουμε και την πρωτογενή μας παραγωγή».

Ο πολυπράγμων επαγγελματίας του νοτίου Πηλίου υπογραμμίζει ότι «πρέπει όλοι οι επαγγελματίες να στραφούμε σταδιακά προς την παραγωγή και όλο το διάστημα του χειμώνα που έχουμε ελεύθερο, πρέπει πλέον πάρα πολύ μεθοδικά και στοχευμένα, να αναδείξουμε τα τοπικά μας προϊόντα στον εξαγωγικό τομέα, που είναι η μεγάλη μας ευκαιρία, προκειμένου να επιβιώσουμε».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου