ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός ελέγχου στην Υπηρεσία Καθαριότητας της Ν. Ιωνίας

εκτός-ελέγχου-στην-υπηρεσία-καθαριότ-92470

Τα τραγελαφικά γεγονότα που σημειώθηκαν χθες τα ξημερώματα στην Υπηρεσία Καθαριότητας της Νέας Ιωνίας, αποτυπώνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το μέγεθος του προβλήματος το οποίο έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των δημοτικών υπαλλήλων. Το σκηνικό ήταν πραγματικά απερίγραπτο, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να ψάχνει τον διευθυντή της Υπηρεσίας, που ταυτόχρονα είναι και συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, προκειμένου να συντονίσουν την αντίδραση του μηχανισμού του Δήμου για το μάζεμα των σκουπιδιών και ενώ ήταν σε εξέλιξη μια δυνατή νεροποντή. Ο διευθυντής διαψεύδει τον Αντιδήμαρχο, υποστηρίζοντας ότι ήταν στη θέση του κανονικά και κάνει λόγο για πολιτική δίωξη σε βάρος του επειδή είναι συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ.

Όλα αυτά βέβαια δεν τα καταλαβαίνουν οι πολίτες και ως ένα βαθμό τους αφήνουν και αδιάφορους καθώς το μεγάλο ζητούμενο γι αυτούς είναι να λειτουργεί σαν ρολόι, μια υπηρεσία την οποία ακριβοπληρώνουν. Μάλιστα όταν είναι σε εξέλιξη ακραία καιρικά φαινόμενα και τα σκουπίδια βρίσκονται στους δρόμους για μέρες απειλώντας να φράξουν τα φρεάτια, η λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης πρέπει να είναι κυριολεκτικά υποδειγματική. Στην προκειμένη περίπτωση έχει καλλιεργηθεί ένα πολεμικό κλίμα τόσο μεταξύ των απεργών και της Δημοτικής Αρχής Βόλου όσο και ανάμεσα στους ίδιους τους συνδικαλιστές, που προέρχονται από διαφορετικές κομματικές παρατάξεις. Έως ένα βαθμό είναι αναμενόμενο να υπάρχουν αντιπαραθέσεις και σοβαρές προστριβές μεταξύ ανθρώπων που αγωνίζονται να αποτρέψουν απολύσεις συναδέλφων τους και ενδεχομένως και τις δικές τους, και δημοτικών παραγόντων, οι οποίοι προσπαθούν να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι να φτάνουμε σε αποφάσεις που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον, υπάρχει μια τεράστια απόσταση.

Αυτός ο απεργιακός αγώνας των δημοτικών υπαλλήλων, είναι ο σημαντικότερος που έχει δώσει ο κλάδος και η στήριξη της κοινωνίας πρέπει να θεωρείται δεδομένη, σε ανθρώπους που προσπαθούν να κρατήσουν τις δουλειές τους. Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει ανοχή και κατανόηση σε κινητοποιήσεις που επηρεάζουν άμεσα την ομαλή καθημερινότητα μιας ολόκληρης πόλης. Πολύ δε περισσότερο όταν βρισκόμαστε στο χειμώνα και οι καιρικές συνθήκες δεν υπολογίζουν ούτε απεργίες, ούτε καταλήψεις, ούτε αποκλεισμούς.

Είναι μείζονος σημασίας ζήτημα για τη δημόσια υγεία πρωτίστως και για την αποτροπή πιθανών πλημμυρικών φαινομένων δευτερευόντως, να μαζευτούν από τους δρόμους και τις γειτονιές της Νέας Ιωνίας οι τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία 24ωρα. Στη συνέχεια οι κινητοποιήσεις μπορούν να συνεχιστούν με άλλη μορφή και σε καμία περίπτωση εις βάρος των πολιτών.

Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, μόνη διέξοδος από το σημερινό αδιέξοδο θα μπορούσε να είναι η παρέμβαση του ίδιου του Δημάρχου Βόλου που στις αρχές της εβδομάδας τάχθηκε με ανακοίνωσή του υπέρ του αγώνα των δημοτικών υπαλλήλων, ενάντια στις διαθεσιμότητες, ενώ καυτηρίασε τη στάση συγκεκριμένων συνδικαλιστών, οι οποίοι όπως επεσήμανε δε σέβονται τις πλειοψηφίες και αποφασίζουν μονομερώς για καταλήψεις και αποκλεισμούς δημοτικών εγκαταστάσεων. Μόνο με ανακοινώσεις όμως δεν αντιμετωπίζονται ακραίες καταστάσεις όπως η παρούσα. Χρειάζονται αποφάσεις που ενδεχομένως θα «πονέσουν» ορισμένους, θα «ανακουφίσουν» όμως σίγουρα τους περισσότερους!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου