ΤΟΠΙΚΑ

Αυτοκριτική για την ήττα, ανησυχία για το μέλλον

αυτοκριτική-για-την-ήττα-ανησυχία-για-851206

Το βηματισμό του στο μέλλον αναζήτησε το ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια των διαδικασιών εκλογής νέου προέδρου στη χθεσινή Νομαρχιακή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Ξενία εν όψει της Εθνικής Συνδιάσκεψης από τις 2-4 Νοεμβρίου.
Κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων η αγωνία για την επόμενη μέρα μετά την εκλογή προέδρου, έκδηλη η ανησυχία μετά και τα τελευταία “έκτροπα” αλλά και η επίδραση των δύο βασικών διεκδικητών της ηγεσίας στις τοποθετήσεις των περισσοτέρων.
O συντονιστής της Νομαρχιακής κ. Γιώργος Φώτης που πλαισιώνονταν στο πάνελ από την αναπληρώτρια και τα δύο μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κ.κ. Πετρούλα Ντελεδήμου και Ελένη Κουτσιμπού (δεν παραβρέθηκαν οι δύο βουλευτές Κ. Καρτάλης και Ροδούλα Ζήση) ανοίγοντας τις εργασίες της Συνέλευσης, αναφέρθηκε στα αίτια της ήττας, τονίζοντας ότι αυτά έχουν τις ρίζες τους νωρίτερα από το 2004, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι ήταν εξωθεσμικός ο τρόπος που έγινε η αλλαγή ηγεσίας Σημίτη – Παπανδρέου και ζήτησε να σταματήσουν οι στρατοί και η πασαρέλα πίσω από τους υποψηφίους, διότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να βγει όσο το δυνατόν πιο αλώβητο από αυτή τη διαδικασία.
Αναφερόμενος στα αίτια της ήττας, έκανε λόγο για λανθασμένους χειρισμούς στο ευρωψηφοδέλτιο και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στάθηκε στα φαινόμενα εσωστρέφειας, στο άρθρο 16, ενώ επίσης αναγνώρισε ότι και τοπικά οργανωτικά υπήρξαν αδυναμίες τόσο κατά τη διάρκεια της τριετίας, όσο και στην προεκλογική περίοδο, που στοίχησαν στο κόμμα.
Ο υποψήφιος βουλευτής Βασ. Νιζάμης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη της ενότητας και κάλεσε όλους, ανεξαρτήτως τις προσωπικής τους επιλογής, να μην βλέπουν “παντού εχθρούς και αντιπάλους”.
Υπέρ του Ευάγγελου Βενιζέλου τάχθηκε ο κ. Σ. Κότσιρας, που επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ εκ της φύσης του είναι κόμμα εξουσίας και θα πρέπει γρήγορα να ανασυνταχθεί, ώστε να προχωρήσει σε μία νέα νικηφόρα πορεία, ενώ η αναπληρώτρια Μαρία Γίτση αναφέρθηκε στα λάθη και τις παραλείψεις του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να μηδενίζεται το έργο μέσα από ”κραυγές” ένθεν και ένθεν που δεν προσφέρουν στην ενότητα του κόμματος.
Στήριξη στο Γιώργο Παπανδρέου παρείχε ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρ. Νικόπουλος που ”χρέωσε” το εκλογικό αποτέλεσμα στις πολιτικές που άσκησε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, ενώ στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο συνδικαλιστής του ΕΚΒ Θαν. Κωστόπουλος, που υπογράμμισε ότι οι απόψεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ συμβάλλουν ώστε να επιστρέψουν οι μη προνομιούχοι που απομακρύνθηκαν.
Το μέλος της Π.Ε Θεσσαλίας κ. Θανάσης Μακρόπουλος, επέρριψε ευθύνες στην ηγεσία για την ήττα και τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της αλλαγής προέδρου, ενώ κριτική στις επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου άσκησε η αντινομάρχης Νατάσσα Οικονόμου, που επισήμανε ότι ο Γ.Α.Π πήρε το 2004 λευκή επιταγή, όμως δεν κατάφερε να υλοποιήσει το όραμά του.
Η κ. Ελένη Κουτσιμπού, εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε να στηριχθεί ο Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας ότι είναι ένας ηγέτης που προωθεί τη συλλογικότητα, δεν φοβάται το διάλογο και είναι ενωτικός, ενώ εμμέσως ήταν αιχμηρή για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δηλώνοντας ότι δεν είναι απαραίτητο το κριτήριο του “νικηφόρου” ηγέτη, εάν πρώτα δεν υπάρχει ένα κόμμα που θα λειτουργεί σωστά.
Αποστάσεις από τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κράτησε ο Μιλτιάδης Ζιάκας, που επισήμανε ότι σε κάθε εκλογική ήττα την βασική ευθύνη έχει η ηγεσία, άφησε αιχμές για ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική αφυδάτωση του κόμματος και εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χρέος να ανασυνταχθεί γρήγορα για να κερδίσει την Κυβέρνηση και να εφαρμόσει προοδευτική πολιτική.
Ο Θανάσης Κουντουράς παρατήρησε ότι δεν είναι δυνατόν να μηδενίζεται με τόση ευκολία το έργο των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, απέδωσε την ήττα στα λάθη της ηγεσίας και ζήτησε το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει ξανά νικηφόρα πορεία, ενώ η κ. Νίκη Ρηγάκη αποδοκίμασε την ένταση των τελευταίων ημερών και τις προσωπικές αντιπαραθέσεις και κάλεσε τα στελέχη να διασφαλίσουν την ενότητα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το ”πεπρωμένο του ΠΑΣΟΚ είναι η συντροφικότητά του”.
Ο αντινομάρχης Δημ. Μεργιαλής και μέλος της Π.Ε Θεσσαλίας ανέφερε ότι “στην αποτίμηση μίας ήττας ποτέ δεν είναι “άσπρο μαύρο τα πράγματα και ότι αυτό που προέχει είναι να αναπτυχθεί πολιτικός διάλογος και όχι κόντρες για αξιώματα και κομματικές εξουσίες, ενώ ο κ. Λάζαρος Γαϊτάνης και η κ.Μαρία Καλαμίδα σημείωσε ότι η ενότητα είναι το μοναδικό συστατικό στοιχείο ώστε το ΠΑΣΟΚ να ανακτήσει τις δυνάμεις του και αυτό έχουν χρέος να το αντιληφθούν όλοι τόσο μέχρι τις 11 Νοεμβρίου όσο πολύ περισσότερο μετά την εκλογή του νέου προέδρου.
Η συνεδρίαση συνεχίζονταν μέχρι αργά με αμείωτο το ενδιαφέρον μελών και στελεχών να τοποθετηθούν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου