ΤΟΠΙΚΑ

Εκθεση για την ιστορία του Βελεστίνου

εκθεση-για-την-ιστορία-του-βελεστίνου-851206

Αφιερωμένη στον πρωτοπόρο του ελληνικού διαφωτισμού είναι η μεγάλη έκθεση που διοργανώνεται για πρώτη φορά στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου “Ρήγας Βελεστινλής” και ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα. Η δημιουργική συνένωση των τοπικών δυνάμεων, με πρωτοβουλία του Δήμου Φερών, είχε ως αποτέλεσμα την έκθεση με θέμα “Ρήγας Βελεστινλής-Βελεστίνο”, “Ταξίδι στο χθες… στο σήμερα… στο αύριο του τόπου μας” που εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων για τα 250 χρόνια από την γέννηση του Ρήγα Φεραίου και σκιαγραφεί το τρίπτυχο “Αρχαίες Φερές-Βελεστίνο-σύγχρονο Βελεστίνο”. Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα προβληθεί για πρώτη φορά στην γενέτειρα του Ρήγα, η ταινία με θέμα την “Ζωή και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή”, συμπαραγωγής του Δήμου Φερών, της ΕΚΠΟΛ-ΝΑΜ και της ΤΕΔΚ. “Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την θητεία μας, ως δημοτική αρχή, κάναμε στην κυριολεξία, σημαία τον Ρήγα, χωρίς όμως να “περιορίζουμε” την προσφορά και την προσωπικότητά του μόνο σε τοπικό επίπεδο” αναφέρει στον “Τ” ο δήμαρχος Φερών κ. Κανάρης. “Ακολουθούμε τα βήματα του Ρήγα, συνεχίζει ο κ. Κανάρης, και κάθε χρόνο, διοργανώνουμε εκδηλώσεις στην επέτειο του θανάτου του, επισκεπτόμενοι τους χώρους όπου έδρασε και άφησε την τελευταία του πνοή, το Βελιγράδι και το Βουκουρέστι. Οι ιδέες του Ρήγα, συνετέλεσαν αποφασιστικά στην κήρυξη της ελληνικής επανάστασης για την απελευθέρωση του γένους και για τον λόγο αυτό, εγκαινιάζουμε την έκθεση αυτή, παραμονές της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου” καταλήγει ο δήμαρχος Φερών.
Ο αντιδήμαρχος Φερών κ. Πάσχος αναφέρει από την πλευρά του ότι “καθοριστική ως προς την διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης φωτογραφικών, εκδοτικών και άλλων τεκμηρίων, ήταν η συνεργασία μας με τον υπεύθυνο του Πνευματικού Κέντρου και μέλος του ΔΣ του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Φερών κ. Γεωργαλιό. Στόχος μας ήταν να παρουσιάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ιστορία του τόπου μας, από την αρχαιότητα έως σήμερα, τιμώντας με αυτό τον τρόπο την κορυφαία προσωπικότητα του Ρήγα”. Ο κ. Γεωργαλιός, επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Φερών και συνυπεύθυνος στο διοργανωτικό κομμάτι της μεγάλης αυτής έκθεσης, αποδεικνύεται υπέρμαχος του ρητού “η ισχύς εν τη ενώσει”. Οπως επισημαίνει ο ίδιος χαρακτηριστικά, “η έκθεση που θα παρουσιαστεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Πνευματικού Κέντρου, είναι “καρπός” της προσπάθειας των “Φεραίων Πολιτών”, οι οποίοι έχουν θέσει στο επίκεντρο την κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής του τόπου, υπεράνω κομματικών τοποθετήσεων. Στην έκθεση αυτή, που θα διαρκέσει επί πολλούς μήνες και θα την επισκεφτούν οι μαθητές των σχολείων της περιοχής, συνεχίζει ο κ. Γεωργαλιός, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η έκδοση που δημιουργήσαμε για τον Ρήγα με τίτλο “Αναφορά στη Φεραία γη του Ρήγα Βελεστινλή”, 250 σελίδων, που περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό για την πατρίδα, την ζωή και το έργο του Ρήγα”.
Οι Φεραίοι πολίτες ένωσαν δημιουργικά τις δυνάμεις τους για την διοργάνωση της μεγάλης αυτής έκθεσης που περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό για την ιστορική εξέλιξη του Βελεστίνου από αρχαιοτάτων χρόνων, έκθεση βιβλίου για τον Ρήγα, ζωγραφικά έργα που αναπαριστούν τον τόπο του μαρτυρίου, τα σύμβολα του Ρήγα, αντίγραφο από το πρωτότυπο της Χάρτας του Ρήγα, όλα τα νομίσματα που αποτυπώνονται στην Χάρτα του Ρήγα, αποκαλύπτοντας στον επισκέπτη γνωστές και άγνωστες πτυχές της μακραίωνης ιστορικής διαδρομής του Βελεστίνου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου