ΤΟΠΙΚΑ

Κάρλα: Χαμόγελα μετά από τέσσερα χρόνια…

κάρλα-χαμόγελα-μετά-από-τέσσερα-χρόνι-851206

Σε εργολαβία η οποία εγκαταστάθηκε τον περασμένο Απρίλιο για το αντλιοστάσιο του Πηνειού και τον καθαρισμό της τάφρου, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η παροχέτευση νερών προς την Κάρλα, έχει ενταχθεί το έργο κατασκευής ηλεκτρικού θυροφράγματος, που θα σταματήσει την άσκοπη κατάληξη νερών στον Παγασητικό.

Το ηλεκτρικό θυρόφραγμα που θα συμβάλει στην εξοικονόμηση νερών και θα αποθηκεύει σημαντικές ποσότητες υδάτων σε τάφρο για την άρδευση των περιοχών σε περιόδους ξηρασίας, θα κατασκευαστεί σε 1,5 περίπου χρόνο. Η εργολαβία στην οποία το έργο είναι ενταγμένο, προβλέπεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα να ολοκληρωθεί έως το 2009.
Η εξεύρεση τρόπων ώστε μεγάλες ποσότητες νερού να σταματήσουν να κατευθύνονται ανεμπόδιστες στον Παγασητικό και να χάνονται, απασχόλησαν χθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο Κάρλας, παρουσία του αντινομάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δημ. Μεργιαλή.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Κάρλας ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Θαν. Πρασάς, μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ υπεύθυνοι για τα έργα της Κάρλας και οι διευθυντές Αγροτικής Ανάπτυξης και Εγγείων Βελτιώσεων της Νομαρχίας.
Ο μηχανικός του ΥΠΕΧΩΔΕ Κ. Δανιήλ ενημέρωσε ότι το έργο του θυροφράγματος, που θα τοποθετηθεί πριν τη σήραγγα της Κάρλας, περιλαμβάνεται στην εργολαβία για το αντλιοστάσιο του Πηνειού.
Ωστόσο, έως ότου κατασκευαστεί, ο δήμος Κάρλας πρόκειται να προχωρήσει σε αντίστοιχο μικρότερης κλίμακας έργο.
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι υπάρχει εξασφαλισμένη πίστωση 20.000 ευρώ, ενώ έτοιμη είναι σχετική μελέτη για την κατασκευή ηλεκτροκίνητου θυροφράγματος με δοκούς, μικρότερου ύψους.
Το θυρόφραγμα που μπορεί να κατασκευαστεί, εάν οι διαδικασίες τρέξουν γρήγορα, έως τον Δεκέμβριο, θα στέλνει από την Τ1 στην Τ2 ποσότητες νερού για αποθήκευση και χρήση όποτε παραστεί ανάγκη, όπως ενημέρωσε ο κ. Μεργιαλής.

Ικανοποίηση
Στο μεταξύ, στην ίδια σύσκεψη έγινε ενημέρωση από τους επιβλέποντες του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις νέες πιστώσεις, ύψους 50,5 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν με αποφάσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για το έργο της Κάρλας.
Την ικανοποίηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μετέφερε με δηλώσεις του ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης για τα νέα κονδύλια που διατίθεται.
«Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι παρατηρείται μια μεγάλη κινητικότητα γύρω από το έργο, καθώς επίσης ότι για πρώτη φορά χρηματοδότηση για την επαναδημιουργία της λίμνης προέρχεται από εθνικούς πόρους και όχι από κονδύλια της Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Μεργιαλής.
Έπειτα από τέσσερα περίπου χρόνια, όπως πρόσθεσε, υπάρχει μια έντονη κινητικότητα με έργα ουσίας.
Όπως είπε ο κ. Μεργιαλής, τα έργα αφενός θα βοηθήσουν τους αγρότες και την παραγωγή τους, αφετέρου θα συμβάλουν στο περιβάλλον και την προστασία του. Με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν τα νερά του ταμιευτήρα θα ανανεώνονται κάθε χρόνο, ενώ η αρδευτική τους χρήση θα σταματήσει τη λειτουργία γεωτρήσεων –σήμερα πολλές από αυτές ξεπερνούν σε βάθος τα 300-350 μέτρα- εξυγιαίνοντας τον υπόγειο υδροφορέα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου