ΤΟΠΙΚΑ

Ετοιμη να σπάσει το τεντωμένοι σκοινί

ετοιμη-να-σπάσει-το-τεντωμένοι-σκοινί-851206

Με επιδρομές στο πλαίσιο περιορισμένων επιχειρήσεων «θερμής καταδίωξης» εναντίον θέσεων του PKK στο έδαφος του Βορείου Ιράκ διεξάγει η Τουρκία, εν μέσω διεθνών διπλωματικών κινήσεων για την αποφυγή μεγάλης διασυνοριακής επίθεσης. Ξεχειλίζουν από οργή οι Τούρκοι, απαιτώντας άμεση στρατιωτική δράση από την κυβέρνηση Ερντογάν.
Σε κλίμα έντασης συνεδρίασε χθες στην Αγκυρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με τη συμμετοχή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, προκειμένου να εξετάσει τον εύρος και τη διάρκεια μίας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης για την καταστολή της δράσης των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ.
Στην τουρκική ηγεσία έχει προκαλέσει σοκ η δημοσιοποίηση εικόνων με τους οκτώ Τούρκους στρατιώτες, τους οποίους το PKK υποστηρίζει ότι κρατά ομήρους. Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο έχει αρκεστεί να ανακοινώσει πως μετά την θανάσιμη ενέδρα της περασμένης Κυριακής στην επαρχία Χακάρι αγνοούνται οκτώ στρατιώτες, δίχως να επιβεβαιώνει ότι απήχθησαν.
Οι εικόνες αυτές δεν έχουν προβληθεί στο εσωτερικό της χώρας μετά την απαγόρευση που επέβαλε με αίτημα της κυβέρνησης Ερντογάν το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (RTUΚ) σε όλες τις μεταδόσεις που σχετίζονται με την κλιμάκωση της βίας του PKK.
Στην Τουρκία το κλίμα γίνεται κάθε μέρα και πιο βαρύ. Η λαϊκή οργή ξεχειλίζει και πληθαίνουν οι διαδηλώσεις με αίτημα την ανάληψη δράσης κόντρα στους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες. Σημειώθηκαν ταραχές στην Κωνσταντινούπολη, όταν υποστηρικτές του PKK έστησαν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας.
Ιρακινή αντιπροσωπεία πρόκειται να συναντηθεί σήμερα στην Αγκυρα με Τούρκους αξιωματούχους για να προσπαθήσει να κατευνάσει την ένταση. Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας έρχεται στον απόηχο της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν στη Βαγδάτη.
Σε αυτή την επίσκεψη, σύμφωνα με πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί φέρεται να είπε στον Tούρκο υπουργό Εξωτερικών ότι η Βαγδάτη είναι πιθανό να παραδώσει στην Αγκυρα Κούρδους αντάρτες του PKK.

Αεροπορικές επιδρομές
Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις με την υποστήριξη πολεμικών αεροσκαφών πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες επιδρομές εναντίον θέσεων των Κούρδων ανταρτών στο έδαφος του Βορείου Ιράκ, κοντά στα τουρκο-ιρακινά σύνορα, δήλωσαν τουρκικές στρατιωτικές πηγές στο πρακτορείο Reuters.
Οι πηγές αποσαφήνισαν ότι πρόκειται για περιορισμένης κλίμακας επιθέσεις, ανάλογες με εκείνες που έχει πραγματοποιήσει και κατά το παρελθόν η Αγκυρα πέραν των συνόρων με το Ιράκ, και όχι η μεγάλης κλίμακας επίθεση την οποία προσπαθούν να προλάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βαγδάτη.
Όντως, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε πως τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και μαχητικά ελικόπτερα έπληξαν χθες θέσεις των Κούρδων κατά μήκος των συνόρων. Αρκετά μαχητικά F-16 απογειώθηκαν από αεροπορική βάση στο Ντιγιάρμπακιρ για να πλήξουν θέσεις των Κούρδων, μετέδωσαν ανταποκριτές.
Ο τουρκικός στρατός έχει ήδη αναπτύξει κατά μήκος των συνόρων δύναμη 100.000 ανδρών που υποστηρίζεται από άρματα μάχης και στρατιωτικά ελικόπτερα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πορτογαλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κάλεσαν την Τετάρτη την Τουρκία να επιδείξει σύνεση στην απάντησή της στις επιθέσεις του PKK.

Το Ιράκ
Η Τουρκία διατηρεί αμείωτη την πίεση, δηλώνοντας ότι ο στρατός μπορεί να πραγματοποιήσει ανά πάσα στιγμή επέμβαση στο Βόρειο Ιράκ κατά των βάσεων του Κούρδων ανταρτών. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν από το Λονδίνο στην ιρακινή ηγεσία, η οποία δεσμεύθηκε να κλείσει τα γραφεία του PKK στο Ιράκ και να εμποδίσει τη δράση τους στη χώρα.
Σύμφωνα με πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί είπε στον Tούρκο υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαμπατσάν ότι η Βαγδάτη είναι πιθανό να παραδώσει στην Αγκυρα καταζητούμενους ηγέτες του PKK.
Εν τω μεταξύ, η προεδρία του ιρακινού Κουρδιστάν κάλεσε χθες τους Κούρδους αντάρτες που μάχονται εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια κατά του τουρκικού κράτους να τερματίσουν την ένοπλη δράση.
Η ανακοίνωση αποτελεί την πλέον σαφή διατύπωση θέσης εκ μέρους της τοπικής κυβέρνησης, η οποία ελέγχει την περιοχή όπου βρίσκονται οι βάσεις των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, από την έναρξη της κρίσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου