ΤΟΠΙΚΑ

Εντατικοποιούν τους ελέγχους οι ΔΟΥ

εντατικοποιούν-τους-ελέγχους-οι-δου-851206

Η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι βασική προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε χθες ο Αντώνης Μπέζας, κατά την ενημέρωση για το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα των ελεγκτικών υπηρεσιών Elenxis.
Στο πλαίσιο του νέου συστήματος, προβλέπεται και η επάνδρωση 1.800 ελεγκτών με φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέσω των οποίων θα μπορούν να εξασφαλίζουν αυτοματοποιημένες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες κατά την ενέργεια των φορολογικών ελέγχων.
Οι ελεγκτές, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, θα μπορούν να χρησιμοποιούν φορητούς υπολογιστές και να διασυνδέονται με τα κεντρικά συστήματα του Taxis και του Icis κατά τη διενέργεια των επιτόπιων ελέγχων στις επιχειρήσεις.
Επιπλέον 337 ελεγκτικές υπηρεσίες θα εξοπλιστούν με 3.300 προσωπικούς υπολογιστές.
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, 90.000 επιχειρήσεις βρέθηκαν να μην έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ή δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2007 και θα ελεγχθούν άμεσα από τις κατά τόπους εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα.
Επίσης από διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προέκυψε ότι 420 ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής άνω των οκτώ μέτρων δεν είχαν δηλώσει τα σκάφη που απέκτησαν.

Επανακαθορίζονται οι δαπάνες των έργων
Εξάλλου, τον επανακαθορισμό των απρόβλεπτων δαπανών στα δημόσια έργα προβλέπει τροπολογία του YΠΕΧΩΔΕ που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης του Αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσάκωνα.
Συγκεκριμένα με τα ποσά των απρόβλεπτων δαπανών καλύπτονται εφεξής και οι απαιτήσεις της κατασκευής, που είναι αναγκαίες για την αρτιότητα και λειτουργικότητα του έργου παρά την πλήρη εφαρμογή των σχετικών προδιαγραφών κατά την κατάρτιση των μελετών του έργου και με την προϋπόθεση να μην τροποποιείται το «βασικό σχέδιο» αυτού.
Η εν λόγω ρύθμιση εφαρμόζεται και στις εκκρεμείς, κατά την έναρξη εφαρμογής του υπό ψήφιση νόμου, διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης έργων.
Με την ίδια τροπολογία, αυξάνονται τα όρια προϋπολογισμού έργων, στα οποία έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ) εργοληπτικές επιχειρήσεις, ανάλογα με την τάξη εγγραφής τους σ αυτό.
Επιβάλλεται ο υποχρεωτικός έλεγχος των μελετών ή κατηγοριών ή σταδίων αυτών, που έχουν καταρτισθεί πριν την εφαρμογή του ν.3316/2005 και αφορούν έργα που πρόκειται να ενταχθούν στα επιχειρησιακά προγράμματα της προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013, προκειμένου να διαπιστωθεί η πληρότητα, αρτιότητα, και η εν γένει εφαρμοσιμότητά τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου