ΤΟΠΙΚΑ

Μήπως είμαστε όλοι αόμματοι;

μήπως-είμαστε-όλοι-αόμματοι-851206

Τόσες φορές που το έχουμε δει να παίζεται και να ξαναπαίζεται αυτό το αριστούργημα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, την «Κάλπικη λίρα», ασφαλώς και θα θυμάστε πολύ καλά τον αλησμόνητο Μίμη Φωτόπουλο στο ρόλο του… κάλπικου τυφλού, να λέει εκείνη την ατάκα «Κόσμο ακούω, και κόσμο δεν βλέπω».
Ε, κάπως έτσι αισθάνομαι κι εγώ καθώς ακούω όλους τους υποψήφιους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, ου μην και αρκετούς εκ των παρατρεχάμενών τους, να προπαγανδίζουν την προοπτική της «Μεγάλης Αριστεράς».
Μεγάλη Αριστερά ακούω, αλλά Μεγάλη Αριστερά δεν βλέπω, ούτε στο σήμερα ούτε στο άμεσα ορατό μέλλον.
Με ποιους και πώς δηλαδή θα την κάνουν αυτή τη «Μεγάλη Αριστερά», όταν η ίδια η παραδοσιακή αριστερά αρνείται πεισματικά κάθε προοπτική να γίνει έστω… μικρομεσαία, με την συνεργασία των δύο κομματικών σχηματισμών της;
Ήμουν ένας από εκείνους που εργάσθηκαν με πείσμα να γίνει ο άλλοτε ενιαίος «Συνασπισμός». Διό και ο Χαρίλαος Φλωράκης, όπως θυμούνται οι πολιτικοί συντάκτες, κατά την πρώτη επίσημη κοινή συνέντευξη με το Λεωνίδα Κύρκο, είχε πει τη φράση «σου το κάναμε το χατίρι, κύριε Γιώργη». Αλλά τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι.
Δεν ξέρω πώς αντιλαμβάνονται την πολιτική πραγματικότητα οι τρεις διεκδικητές του θώκου της Χαριλάου Τρικούπη. Ξέρω όμως πολύ καλά, όπως και κάθε Έλληνας που δεν είναι… αόμματος απέναντι στην πρόσφατη πολιτική ιστορία, ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε την εξουσία όχι όσο πήγαινε αριστερότερα, αλλά όταν αποφάσισε να κάνει τα μεγάλα ανοίγματα προς τους κεντρώους ψηφοφόρους. Ετούτοι εδώ, οι επίγονοί του, λες και βάλθηκαν να χαρίσουν οριστικώς τον κεντρώο χώρο στον Καραμανλή, και στριμώχνονται όλοι, τουλάχιστον με τις ρητορείες και τα συνθήματά τους, στο χώρο της Αριστεράς.
Μεγάλη Αριστερά ακούω και Μεγάλη Αριστερά δεν βλέπω. Γιατί το ΚΚΕ δεν έχει καμιά διάθεση να συγχωνευθεί με «αστικά» κόμματα. Αλλά και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, που αύξησε τις δυνάμεις του «τρώγοντας» από το ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται να αποδεχθεί συνεταιρισμό τώρα που είναι «στα πάνω του», όταν δεν τον δεχόταν στις χειρότερες στιγμές του.
Άρα σε ποιον απευθύνονται; Μάλλον στους εντός ΠΑΣΟΚ «αριστερούς». Τους «ορίτζιναλ» του προ της ανόδου στην εξουσία ΠΑΣΟΚ.
Προφανώς δεν διδάχθηκαν από το ότι η ΑΕΚ έγινε ξανά μεγάλη ομάδα, όταν ο κ. Νικολαΐδης παραμέρισε τους «ορίτζιναλ».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου