ΤΟΠΙΚΑ

Κέντρο και Περιφέρεια

κέντρο-και-περιφέρεια-851206

Διαχρονικά το ελληνικό κράτος δείχνει μία αλλεργία να αποκεντρώνει αρμοδιότητες και πόρους στις Περιφέρειες, στις Νομαρχίες και τους Δήμους. Η πρακτική αυτή φυσικά έχει την εξήγησή της. Οι ρίζες του φαινομένου πηγαίνουν πολύ πίσω, στα χρόνια του αδελφοκτόνου εμφύλιου πολέμου. Τότε που το Κράτος των Αθηνών ήθελε να τιθασεύσει το αντάρτικο που φούντωνε στην ύπαιθρο. Όλοι οι ιστορικοί που έχουν επιχειρήσει την επιτομή της νεοελληνικής ιστορίας τις τελευταίες δεκαετίες, εκεί εστιάζουν τα αίτια της νεοελληνικής κακοδαιμονίας της διοίκησης.
Έπρεπε να περάσουν πάρα πολλά χρόνια, κυρίως μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αρχίσει σταδιακά η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή έγινε χωρίς την απόδοση των αντίστοιχων οικονομικών πόρων.
Ενδεικτικό παράδειγμα, δηλωτικό της καχυποψίας της κεντρικής διοίκησης προς την περιφέρεια, είναι η εμμονή του ΥΠΕΧΩΔΕ να μην ενδίδει στις εκκλήσεις της τοπικής κοινωνίας, εδώ και χρόνια, για τη δημιουργία μίας τοπικής Επιτροπής Παρακολούθησης για το έργο του Περιφερειακού του Βόλου, που θα επιλαμβάνεται έγκαιρα όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά καιρούς ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, κάτι που διαπιστώθηκε πολλές φορές στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα από το 1999, τότε που άρχισε το έργο κατασκευής της α΄ φάσης του συγκεκριμένου έργου, όταν άρχισαν από τον πρώτο καιρό οι διαμαρτυρίες του τοπικού Τύπου για ελλιπή επίβλεψη και παρακολούθηση.
Προχθές στην κοινή συνάντηση του Περιφερειάρχη με τους τέσσερις Νομάρχες της Θεσσαλίας διαπιστώθηκε αυτό που όλοι φοβόμασταν. Ότι υπάρχει ένα σημαντικότατο έλλειμμα συνεργασίας ανάμεσα στο ΥΠΕΧΩΔΕ, την Αρχαιολογία και τη Νομαρχία, για ένα έργο μάλιστα που έχει εξελιχθεί σε γιοφύρι της Άρτας για το Πολεοδομικό Συγκρότημα…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου