ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς μεταπτυχιακό οι διευθυντές

χωρίς-μεταπτυχιακό-οι-διευθυντές-851206

Με το τέλος της διαδικασίας των συνεντεύξεων των υποψηφίων διευθυντών σχολικών μονάδων ολοκληρωμένη εικόνα για τα κριτήρια που πληρούν θα έχουν από αύριο τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η διαδικασία των προσωπικών συνεντεύξεων ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ο κύκλος των συνεντεύξεων κλείνει αύριο.
Την Τρίτη ανοίγουν οι φάκελοι των υποψηφίων διευθυντών για την αξιολογική τους κατάσταση. Για τα δημοτικά σχολεία 162 είναι οι υποψήφιοι για 89 θέσεις, ενώ για τα Γυμνάσια και Λύκεια 127 καθηγητές διεκδικούν διευθυντή θέση σε σχολική μονάδα.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης των νέων διευθυντών να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου.
Ποια είναι, όμως, τα βασικά χαρακτηριστικά του προφίλ των διευθυντών των σχολικών μονάδων της Μαγνησίας; Ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας, που διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2004-5 από τον Μαθηματικό, Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Χαράλαμπο Σταχτέα και την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μαίρη Γείτονα.
Η έρευνα καταδεικνύει ότι στο σώμα των διευθυντών των σχολικών μονάδων υπερισχύει το ανδρικό φύλο.
Γενικά, για τους διευθυντές τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης φαίνεται ότι η συγκεκριμένη θέση διοικητικής ευθύνης αρχίζει να καταλαμβάνεται από μεσήλικες κατά πλειονότητα εκπαιδευτικούς, με προϋπηρεσία γύρω στο μισό της μέγιστης επιτρεπόμενης χρονικής διάρκειας για παραμονή στην υπηρεσία.
Συνολικά, από τους συμμετέχοντες στην έρευνα διευθυντές σχολικών μονάδων της Μαγνησίας, οι περισσότεροι (80,5%) είναι άντρες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας ενός διευθυντή σχολείου το νομό υπερβαίνει τα πενήντα έτη (52,75). Περισσότερο νεότερα άτομα είναι οι γυναίκες, παρά οι άντρες. Οι πιο πολλοί διευθυντές έχουν ηλικία από 51 έως και 60 έτη.
Όλοι οι διευθυντές των σχολείων της Μαγνησίας, όπως ο νόμος ορίζει, διαθέτουν τους τυπικούς ακαδημαϊκούς τίτλους, προκύπτει ότι είναι απειροελάχιστο το ποσοστό εκείνων που έχουν πραγματοποιήσει σπουδές για την απόκτηση ανώτερου πτυχίου (7,5% με μεταπτυχιακό τίτλο και 5% με διδακτορικό).
Από την έρευνα προκύπτει ακόμη ότι μόνο το 16% των στελεχών έλαβαν επιμόρφωση management και οι πιο πολλοί από αυτούς κατέχουν πάνω από δέκα χρόνια τη θέση του διευθυντή σχολείου.

Στην Πρωτοβάθμια
Από τους διευθυντές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι περισσότεροι είναι άντρες (79%), ενώ λιγότερες (21%) είναι γυναίκες. Η ηλικία τους κυμαίνεται από 38 έως 59 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι 50,3 έτη. Οι γυναίκες εμφανίζονται κατά μέσο όρο αρκετά νεότερες σε σχέση με τους άντρες, αφού η μέση ηλικία γυναίκας διευθύντριας είναι 44,64 έτη, ενώ η μέση ηλικία άντρα διευθυντή 51,83 έτη.
Τα συνολικά χρόνια υπηρεσίας στην εκπαίδευση των συγκεκριμένων στελεχών κυμαίνονται από 14 μέχρι 35 έτη. Η μεγαλύτερη συχνότητα (12%) εμφανίζεται στα 25, 27 και 28 συνολικά χρόνια υπηρεσίας.
Ένα ποσοστό 56% των διευθυντών έχει αποκτήσει επιπλέον και πανεπιστημιακό πτυχίο. Ένα μικρό ποσοστό (8%) πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές και ένα πολύ μικρότερο (4%) απέκτησε διδακτορικό τίτλο.

Στη Δευτεροβάθμια
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η συντριπτική πλειονότητα των διευθυντών (82%) είναι άντρες, ενώ μόλις το 18% είναι γυναίκες. Η ηλικία τους κυμαίνεται από 39 έως 61 ετών, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας είναι 52,7 έτη.
Σε ό,τι αφορά στα συνολικά χρόνια υπηρεσίας στην εκπαίδευση των συγκεκριμένων στελεχών κυμαίνονται από οκτώ μέχρι και 35 έτη (για τους περισσότερους είναι το όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης).
Οι διευθυντές των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε ποσοστό 96% διαθέτουν πανεπιστημιακό πτυχίο ή δίπλωμα, ενώ το 7% έχει αποκτήσει πτυχίο ΤΕΙ. Οι περισσότεροι διευθυντές σχολικών μονάδων στη Μαγνησία (51%) έχουν ειδικότητα που προκύπ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου