ΤΟΠΙΚΑ

Παρουσιάστηκαν οι σύγχρονες τεχνικές μέτρησης

παρουσιάστηκαν-οι-σύγχρονες-τεχνικέ-95118

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 8o Πανελλήνιο Συνέδριο «Φαινόμενα Ροής Ρευστών – ΡΟΗ 2012» στο Βόλο (Συγκρότημα Τσαλαπάτα) στις 16 και 17 Νοεμβρίου. Στο συνέδριο, που ήταν υπό την αιγίδα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συμμετείχαν περισσότεροι από 140 σύνεδροι από την Ελλάδα και την Κύπρο, αρκετοί από τους οποίους ήταν προπτυχιακοί φοιτητές που προσέφεραν μία νότα αισιοδοξίας για το μέλλον της έρευνας στη χώρα μας.

Στόχος του συνεδρίου ήταν η ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σε επιστημονικά και τεχνολογικά προβλήματα όπου η μηχανική ρευστών παίζει σημαντικό ρόλο. Έγιναν παρουσιάσεις σε σύγχρονες τεχνικές μέτρησης ροής ρευστών, υπολογιστική ρευστοδυναμική, αστάθεια ροών και τύρβη, πολυφασικές ροές, καύση, περιβαλλοντικές ροές, φυσιολογικές ροές, μικρο- και νανο-ροές, μαγνητοϋδροδυναμική, ρεολογία και μορφοποίηση πολυμερών. Τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας της Μηχανικής Ρευστών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την προφορική παρουσίαση 40 πρωτότυπων ερευνητικών εργασιών, ενώ 25 εργασίες παρουσιάστηκαν σε μορφή Αφίσσας. Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν οι παρουσιάσεις των τριών προσκεκλημένων καθηγητών του Imperial College του Πανεπιστημίου Λονδίνου. Συγκεκριμένα, ο καθ. David Gosman, αφού έκανε μία ιστορική αναδρομή, μίλησε για τη διαρκώς εντεινόμενη χρήση της υπολογιστικής ρευστομηχανικής στο σχεδιασμό και τη βελτιστοποίηση σύγχρονων βιομηχανικών διεργασιών και προϊόντων, ο καθ. Alex Taylor για τις πειραματικές τεχνικές σε θαλάμους καύσης και ο Βολιώτης καθ. Γιάννης Χαρδαλούπας για τις οπτικές διαγνωστικές τεχνικές στη μελέτη της δημιουργίας σταγονιδίων.

Στο τέλος του Συνεδρίου έγινε μία σύντομη εκδήλωση προς τιμήν του κ. Γεωργίου Μπεργελέ, ομότιμου καθηγητή της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε αναγνώριση των υπηρεσιών του στη Μηχανική των Ρευστών και στην Ελληνική Ακαδημαϊκή Κοινότητα, αλλά και για την πρωτοβουλία του να θεσπιστεί η σειρά των συνεδρίων «ΡΟΗ». Ο καθ. Γ. Μπεργελές γεννήθηκε στη Λάρισα, απέκτησε Δίπλωμα Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου από το ΕΜΠ (1968) και το Δίπλωμα Master και το Διδακτορικό από το Imperial College του Λονδίνου. Οι ερευνητικές δραστηριότητές του εκτείνονται σχεδόν σε όλο το φάσμα της μηχανικής ρευστών. Είναι συγγραφέας 6 ελληνικών και 3 ξενόγλωσσων βιβλίων και πάνω από 200 άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, ενώ έχει επιβλέψει 16 διδακτορικές διατριβές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου