ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα οι Περιφέρειες

στον-αέρα-οι-περιφέρειες-86570
Συντηρήσεις δρόμων, αποχιονισμοί, κοινωνική πρόνοια, αγροτική και τουριστική ανάπτυξη. Τομείς, για τους οποίους έργα και παρεμβάσεις βρίσκονται στον αέρα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως για το σύνολο των Περιφερειών της χώρας, εξαιτίας των επενδυτικών πόρων που τους οφείλει το Κράτος.
Οι 13 Περιφερειάρχες, μεταξύ τους της Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, εξέφρασαν χθες στον υπουργό Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη οργή και αγανάκτηση για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα οικονομικά των Περιφερειών.
Ζήτησαν από τον υπουργό να δοθούν στις Περιφέρειες οι επενδυτικοί πόροι που οφείλονται για το 2012, γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.
Οι επενδυτικοί πόροι αφορούν δαπάνες για: συντηρήσεις – ηλεκτροφωτισμό – διαγραμμίσεις των δρόμων, αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων (αποχιονισμοί, αντιμετώπιση κατολισθήσεων, καθαρισμός ρεμάτων και αποστραγγιστικών τάφρων και άλλα) και δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια, την Αγροτική Ανάπτυξη, την Τουριστική Ανάπτυξη, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των Περιφερειαρχών, δήλωσε ότι το Κράτος αναγνωρίζει τις οφειλές προς τις Περιφέρειες και δεσμεύτηκε ότι εντός ολίγων ημερών θα μπορέσει μετά τις επαφές του με τους συναρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα καταβολής των οφειλών.
Κατά τη συζήτηση οι Περιφερειάρχες υπενθύμισαν ότι οι Περιφέρειες από την έναρξη της λειτουργίας τους το 2011 έχουν προσφέρει από μόνες τους στην τεράστια δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας, μειώνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα έως και 40%.
Επιπλέον, έχουν ήδη επωμισθεί το βάρος της μείωσης των εσόδων τους από τον κρατικό προϋπολογισμό (Κ.Α.Π.) τη διετία 2011-2012 κατά 60%.
Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Ι. Σγουρός επανέφερε το αίτημα για άμεση συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον πρωθυπουργό, ώστε να γνωρίζει και ο ίδιος όλα τα θέματα που αφορούν στις Περιφέρειες, ένα νέο θεσμό που πρωταρχικό στόχο έχει την ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ έθεσε και το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί σε όλες τις Περιφέρειες με τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων (ΙΔΑΧ ΔΕ) και το αδιέξοδο που έχει προκύψει, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου