ΤΟΠΙΚΑ

Πολεμικές ιαχές δονούν την Τουρκία

πολεμικές-ιαχές-δονούν-την-τουρκία-851206

Ξεχειλίζει η οργή στην Τουρκία μετά τις βαριές απώλειες του στρατού σε ενέδρα Κούρδων ανταρτών και η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση από την κοινή γνώμη και την αντιπολίτευση να προχωρήσει σε διασυνοριακή επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ.
Αντάρτες του PKK διείσδυσαν προχθές στο τουρκικό έδαφος ορμώμενοι από το Βόρειο Ιράκ και σκότωσαν 12 Τούρκους στρατιώτες. Επρόκειτο για τη χειρότερη επίθεση του PKK κατά του τουρκικού στρατού την τελευταία δεκαετία και στις σφοδρές συγκρούσεις που ακολούθησαν στα σύνορα 34 αντάρτες έπεσαν νεκροί από τουρκικά πυρά.
Ο τουρκικός στρατός επιβεβαίωσε τη Δευτέρα πως αγνοούνται τα ίχνη οκτώ στρατιωτών μετά την ενέδρα των Κούρδων αυτονομιστών σε στρατιωτική μονάδα στην επαρχία Χακάρι. «Παρ’ όλες τις έρευνές μας, καμιά επαφή δεν κατέστη δυνατή με αυτούς τους οκτώ στρατιώτες» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) έχει ανακοινώσει μέσω του φιλοκουρδικού πρακτορείου ειδήσεων Firat πως έχει συλλάβει ζωντανούς οκτώ Τούρκους στρατιώτες.
Τα γεγονότα έχουν δημιουργήσει έκρυθμη κατάσταση. Δεκάδες τουρκικά στρατιωτικά οχήματα κατευθύνονται προς τη μεθόριο με το Ιράκ. Εικονολήπτης του AP Television News είδε κονβόι 50 στρατιωτικών οχημάτων με στρατιώτες και όπλα να κινείται από τη νοτιοανατολική πόλη Σιρνάκ προς το Ουλούντερε κοντά στα σύνορα. Παράλληλα, το τουρκικό πυροβολικό εξακολουθεί να βομβαρδίζει θέσεις του PKK εντός του Βόρειου Ιράκ.
Η κυβέρνηση Ερντογάν εκτιμά ότι στο Βόρειο Ιράκ εδρεύουν 3.000 Κούρδοι αντάρτες, που μάχονται για αυτονομία στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ο στρατός έχει αναπτύξει κατά μήκος των συνόρων δύναμη 100.000 ανδρών που υποστηρίζεται από τανκς και στρατιωτικά ελικόπτερα.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί -Κούρδος ο ίδιος- κάλεσε το PKK να απελευθερώσει τους κρατούμενους και, όπως επιβεβαίωσε το γραφείο του, δήλωσε ότι το PKK αποφάσισε να κηρύξει μονομερώς τη Δευτέρα κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι θα ακολουθήσει ανακοίνωση εντός της ημέρας.
Μεγάλη διαδήλωση κατά του PKK
Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν χθες στη συνοικία Χαλκηδόνα της Κωνσταντινούπολης, ζητώντας άμεση και σκληρή δράση κατά των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών. «Καταραμένο PKK», «Οι μάρτυρες είναι αθάνατοι και η Τουρκία αδιαίρετη» φώναζε πλήθος 3.000 Τούρκων.
Κρατώντας τουρκικές σημαίες οι διαδηλωτές καλούσαν τον Ταγίπ Ερντογάν να απαντήσει χωρίς καθυστέρηση στο PKK. «Ταγίπ, στείλε το γιο σου στο στρατό» φώναζαν. Την οργή που επικρατεί στην Τουρκία αντικατοπτρίζουν τα πρωτοσέλιδα του Τύπου: «Αρκετά» γράφει τη Δευτέρα η Cumhuriyet: «Είμαστε όλοι στρατεύσιμοι» λέει η Yeni Safak. Αμεση δράση ζητά και η αντιπολίτευση.

«Βράζει» η πολιτική σκηνή

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν αναμένεται σήμερα στη Βαγδάτη για συνομιλίες. Η αναγγελία της επίσκεψης έγινε από τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπαρί ενώπιον του ιρακινού Κοινοβουλίου που πραγματοποίησε ειδική σύνοδο υπό το φόβο τουρκικής επιδρομής.
Ο Αλί Μπαμπατζάν βρίσκονταν χθες σε επίσκεψη στο Κουβέιτ, από όπου δήλωσε πως η Τουρκία θα εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά κανάλια για την επίλυση της κρίσης προτού καταφύγει σε στρατιωτικά μέτρα. «Θα δοκιμάσουμε όλα τα διπλωματικά μέσα προτού διεξάγουμε την όποια στρατιωτική επιχείρηση» ανέφερε.
Στην Αγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν προεδρεύει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με αντικείμενο τη ραγδαία κλιμάκωση της βίας του PKK και αργότερα εντός της ημέρας θα αναχωρήσει για το Λονδίνο για επίσημη επίσκεψη -στο πλαίσιο της οποίας θα έχει συνάντηση και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ που βρίσκεται επίσης στη Βρετανία.
Κατόπιν επικοινωνίας με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, ο Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή πως συμφώνησε να δώσει στις ΗΠΑ περιθώριο λίγων ημερών ώστε να λάβουν αποφάσεις για άμεσες ενέργειες κατά του PKK. Ο Τούρκος πρωθυπουργός παγίως κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι δεν κάνουν τίποτε κατά των ανταρτών.
Αυτό επαναλ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου