ΤΟΠΙΚΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου για το κτίριο Ματσάγγου: Μόνο για πανεπιστημιακή χρήση

το-δημοτικό-συμβούλιο-βόλου-για-το-κτί-851206

Το δημοτικό συμβούλιο Βόλου ομόφωνα χθες επαναβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία περίπτωση την αλλαγή χρήσης γης στο κτίριο Ματσάγγου, που θα παραμείνει για πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις και μόνο.
Στη χθεσινή συνεδρίαση, με αφορμή επερώτηση που είχε κατατεθεί για το κτίριο Ματσάγγου, το δημοτικό συμβούλιο Βόλου έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Πρυτανική Αρχή οποιαδήποτε αλλαγή στη χρήση γης, ενώ στο «στόχαστρο» πολλών δημοτικών συμβούλων βρέθηκε ο ίδιος ο Πρύτανης του Παν. Θεσσαλίας κ. Κων. Μπαγιάτης, που κατηγορήθηκε ότι επιχειρεί να «ξεπουλήσει» δημόσια περιουσία.
Αίσθηση προκάλεσε η έκρηξη συναισθηματικής φόρτισης του δημάρχου Βόλου Αλ. Βούλγαρη, που απαντώντας στην Παρέμβαση Πολιτών, που κατηγορούσε ευθέως τη δημοτική αρχή για «ανάμιξη» στα επεισόδια που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Σπίρερ και είχαν ως αποτέλεσμα το ξυλοδαρμό φοιτητή- ανακοίνωσε ότι εάν το Σώμα δεν καταδικάσει αυτές τις καταγγελίες εις βάρος της δημοτικής αρχής, ο ίδιος θα υποβάλλει την παραίτησή του.
Ο δήμαρχος Βόλου καταδίκασε τα γεγονότα στο Σπίρερ, υπογραμμίζοντας ότι «η βία, από όπου και εάν προέρχεται, είναι ενάντια στην ελεύθερη έκφραση» και διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Βόλου δεν έχει καμία ανάμιξη σε αυτό και συνέχισε: «Εάν υπάρχει κανείς εδώ μέσα που πιστεύει ότι εγώ ζήτησα την παρέμβαση της Αστυνομίας, θέτω την παραίτησή μου στο Σώμα τώρα αμέσως, επισήμανε φορτισμένος ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης. Προσωπικά καταδικάζω τη βία, από όπου και αν προέρχεται. Δεν είναι στο χαρακτήρα μου και στη δημοκρατική μου πορεία τέτοιες λογικές. Ήμουν πάντα στους αγώνες και στα κινήματα και μάλιστα σε δύσκολες εποχές, την περίοδο της δικτατορίας, και συμμετείχα σε κινητοποιήσεις, γι’ αυτό και δεν δέχομαι τέτοιου είδους μομφές».
Σύσσωμες οι παρατάξεις, λεπτά αργότερα, αποδοκίμασαν το ύφος της ανακοίνωσης της Παρέμβασης Πολιτών, όσον αφορά στις καταγγελίες περί ανάμιξης της δημοτικής αρχής στα επεισόδια και ζήτησαν να υπάρξει σύμπνοια από όλες τις πλευρές στο κοινό στόχο.
Όσον αφορά στην ομόφωνη θέση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, σε αυτή περιλαμβάνονται τέσσερις συγκεκριμένες αποφάσεις:
-Ο Δήμος Βόλου δεν πρόκειται να αλλάξει τη χρήση γης στο κτίριο Ματσάγγου, που θα παραμείνει για πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις
-Μέσα από το σχέδιο αξιοποίησης του κτιρίου θα πρέπει να υπάρχει η ρητή δέσμευση του Παν. Θεσσαλίας ότι θα αναδειχθεί ο ιστορικός χαρακτήρας του κτιρίου
-Το Παν. Θεσσαλίας να καταθέσει άμεσα τη συνολική πρόταση αξιοποίησης στο Υπουργείο Παιδείας για το κτίριο Ματσάγγου
-Να πραγματοποιηθεί άμεσα σύσκεψη με την παρουσία και των βουλευτών του Νομού, ώστε όλοι μαζί να πιέσουν το Υπουργείο Παιδείας.

Καμία άλλη χρήση εκτός πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων
Ο δήμαρχος Βόλου ήταν ξεκάθαρος ότι ο Δήμος Βόλου δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμία περίπτωση σε αλλαγή της χρήσης γης και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα επίσημη πρόταση από το Παν. Θεσσαλίας για το πλαίσιο αξιοποίησης του Ματσάγγου.
Έκανε αναφορά σε δηλώσεις του Πρύτανη, που έχει επισημάνει ότι το κόστος για την αξιοποίηση του κτιρίου εκτιμάται στα 30 εκ. ευρώ και προανήγγειλε ότι όταν κατατεθεί η πρόταση επίσημα το Δημοτικό Συμβούλιο, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς το Υπουργείο Παιδείας για να στηρίξει την χρηματοδότησή τους είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε από το Δ’ ΚΠΣ.
«Τον πρώτο λόγο για το κτίριο Ματσάγγου τον έχει το πανεπιστήμιο, συμπλήρωσε ο δήμαρχος Βόλου, που επίσης σημείωσε ότι ο Δήμος Βόλου στις αρμοδιότητές του έχει μόνο το θέμα που αφορά στις χρήσεις γης, όπου δεν τίθεται θέμα αλλαγών», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην απόφαση του Δήμου να κατασκευάσει το υπόγειο γκαράζ, αλλά και να προχωρήσει το έργο της Πλατείας Πανεπιστημίου.
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Κυριάκος Μήτρου, που έκανα λόγο για «προφάσεις και παλινωδίες» από πλευρά της Πρυτανικής αρχής και άφησε αιχμές κατά του κ. Μπαγιάτη ότι εκφράζοντας τις προσωπικές του απόψεις επιχειρεί να προ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου