ΤΟΠΙΚΑ

Βρετανική μαχαιριά στη Μεγαλόνησο

βρετανική-μαχαιριά-στη-μεγαλόνησο-851206

Με διάβημα προς τη Βρετανία και αυστηρή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αντέδρασε η κυπριακή κυβέρνηση στο έγγραφο, το οποίο υπέγραψαν στο Λονδίνο οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Τουρκίας, κ.κ. Μπράουν και Ερντογάν. Στο έγγραφο το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου αποκαλείται εντός εισαγωγικών «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου» και προβλέπει αναβάθμιση των σχέσεων της Βρετανίας με το παράνομο κατοχικό καθεστώς.
Το έγγραφο προνοεί μεταξύ άλλων μέτρα για τερματισμό της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και την ανάπτυξη άμεσων σχέσεων μεταξύ Λονδίνου και του παράνομου κατοχικού καθεστώτος σε όλους τους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό η Βρετανία θα υποστηρίξει την αντιπροσώπευση των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Μαρκουλή, κάλεσε στο γραφείο της το Βρετανό ύπατο αρμοστή, Πίτερ Μίλετ, στον οποίο εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της κυπριακής κυβέρνησης.
Εξάλλου, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βασίλης Πάλμας, δήλωσε ότι τo έγγραφο στρατηγικού συνεταιρισμού Βρετανίας – Τουρκίας «διέπεται σε ό,τι αφορά την Κύπρο από καθαρή διχοτομική λογική». Χαρακτήρισε την εξέλιξη αρνητική και τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα ενεργήσει για την προστασία των συμφερόντων της Κύπρου, «αναθεωρώντας εκεί όπου χρειάζεται διαχρονικές πολιτικές».
Από την Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει το θέμα και «αναλόγως θα προβούμε στα συγκεκριμένα διαβήματα που είναι απαραίτητα».
Και ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος ζήτησε να ενημερωθεί και μετά να δώσει απάντηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα ήταν πρόχειρο να πει οτιδήποτε πριν ενημερωθεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου