ΤΟΠΙΚΑ

Αγώνας διαρκής για τη διαφάνεια

αγώνας-διαρκής-για-τη-διαφάνεια-851206

Ενταση σημειώθηκε χθες με αφορμή την ακύρωση του διαγωνισμού τον περασμένο Αύγουστο για το έργο του ταχυδιυλιστηρίου του φράγματος Παναγιώτικο, με δημάρχους του Νοτίου Πηλίου να επιρρίπτουν σοβαρές ευθύνες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την καθυστέρηση επαναδημοπράτησης.
Τις επικρίσεις που δέχθηκε από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ύδρευσης-Άρδευσης και συγκεκριμένα από τους Δημάρχους Αφετών Θ. Κουτσοφλίνη, Σηπιάδος Στ. Βακούλα και Αργαλαστής Μιλτ. Γαϊτανά, κλήθηκε να σχολιάσει ο νομάρχης.
«Όλοι μας πλέον έχουμε αντιληφθεί ποια είναι η πηγή αυτών των επιθέσεων», ανέφερε ο κ. Παπατόλιας και πρόσθεσε ότι η νέα νομαρχιακή αρχή επιλέγει ,ως συνειδητή στάση, να μην απαντά στις προκλήσεις, όσο ισχυρές και αν είναι αυτές, «ακόμα και αν συντονίζονται ή οργανώνονται από συγκεκριμένα κέντρα».
Οι πολίτες ωστόσο οφείλουν να γνωρίζουν, όπως είπε, και επεσήμανε ότι το πιο επικίνδυνο φαινόμενο στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης -κάτι που το έχει επισημάνει πολλές φορές και ο Συνήγορος του Πολίτη στις ετήσιες εκθέσεις του- είναι η άγνοια ή συνειδητή παραβίαση του θεσμικού και νομικού πλαισίου, στο οποίο οφείλει να κινείται η τοπική αυτοδιοίκηση.
«Ορισμένοι θεωρούν ότι είναι πολυτέλεια να τηρούνται οι νόμοι και οι διαδικασίες και ότι είναι μια απλή παρωνυχίδα η παραβίασή τους», δήλωσε ο κ. Παπατόλιας. «Απέναντι σε αυτές τις αρρωστημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις πρέπει να οριοθετηθούμε. Πρέπει να δώσουμε τέλος σε αυτά και να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι: είναι πολύ προτιμότερο να καθυστερήσει κανείς δυο-τρεις μήνες την εκτέλεση ενός έργου, για να αιτιολογήσει καλύτερα τις αποφάσεις ανάθεσης, από το να καθυστερήσει ένα και δυο χρόνια με παράνομες αποφάσεις ανάθεσης ή μη επαρκώς αιτιολογημένες αποφάσεις ανάθεσης. Και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ήδη επί θητείας του προκατόχου μου, έχει μια πικρή πείρα στην περίπτωση π.χ. του Φράγματος Μαυρομάτη. Στο αντίστοιχο έργο στη Σούρπη υπήρξε καθυστέρηση ενός έτους και περισσότερο, γιατί είχαμε επανάληψη της δημοπρασίας, καθώς έγιναν αποδεκτές οι ενστάσεις. Να καταλάβουμε επομένως, ότι πρέπει να τηρούμε τις διαδικασίες και τους νόμους, πρέπει να αιτιολογούμε σωστά και ότι αυτά δεν είναι πολυτέλεια, αλλά είναι συνθήκη και προϋπόθεση της αποτελεσματικότητας της δράσης της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Ο κ. Παπατόλιας απηύθυνε έκκληση στους δημάρχους του Πηλίου να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν με την Περιφέρεια, έτσι ώστε να συγκροτήσουν τον νέο φορέα διαχείρισης του Φράγματος Παναγιώτικο και να μπορέσουν έτσι να χρηματοδοτηθούν για την κατασκευή του βόρειου υδρευτικού κλάδου. Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αν και η νομαρχιακή αρχή το έχει επισημάνει από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Τους απηύθυνε, τέλος, έκκληση να ολοκληρώσουν τη διαδικασία του καθαρισμού των ρεμάτων που ανήκουν στα διοικητικά τους όρια, να υποβάλουν επιτέλους στο Δασαρχείο τις προτάσεις τους για τη διάνοιξη αντιπυρικών λωρίδων και να παρακολουθούν από κοντά μαζί με τη Νομαρχία την εξέλιξη των αντιπλημμυρικών έργων που εκτελεί η Περιφέρεια στις πυρόπληκτες περιοχές.
Επισήμανε, τέλος, πως δεν έχει κανένα νόημα η όποια αντιπαράθεση. «Εμάς αυτό που μας νοιάζει είναι να πάρουμε διαζύγιο από τις αρρωστημένες νοοτροπίες, από τα χρόνια προβλήματα της αυτοδιοίκησης στο παρελθόν. Πρέπει να τηρούμε τους νόμους σε πλαίσιο διαφάνειας, σε ένα πλαίσιο συνεννόησης με τις αρχές», υπογράμμισε ο νομάρχης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου