ΤΟΠΙΚΑ

Σταδιακή η αύξηση των κοινωνικών δαπανών

σταδιακή-η-αύξηση-των-κοινωνικών-δαπα-851206

Σταδιακή αύξηση των κοινωνικών δαπανών, με παράλληλη αναδιάρθωσή τους, εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Ο υπουργός είπε ότι, όταν ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των κοινωνικών δαπανών, θα διατίθενται περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω από ό,τι τώρα.

Ετσι, από το 26% του ΑΕΠ που φθάνουν τώρα οι κοινωνικές δαπάνες, θα φθάσουν το 27% του ΑΕΠ σταδιακά. Η αναδιάρθρωση των κοινωνικών δαπανών θα γίνει διότι ως τώρα δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Αντί να είναι στοχευμένες οι κοινωνικές δαπάνες, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, διαχέονται στο σύνολο του πληθυσμού και όχι στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Στην αύξηση των δαπανών θα συμβάλει και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω της οποίας θα συγκεντρωθούν χρήματα για να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης των δαπανών αυτών.

Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε τα παραπάνω με αφορμή την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών, έτους 2005, που διενήργησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος. Από την έρευνα προκύπτει ότι το 19,6% του πληθυσμού της χώρας διέμενε το 2004 σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα έναντι του αντίστοιχου ποσοστού 19,9% που ήταν το 2003.

-Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, εκτιμώνται σε 832.456 και τα μέλη τους σε 2.088.701.

-Το ποσοστό κινδύνου οικονομικής επισφάλειας είναι υψηλότερο στις γυναίκες (20,9%) σε σχέση με τους άνδρες (18,3%).

-Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 27,9%, ενώ για τα άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών σε ποσοστό 22,7%.

-Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ιδιόκτητη κατοικία, απειλούνται από οικονομική επισφάλεια κατά 20%, ενώ αυτά που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία κατά 17,9%.

-Ο κίνδυνος οικονομικής επισφάλειας των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά και χωρίς εργαζόμενα μέλη ανέρχεται σε 53,9%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για νοικοκυριά χωρίς παιδιά και χωρίς εργαζόμενα μέλη ανέρχεται σε 27,6%.

-Τα μέλη των νοικοκυριών που διαμένουν σε αραιοκατοικημένες περιοχές, απειλούνται από τη φτώχεια περισσότερο από αυτά που διαμένουν σε πυκνοκατοικημένες και ενδιάμεσης πυκνότητας περιοχές.

-Ο κίνδυνος οικονομικής επισφάλειας των νοικοκυριών με ένα γονέα ανέρχεται σε 40,7% των νοικοκυριών αυτής της κατηγορίας, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τα νοικοκυριά με δυο γονείς και ένα εξαρτώμενο παιδί ανέρχεται σε 14,3%.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 5.568 νοικοκυριών και σε 12.381 μέλη των νοικοκυριών αυτών ηλικίας 16 ετών και άνω. Στον πληθυσμό της έρευνας δεν περιλαμβάνονται ομάδες πληθυσμού που είναι κατά τεκμήριο φτωχές, όπως είναι οι διαβιούντες σε ιδρύματα, οι αθίγγανοι και οι άστεγοι.

ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ

«Είναι θετικό ότι ο κ. Αλογοσκούφης άρχισε να μιλάει για μια δίκαιη κοινωνία. Είναι αρνητικό ότι το λέει ο υπουργός που έφερε στην Ελλάδα το δόγμα «παίρνω από τους φτωχούς και δίνω στους πλούσιους», δήλωσε η υπεύθυνη Οικονομίας και Οικονομικών του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για την φτώχεια στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι "με τα σημερινά στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, καθώς και τις εξαγγελίες του, το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι είναι ότι το μόνο που μπορούν να περιμένουν από την πολιτική που υπηρετεί την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, είναι η επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης. Το εισόδημα των 11.864 ευρώ το χρόνο για μια τετραμελή οικογένεια δεν είναι όριο κινδύνου φτώχειας αλλά κατάσταση εξαθλίωσης".

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου