ΤΟΠΙΚΑ

Επιχείρηση – αποκομιδή στο Βόλο

επιχείρηση-αποκομιδή-στο-βόλο-101839

Aρχισε από χθες αργά το βράδυ η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους δρόμους μετά από τη δεκαήμερη απεργία των εργαζομένων στη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Βόλου.

Η είδηση έγινε γνωστή νωρίς χθες το απόγευμα, μετά από απόφαση που πήρε αργά το μεσημέρι ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας και αφού είχε προηγηθεί συνάντηση του προεδρείου με το Δήμαρχο Βόλου Π. Σκοτινιώτη μετά από πρωτοβουλία του τελευταίου και ο οποίος δήλωσε αλληλέγγυος στα αιτήματά τους και κυρίως σε αυτό που αφορά τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Βόλου Χαρ. Τσαμπάζης, καθημερινά θα δουλεύουν δύο βάρδιες εργαζομένων, για να προσθέσει ότι δεν θα υπάρξουν υπερωρίες από το προσωπικό. Ο Αντιδήμαρχος Βόλου εκτίμησε ακόμη ότι η λειτουργικότητα της πόλης θα έχει αποκατασταθεί το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται, όπως τόνισε, ότι αυτό μπορεί να γίνει και νωρίτερα.

Ο κ. Τσαμπάζης ξεκαθάρισε ότι καθημερινά θα εργάζονται δύο βάρδιες (συνολικά 84 άτομα, εργάτες και οδηγοί) ανά 24ωρο, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι προκειμένου να συντμηθεί ο χρόνος αποκομιδής πίσω από κάθε όχημα θα είναι τρεις εργάτες αποκομιδής.

Ειδικότερα για την αποκομιδή των απορριμμάτων, που μόνο στη Δημοτική Ενότητα Βόλου εκτιμάται ότι είναι περίπου 2.000 τόνοι, θα εργαστούν επτά φορτηγά (τέσσερα εργολάβων και τρία του Δήμου), τέσσερα «τσαπάκια» (δύο εργολάβων και δύο του Δήμου), δώδεκα απορριμματοφόρα για την περισυλλογή των πράσινων κάδων και πέντε απορριμματοφόρα που θα χρησιμοποιηθούν για την περισυλλογή των μπλε κάδων ανακύκλωσης, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και μία υδροφόρα με υγρό απολύμανσης και καθαρισμού.

Ο κ. Τσαμπάζης διευκρίνισε ότι στο κέντρο του Βόλου θα απασχοληθούν για όσες μέρες χρειαστεί δύο απορριμματοφόρα για την αποκομιδή των πράσινων κάδων, ένα απορριμματοφόρο για τα υλικά της ανακύκλωσης, τρία φορτηγά για τα χύδην απορρίμματα, ένα τσαπάκι και ένας μικρός φορτωτής.

Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι θα κάνουν από το πρωί κατάληψη στα γραφεία προσωπικού, ενώ από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ. μετέχουν στην τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ. Επίσης θα συμμετέχουν αύριο Τετάρτη στην τρίωρη πανευρωπαϊκή στάση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μετά το μεσημέρι.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων έγινε εφικτή μετά τη συνάντηση που είχε χθες το πρωί ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ με το Δήμαρχο Βόλου, με τον τελευταίο να τους διαβεβαιώνει ότι δεν θα αποστείλει καμία κατάσταση στο Υπουργείο Εσωτερικών για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις υπαλλήλων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη από τη Βουλή. Μετά από τη συνάντηση με το Δήμαρχο Βόλου τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων έκαναν έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο όπου με ψήφους έξι έναντι πέντε (καταψήφισαν τα πέντε μέλη της ΔΑΣ)

αποφασίστηκε να ξεκινήσει από χθες βράδυ η αποκομιδή των απορριμμάτων από την πόλη και από τις δημοτικές ενότητες. Η πρόταση της ΔΑΣ/ΟΤΑ ήταν να συνεχιστεί η κινητοποίηση των εργαζομένων με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και συνέχιση των καταλήψεων των δημοτικών κτηρίων. Τέλος, χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας Γ. Μαγιάκος ρωτήθηκε για το ποια είναι η θέση του Δ.Σ. για την αποπληρωμή των εργαζομένων κατά τις ημέρες που απείχαν από τα καθήκοντά τους κι είπε ότι κανείς εργοδότης δεν πληρώνει εργαζόμενους που απέχουν από την εργασία τους.

Aνακοίνωση
του Συλλόγου
Αργά το βράδυ ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Νομού Μαγνησίας έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:
«Σήμερα Δευτέρα 12 Νοεμβρίου το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων. ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Βόλου κ. Παν. Σκοτινιώτη, παρουσία και της Αντιδημάρχου κ. Νατ. Οικονόμου, με θέμα τις επικείμενες απολύσεις υπαλλήλων στους Ο.Τ.Α.

Μετά από διεξοδικό διάλογο μεταξύ των δυο πλευρών ο Δήμαρχος Βόλου δεσμεύτηκε πως δεν θα υπογραφούν οι όποιες διοικητικές πράξεις ζητηθούν για απολύσεις υπαλλήλων και δεν αποσταλούν στο αρμόδιο υπουργείο.

Ως γνωστόν το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 5:00 μ.μ. που συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο, θα γίνει παράσταση από το Σύλλογο Εργαζομένων, όπου και θα ζητηθεί η ψήφιση και στήριξη, της πιο πάνω απόφασης από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Συνεχίζουμε όμως να παλεύουμε για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται σε βάρος όλων μας. Μετά από πλειοψηφική απόφαση, του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ ΟΤΑ με στάσεις εργασίας τη Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου από τις 12:00 μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Με καθημερινή δράση, από όλους τους εργαζόμενους, για αναστολή λειτουργίας των γραφείων προσωπικού όλων των Δήμων και Νομικών Προσώπων Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου για να μην αποσταλούν στοιχεία για απολύσεις υπαλλήλων στο αρμόδιο υπουργείο

Ταυτόχρονα κλιμάκια του Δ.Σ. του Συλλόγου μας θα επισκεφτούν όλους τους Δημάρχους του Νομού μας, για να πάρουν έμπρακτες δεσμεύσεις πως δεν θα γίνουν διοικητικές πράξεις για απολύσεις υπαλλήλων σε κανένα Δήμο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου