ΤΟΠΙΚΑ

Δραματική έκκληση Σκανδαλίδη από το Βόλο

δραματική-έκκληση-σκανδαλίδη-από-το-β-851206

Εκκληση να χαμηλώσουν οι τόνοι που ανέβηκαν επικίνδυνα μέσα στο ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 24ωρα έκανε χθες από το Βόλο ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, που επισκέφτηκε το Βόλο και είχε επαφές με στελέχη του κόμματος και αιρετούς της Αυτοδιοίκησης στα πλαίσια περιοδείας του στη Θεσσαλία.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για «τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ», υπογραμμίζοντας έντονα την ανησυχία που εισπράττει από τη βάση του κόμματος στις περιοδείες του και με μία δήλωση άκρως πολιτική, εμμέσως πλην σαφώς, έθεσε προ των ευθυνών τους τους άλλους δύο βασικούς διεκδικητές της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Γιώργο Παπανδρέου και Βαγγέλη Βενιζέλο, ζητώντας από τον Πρόεδρο και το Γραμματέα του κόμματος να συγκαλέσουν άμεσα το Πολιτικό Συμβούλιο.

“Οι εικόνες αυτών των ημερών δεν μας τιμούν καθόλου. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό που εμφανίζεται στα παράθυρα. Δεν είναι αυτό που πολεμά για τις διαδικασίες. Δεν είναι αυτό που φανατίζεται και τα χαρακώματα. Δεν είναι λάφυρο για κανένα στον πόλεμο της 11ης Νοεμβρίου. Η 11η Νοεμβρίου δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι ένας σταθμός στην πορεία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Όσοι νομίζουν ότι ο κόσμος τελειώνει με την εκλογή του προέδρου, είναι μικρότεροι των περιστάσεων. Έχουμε χρέος ν’ αλλάξουμε ρότα τώρα. Εγώ ζητώ από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής να μας καλέσουν να συζητήσουμε επί της ουσίας, να συγκαλέσουν το Πολιτικό Συμβούλιο να συζητήσει όχι για τις διαδικασίες, αλλά για το κλίμα που κινδυνεύει να διχάσει την παράταξη. Πιστεύω ότι πρέπει αναληφθεί μια πρωτοβουλία μέσα από τα συντεταγμένα όργανα του κινήματος.

Συναντώ στις περιοδείες μου μια βάση ενωμένη και δυνατή, να κοιτάει με αγωνία και να προβληματίζεται, να βλέπει με απόγνωση τις εικόνες αυτές. Και βλέπω μία βάση, την οποία την απασχολεί ο κίνδυνος της πολύχρονης διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. και το καθεστώς που κτίζεται αυτή την περίοδο. Είναι ώρα να ξυπνήσουμε από το κακό όνειρο”.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τα στελέχη και τα μέλη της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ να διαφυλάξουν το αδιάβλητο των διαδικασιών στις 11 Νοεμβρίου «προστατεύοντας έτσι, όπως τόνισε, την αξιοπιστία και την ύπαρξη του κόμματος», ενώ με έμφαση τόσο στη συνέντευξη Τύπου, όσο και στο Ξενία, περιέγραψε την δική του πολιτική πρόταση για την Κυβερνώσα Αριστερά, εκφράζοντας παράλληλα τη διαπίστωση ότι στη προεκλογική αυτή περίοδο που έχει εισέλθει το κόμμα, αντί να συζητά πολιτικά, αντιπαρατίθενται «αξιωματούχοι» και «στρατοί».

Οι συναντήσεις

Ο κ. Σκανδαλίδης, ξεκίνησε την περιοδεία του από τη Σούρπη, όπου είχε συνάντηση με εκπροσώπους του αγροτικού τομέα. Ακολούθησαν συναντήσεις με το Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απ. Παπατόλια και το δήμαρχο Βόλου Αλ. Βούλγαρη, τη Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ, ενώ αργά το μεσημέρι μίλησε σε συγκέντρωση στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ στο Ξενία.
Σύμφωνα με τον κ. Κ. Σκανδαλίδη, το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε ανορθόδοξα την όλη διαδικασία πολιτικού διαλόγου για την επόμενη μέρα μετά την ήττα του, αφού όπως εξαρχής ο ίδιος είχε προτείνει έπρεπε πρώτα να γίνει συνέδριο, αποτίμηση της ήττας και μετά να τεθεί θέμα ηγεσίας.
«Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Ελπίζω να γίνει στην Εθνική Συνδιάσκεψη, να δοθεί ο πολιτικός βηματισμός για να επιστρέψουμε στο λαό και να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας για να αγωνιστούμε απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και ένα Κράτος συμφερόντων που έχει πλέον παγιωθεί».
Ο κ. Σκανδαλίδης εξέφρασε τη θλίψη του για τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ και κυρίως σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις της μίας πλευράς σε βάρος της άλλης, κάνοντας λόγο για «μάχες χαρακωμάτων μεταξύ αξιωματούχων» και δήλωσε ότι η κάθοδός του έχει αυτόνομα χαρακτηριστικά και παράλληλα συνιστά πολιτική πράξη, με στόχο να γίνει πραγματικά πολιτικός διάλογος.

Σχετικά με όσα προβάλλονται από ορισμένα ΜΜΕ ότι έρχεται διάσπαση, τόνισε ότι η βάση του ΠΑΣΟΚ είναι συσπειρωμένη, έσπευσε ωστόσο να επισημάνει ότι εάν το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάξει και δεν επαναφέρει την πολιτική στο προσκήνιο, δεν πρόκειται να κερδίσει

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου