ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση ζήτησης στο Κοινωνικό Φαρμακείο

αύξηση-ζήτησης-στο-κοινωνικό-φαρμακε-100594
Αυξάνονται διαρκώς οι ανασφάλιστοι συμπολίτες οι οποίοι απευθύνονται στο Κοινωνικό Φαρμακείο που λειτουργεί για τρίτο χρόνο στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης και εξυπηρετεί περισσότερες από εκατό περιπτώσεις. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ανασφάλιστων συμπολιτών, κάθε ηλικίας, που απευθύνονται στο Κοινωνικό Φαρμακείο, ενώ πέραν των εγγεγραμμένων, εξυπηρετούνται και έκτακτα περιστατικά, κατόπιν συνεννόησης. Νέες περιπτώσεις προστίθενται διαρκώς στους εκατό περίπου εγγεγραμμένους ανασφάλιστους, γεγονός που υποδηλώνει τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

«Υπάρχει αυξητική τάση και είναι λογικό, γιατί από την στιγμή που αυξάνεται το ποσοστό των ανασφάλιστων ή γενικότερα των ανθρώπων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με οποιοδήποτε τρόπο στο να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους καταβάλλοντας το αντίστοιχο αντίτιμο, απευθύνονται στο κοινωνικό φαρμακείο» αναφέρει η Γεωργία Τσάτσου, η οποία μετέχει στο ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας και είναι παράλληλα εθελόντρια του Κοινωνικού Φαρμακείου. Πολλές περιπτώσεις αφορούν, σημειωτέον, ανέργους, αλλά και πρώην ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έχουν κλείσει, οι οποίοι στερούνται κοινωνικής ασφάλισης, διότι αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς το ασφαλιστικό τους ταμείο.

Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις «ωθούμε τους ανασφάλιστους που απευθύνονται στο κοινωνικό φαρμακείο να περνούν παράλληλα από επιτροπή για την πρόνοια, προκειμένου να εξασφαλίσουν βιβλιάριο απορίας, αλλά λόγω του ότι υπάρχουν σε αρκετές περιπτώσεις χρέη προς το δημόσιο, δεν μπορούν να ενταχθούν στο ταμείο απορροίας, το οποίο τους εξασφαλίζει και ιατρική περίθαλψη» αναφέρει η κ. Τσάτσου. Οι ηλικίες των ανασφάλιστων συμπολιτών που απευθύνονται στο κοινωνικό φαρμακείο ποικίλουν από ανθρώπους 50 περίπου ετών αλλά και νεότερους, οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την ανεργία, στην πιο δημιουργική τους στιγμή.

Τα φάρμακα που κατά βάση έχουν αυξημένη ζήτηση την δεδομένη χρονική περίοδο καλύπτουν χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιολογικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη κλπ, ενώ παράλληλα παρουσιάζει κατακόρυφη άνοδο η ζήτηση αντιβιοτικών, εισπνεόμενων φαρμάκων, αποσυμφορητικών μύτης κ.λ.π., που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ιώσεων και κρυολογημάτων.

Οι υπεύθυνοι του Κοινωνικού Φαρμακείου έχουν καταρτίσει, στο μεταξύ, λίστα με το φαρμακευτικό υλικό που είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση του κόσμου και περιλαμβάνει παιδιατρικά φάρμακα, εισπνεόμενα, αντιβιοτικά σιρόπια, αναλγητικά-αντιπυρετικά, αντιβηχικά και αντιισταμινικά σιρόπια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Σε ό,τι αφορά στους ενήλικες, είναι απαραίτητα τα εισπνεόμενα, αντιβιοτικά, απλά αναλγητικά-αντιπυρετικά, αντιδιαβητικά δισκία, αλλά και γενικής χρήσης υγειονομικό υλικό, όπως γάζες, ελαστικοί επίδεσμοι, βαμβάκι κ.λ.π.. Δεκτά γίνονται φάρμακα με ημερομηνία λήξεως τουλάχιστον μετά από έξι μήνες, που δεν έχουν ανοιχτεί, στην περίπτωση που πρόκειται για μορφές πολλαπλών δόσεων όπως αλοιφές, κολλύρια, εισπνεόμενα, ταμπλέτες και κάψουλες χωρίς blister. Επίσης δεν γίνονται δεκτά φάρμακα που υπόκεινται στον νόμο 1729, τα οποία χρειάζονται ειδική συνταγή με κόκκινη γραμμή, καθώς επίσης φάρμακα που διατηρούνται στο ψυγείο, όπως εμβόλια.

Στο μεταξύ, λόγω της τρέχουσας κατάστασης έχουν αυξηθεί οι ώρες λειτουργίας του κοινωνικού φαρμακείου, χάρη στην ένθερμη εθελοντική στήριξη των φαρμακοποιών της περιοχής μας. Συγκεκριμένα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι και την Τετάρτη από τις 5 έως τις 8 το απόγευμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου