ΤΟΠΙΚΑ

Κλέβουν οι οκτώ στους δέκα πρατηριούχους

κλέβουν-οι-οκτώ-στους-δέκα-πρατηριούχ-851206

Ο Έλληνας καταναλωτής, με συντηρητικούς υπολογισμούς, «χάνει» κάθε χρόνο μια ποσότητα της τάξεως των 50 εκατομμυρίων λίτρων βενζίνης, τις οποίες έχει μεν πληρώσει, αλλά δεν του έχουν παραδοθεί, διότι το 78% των πρατηριούχων παραδίδει ελλειμματική ποσότητα, μεταξύ 0,5% και 7%, σε σχέση με τον όγκο που αναγράφει η αντλία.
Την εικόνα αυτή για την αγορά εμφανίζουν αποτελέσματα από δείγματα βενζινών της Αττικής, στα οποία ελέγχθηκε η ακριβής ποσότητα του καυσίμου κατά την παράδοση με μία νέα μέθοδο που έχει αναπτύξει το Εργαστήριο Καυσίμων του ΕΜΠ.
Αναφορικά με τις απώλειες που έχουν οι καταναλωτές από τα ρεζερβουάρ τους, χάνονται κάθε χρόνο 3.000 τόνοι βενζίνης λόγω εξάτμισης ενώ υπενθυμίζεται ότι ο νόμος επιτρέπει στο υγρό καύσιμο που παραδίνεται στον καταναλωτή, να έχει απώλειες μέχρι 0,5%.
Έτσι, ποσότητες που παραδίδονται στους καταναλωτές μειωμένες κατά 0,5%, θεωρούνται νόμιμες.
Βέβαια, από την πλευρά του Πολυτεχνείου υποστηρίχθηκε ότι οι περισσότεροι πρατηριούχοι εμφανίζονται να έχουν ρυθμισμένες τις αντλίες για παράδοση στο όριο της αρνητικής θέσης, δηλαδή παραδόσεις μειωμένες κατά 0,5%.
Τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάστηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες από τον, τον καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών του ΕΜΠ Στ. Στούρνα, και από τον αναπληρωτή καθηγητή Φ.Ζαννίκος
Επιπρόσθετα, στην εκδήλωση τονίστηκε ότι υπάρχει νομικό κενό σχετικά με την ελεγκτική διαδικασία, ενώ υπερθεμάτισαν την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πρότυπου λιτρόμετρου. Όπως αναμενόταν, τα αποτελέσματα της έρευνας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση παριστάμενων πρατηριούχων, οι οποίοι τα αμφισβήτησαν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου