ΤΟΠΙΚΑ

Ποιοι στηρίζουν τα αυθαίρετα;

ποιοι-στηρίζουν-τα-αυθαίρετα-851206

Η επιχείρηση «ελεύθερες παραλίες» στη Μαγνησία προχωρά με αργούς ρυθμούς. Από Σουτραλί έως Πλατανίδια, στα όρια του αιγιαλού και της παραλίας, έχουν καταγραφεί 180 αυθαίρετες περιφράξεις και κτίσματα.
Την πρόθεση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να «ρίξει» τις αυθαιρεσίες, ελευθερώνοντας την πρόσβαση στις παραλίες, καθυστερεί σημαντικά η Κτηματική Υπηρεσία.
Το πρώτο έγγραφο του νομάρχη στην Κτηματική απεστάλη στις 7 Αυγούστου, οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία έκδοσης πρωτοκόλλων αυθαίρετης χρήσης. Μέχρι σήμερα, όμως, έχουν επιδοθεί μόνο σε οκτώ περιπτώσεις.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επισημαίνει ότι «η Κτηματική Υπηρεσία δεν κινείται με ρυθμούς ανάλογους της σημαντικότητας του εγχειρήματος και του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που δίνουν ο νομάρχης και οι συνεργάτες του.
Η επιχείρηση για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες από Σουτραλί έως Πλατανίδια προχωρά με «ρυθμούς χελώνας», δήλωσε χθες ο αρμόδιος αντινομάρχης Ηλίας Ξηρακιάς.
Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας αποφάσισε να αξιοποιήσει μελέτη που είχε εκπονηθεί το 2000 και κατέγραφε τις εκτάσεις που βρίσκονταν μέσα στα όρια του αιγιαλού και της παραλίας, στο τμήμα από Σουτραλί έως Πλατανίδια.
Το συγκεκριμένο τμήμα κρίθηκε ότι είναι ένα από τα προβληματικότερα του νομού από άποψη δυνατότητας ελεύθερης χρήσης αυτών από τους πολίτες.
Σε ιδιώτη μελετητή και συγκεκριμένα στον ίδιο που συνέταξε την κτηματογράφηση του 2000 ανατέθηκε η υποστήριξη του έργου της Κτηματικής Υπηρεσίας με τη σύνταξη των απαραίτητων διαγραμμάτων.
Στις 7 Αυγούστου ο νομάρχης επισήμανε στην Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας: «Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει ξεκινήσει τη διαδικασία επικαιροποίησης των παλαιών τοπογραφικών διαγραμμάτων αποτύπωσης του αιγιαλού, στο τμήμα Σουταλί-Πλατανίδια.
Στόχος της επικαιροποίησης είναι η υποβάθμιση του έργου της αποβολής των ιδιωτών που κατέχουν εκτάσεις εντός της γραμμής του αιγιαλού και η καθαίρεση των επικείμενων (τοίχοι, περιφράξεις, λιμενικού κ.λ.π.)
Η ΝΑΜ θα στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις το έργο της απόδοσης των ακτών στους πολίτες, για τούτο παρακαλούμε να προχωρήσετε στις απαιτούμενες διαδικασίες που προβλέπονται από τη Νομοθεσία, ώστε το συντομότερο δυνατό να επιτευχθεί η υλοποίηση του παραπάνω στόχου που είναι απόλυτης προτεραιότητας.»
Από τότε, πρωτόκολλα αυθαίρετης χρήσης έχουν επιδοθεί μόνο σε οκτώ ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, σε άλλες δυο περιπτώσεις γίνονται ορισμένες διορθώσεις, ενώ σε ακόμη 15 προέκυψε ζήτημα ανεύρεσης των στοιχείων των ιδιοκτητών.
Η Κτηματική Υπηρεσία απευθύνθηκε με έγγραφό της στον δήμο Αρτέμιδας, ζητώντας στοιχεία των ιδιοκτητών οικοπέδων στη θέση Σουτραλί, οι οποίοι κάνουν χρήση αυθαίρετων κατασκευών εντός του αιγιαλού.
Ήδη ο δήμος Αρτέμιδος προχωρεί σε έγγραφη απάντηση, γνωστοποιώντας τα στοιχεία που ζητήθηκαν. Η ΝΑΜ σημειώνει από την πλευρά της τη στενή συνεργασία του δημάρχου Αρτέμιδος Δ. Αλεξόπουλου για την προώθηση των διαδικασιών, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος κατεδάφισης των αυθαιρέτων.
Σύμφωνα με τον κ. Ξηρακιά, «μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί στην Κτηματική Υπηρεσία 40 περίπου τοπογραφικά διαγράμματα για την έκδοση των πρωτοκόλλων αυθαίρετης χρήσης, στα οποία οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν ένσταση στο Ειρηνοδικείο».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η διαδικασία δεν προχωρά, καθώς η Κτηματική Υπηρεσία επικαλείται δυσκολία στην ανεύρεση της διεύθυνσης κατοικίας των ιδιοκτητών για να τα επιδώσει».
Ο κ. Ξηρακιάς ενημέρωσε ότι μετά την απόφαση της Κτηματικής Υπηρεσίας το δύσκολο ρόλο της κατεδάφισης θα τον αναλάβουν συνεργεία της Περιφέρειας σε συνεργασία με τη Νομαρχία. «Θεωρούμε σημαντική –είπε- την απελευθέρωση των ακτών, γιατί η θάλασσα είναι δημόσιο αγαθό κι ανήκει σε όλους, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση ζητούμε τη συμπαράσταση όλων των δημάρχων της περιοχής. Η διαδικασία εκδίκασης των προσφυγών από το Ειρηνοδικείο δεν είναι χρονοβόρα και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε άμεσα στην κατεδάφιση όλων των χαρακτηρισμένων αυθαίρετων κατασκευών επί του αιγιαλού».
Όπως ενημέρωσε ο αντινομάρχης, σε επόμενη φάση η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προχωρά στην πολεοδόμηση του παραθαλάσσιου οικισμού στις Νηές του δήμου Σούρπης. Το πρώτο κομμάτι της παραλίας που εκτείνεται σε τρία χιλιόμετρα είναι αποκλεισμένο για τους πολίτες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου