ΤΟΠΙΚΑ

«Θερμό» το κλίμα στους φοιτητές

θερμό-το-κλίμα-στους-φοιτητές-851206

Με δύο γύρους γενικών συνελεύσεων έως την επέτειο του Πολυτεχνείου και νέα πορεία την 1η Νοεμβρίου, φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα διατηρήσουν το «θερμό» κλίμα απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εκπρόσωποι φοιτητών, μεταφέροντας τις αποφάσεις γενικών συνελεύσεων των τμημάτων τους, επανέλαβαν χθες την πρόθεσή τους να «μπλοκάρουν» με διάφορες μορφές κινητοποιήσεων την εφαρμογή του νόμου-πλαισίου.
Παράσταση διαμαρτυρίας στην επικείμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου είναι το επόμενο βήμα αντίδρασής τους, ενώ προαναγγέλλουν κύκλο καταλήψεων, «όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες».
Οι φοιτητές μιλούν για κλίμα σύγχυσης στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος τους βρίσκεται σε ρυθμούς εξεταστικής, «με την κυβέρνηση να ξεκινά αμέσως μετά τις εκλογές «εδώ και εκεί» την εφαρμογή του νόμου πλαισίου, σε μια προσπάθεια να υπάρξουν περιορισμένες αντιδράσεις», όπως δήλωσε ο φοιτητής Μηχανικών Χωροταξίας Ν. Καπιτσίνης.
Ο ίδιος και τέσσερις ακόμη εκπροσώποι φοιτητικών συλλόγων ισάριθμων τμημάτων σε συνέντευξη Τύπου, χθες το απόγευμα στο Παπαστράτου, αναφέρθηκαν στις κινητοποιήσεις, καθώς και στα προβλήματα που αναδείχθηκαν με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Από τα κυρίαρχα προβλήματα, τα οποία συζητήθηκαν στις γενικές συνελεύσεις τους τις προηγούμενες ημέρες, είναι το κτιριακό και η έλλειψη υποδομών.
«Θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε στο νόμο-πλαίσιο και είμαστε αποφασισμένοι να τον μπλοκάρουμε στην πράξη και να μην αφήσουμε να εφαρμοστεί σε κανένα τμήμα», ανέφερε ο Αντώνης Σταμέλος από το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών.
Σχετικά με τη λειτουργία του τμήματος μίλησε για ανεπάρκεια κτιρίων για τα εργαστήρια, με αποτέλεσμα να παρακολουθούν μαθήματα σε προκάτ αίθουσες, ενώ οι πρωτοετείς φοιτητές «αναγκάστηκαν να αγοράσουν υλικοτεχνικό εξοπλισμό».
Η εκπρόσωπος του Παιδαγωγικού Ειδικής Αγωγής Ξανθή Φακάκη ενημέρωσε ότι στην τελευταία γενική συνέλευση καταψηφίστηκε ο νόμος-πλαίσιο και αποκλείστηκε η εφαρμογή του. Στα προβλήματα των φοιτητών του τμήματος είναι η πληρωμή για την εκμάθηση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας σε φροντιστήρια, ενώ ζητούν άμεση χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου για υλικοτεχνική υποδομή.
Το κτιριακό αποτελεί το βασικότερο θέμα και για το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, ανέφερε η φοιτήτρια Μαρία Μαυροκεφαλίδου: «Δεν υπάρχουν αίθουσες για τα μαθήματα. Στοιβαζόμαστε 80-100 άτομα και πολλοί φοιτητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Ζητάμε τη δημιουργία νέων αιθουσών».
Μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών και τις σημειώσεις των καθηγητών να αποστέλλονται ηλεκτρονικά «παρακολουθούν» μαθήματα οι φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Δικτύων, όπως ανέφερε ο Λευτέρης Μπαρμπαγιάννης, καθώς εξαιτίας του σοβαρού κτιριακού προβλήματος η αίθουσα δεν επαρκεί για τους 150 φοιτητές του τμήματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου