ΤΟΠΙΚΑ

Αλκοολικοί από 14 ετών!

αλκοολικοί-από-14-ετών-102684
Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα του αλκοολισμού στη Μαγνησία και ιδιαίτερα στο νεανικό πληθυσμό. Το πλέον ανησυχητικό, σύμφωνα με στοιχεία τελευταίας έρευνας, είναι ότι στη Μαγνησία οι νέοι εγκλωβίζονται στη συστηματική κατανάλωση αλκοόλ από την ηλικία των 14 ετών! Τα ίδια στοιχεία αποκαλύπτουν ότι μαθητές, δηλαδή ανήλικα άτομα, σε ποσοστό 5,2% προσφεύγουν στο αλκοόλ σχεδόν κάθε μέρα και 7,5% κάθε εβδομάδα. Την ώρα, πάντως, που το πρόβλημα του αλκοολισμού δείχνει να οξύνεται, εξειδικευμένοι φορείς ή δομές για την αντιμετώπισή του απουσιάζουν παντελώς.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή
Ο σημερινός αλκοολικός, δεν είναι πια ο μεσήλικας των περασμένων δεκαετιών που δοκίμαζε την ατομική και την οικογενειακή αντοχή του στο ποτό. Δεν είναι το συμπαθές γραφικό γεροντάκι, που το γονάτιζαν τα βάρη της ζωής και έπινε για να ξεχάσει. Οι σημερινές ηλικίες των αλκοολικών, έχουν κατέβει επικίνδυνα χαμηλά. Τα συμπεράσματα του Δρ Κοινωνιολόγου Βασίλη Ντακούμη, ο οποίος μέσα από συνεχείς έρευνες τα τελευταία χρόνια στη Μαγνησία έχει παρατηρήσει από κοντά την αλλαγή του «προσώπου» του αλκοολικού, είναι σοκαριστικά.

Οι μεγάλες κοινωνικές έρευνες με αντικείμενο τη διευρεύνηση των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών του προβλήματος των εξαρτησιογόνων ουσιών, μεταξύ των οποίων είναι και το αλκοόλ, οι οποίες έγιναν στη Μαγνησία κατά το χρονικό διάστημα απ’ το 1994 μέχρι και σήμερα, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Β. Ντακούμη είναι αποκαλυπτικές.

Ειδικότερα:

  • Μόλις το 24,2% των μαθητών δεν πίνει ποτέ αλκοόλ, το 36,9% πίνει σπάνια και το 26,1% πίνει περιστασιακά. Υπάρχει όμως ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό ποσοστό 5,2% που πίνει αλκοόλ σχεδόν κάθε μέρα και 7,5% κάθε εβδομάδα. Αυτό το 12,7% των μαθητών, προφανώς θεωρεί τη χρήση αλκοόλ ως τρόπο διασκέδασης
  • Το 30,9% των νεαρών χρηστών αλκοόλ, πίνει αρκετά χωρίς όμως να ζαλίζεται, ενώ υπάρχει ένα ιδιαίτερα υψηλό και ανησυχητικό ποσοστό του 7,5% που πίνει πολύ για να ζαλιστεί!
Από τα στοιχεία των ερευνών αποδεικνύεται ότι η σχέση των νέων με το αλκοόλ, καθορίζει και τις εκτιμήσεις τους για την επικινδυνότητα της ουσίας. Το αλκοόλ θεωρείται από τις πλέον ακίνδυνες εξαρτησιογόνες ουσίες. «Αυτή η «λογική» σχέση εκτίμησης της επικινδυνότητας και της χρήσης αλκοόλ, υποδηλώνει μια στάση «εκλογίκευσης» της χρήσης αλκοόλ από τους νέους, η οποία ασφαλώς και συνδέεται με την κοινωνική αποδοχή της χρήσης», εξηγεί ο κ. Ντακούμης.

Σχολική αποτυχία

Καθοριστικός παράγοντας που οδηγεί τους νέους στη χρήση αναδεικνύεται η οικογένεια. Πάνω από 1 στους 2 ερωτώμενους, εκτιμά ότι τα οικογενειακά προβλήματα αποτελούν αίτιο για τη χρήση. Άλλες σημαντικές αιτίες που ωθούν ανήλικα άτομα στην… πρόσκαιρη ζάλη αποτελούν η περιέργεια, τα ψυχολογικά προβλήματα, ο αδύναμος χαρακτήρας, η προσπάθειά τους να αποφύγουν οικογενειακά, προσωπικά ή ακόμη και σχολικά (!) προβλήματα.

Το τελευταίο δε προκύπτει από τις ίδιες έρευνες στη Μαγνησία, καθώς η σχολική αποτυχία, αν και με σχετικά μικρό ποσοστό (6,3%), αναφέρεται ως αίτιο για χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, γεγονός επίσης ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Αναφερόμενος στην εξάπλωση του αλκοολισμού, κυρίως στο νεανικό πληθυσμό ο κ. Ντακούμης, τόνισε ότι δημιουργεί μια κατάσταση επικίνδυνη, που εύλογα ανησυχεί τους ίδιους τους νέους, τους γονείς, το κοινωνικό σύνολο. «Είναι πρώτα απ’ όλα ένα κοινωνικό πρόβλημα. Αυτό δείχνουν όλες οι επιστημονικές έρευνες που έγιναν στη Μαγνησία μας τα τελευταία χρόνια», συμπληρώνει ο ίδιος.

Και ενώ το οινόπνευμα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.), εντάσσεται στην κατηγορία των επικίνδυνων εξαρτησιογόνων ουσιών, η κοινωνική ανοχή της χρήσης του είναι παντού έκδηλη, τόσο στα διάφορα άμεσα και έμμεσα διαφημιστικά μηνύματα, όσο και στην εξάπλωσή του στις νεαρές ηλικίες.

Έτσι, τόσο στη χώρα όσο και ειδικότερα στη Μαγνησία, ενώ είναι πράγματι τεράστιες οι επιπτώσεις του αλκοολισμού, που αγγίζουν μάλιστα επικίνδυνα τη νέα γενιά, η κοινωνία δείχνει μια προκλητική ανοχή στο τεράστιο αυτό πρόβλημα.
Πίνουν μόνοι τους,

χωρίς παρέα

Σύμφωνα με τον Κοινωνιολόγο, η κατακόρυφη αύξηση της χρήσης οινοπνευματωδών ποτών στη χώρα μας, συνδέεται με τις μεταβολές που παρατηρούνται στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Μέχρι πρότινος, η χρήση αλκοόλ γινόταν με παρέα, για παράδειγμα στην ταβέρνα, και συνοδευόταν με φαγητό. Ήταν μια αφορμή για ανθρώπινη επικοινωνία, για ανταλλαγή απόψεων, για χιούμορ, για εκτόνωση, για ομαδικό γλέντι. Στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι, πίνουν μόνοι τους, χωρίς παρέα, χωρίς ανθρώπινη επικοινωνία. Η χρήση αλκοόλ, μετατρέπεται σιγά-σιγά από μέσο σε αυτοσκοπό. Η μοναξιά, κύριο χαρακτηριστικό της εποχής μας, που ενισχύεται δραματικά σε συνθήκες κρίσης, φυσικό είναι να επηρεάσει και τους τρόπους διασκέδασης. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι οι ηλικίες αυτών που κάνουν συστηματική χρήση αλκοόλ, διαρκώς μικραίνουν, με ηλικία έναρξης της συστηματικής χρήσης τα 14 έτη.

Τέσσερις έρευνες

Τα στοιχεία για το πρόβλημα του αλκοολισμού στη Μαγνησία έχουν προκύψει από τέσσερις μεγάλες κοινωνικές έρευνες.

  • Η πρώτη έγινε κατά το χρονικό διάστημα από 6 έως και 26 Απριλίου 1994, με ευθύνη της Δημοτικής Επιχείρησης Μελετών Και Ανάπτυξης Δ.Ε.Μ.Κ.Α.) του Δήμου Νέας Ιωνίας σε συνολικό δείγμα 598 ατόμων που κατοικούν στη Νέα Ιωνία.
  • Η δεύτερη έγινε κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 1997 έως και το Μάιο του 1999 με ευθύνη της Εταιρείας Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού (Ε.Κ.Π.ΠΟΛ.) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 4.210 μαθητές της 3ης Γυμνασίου & της 3ης Λυκείου του Νομού Μαγνησίας.
  • Η τρίτη έγινε στο χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο του 2002 έως και τον Ιούνη του 2006, με ευθύνη του Αντιναρκωτικού Μετώπου (Α.ΜΕ.) Στην έρευνα συμμετείχαν 968 μαθητές της 1ης τάξης όλων των τύπων Λυκείου του Πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου – Νέας Ιωνίας του Νομού Μαγνησίας.
  • Η τέταρτη, και η πιο πρόσφατη, έγινε στο διάστημα από τον Ιούλιο του 2009 έως και τον Ιούνιο του 2010 με την έγκριση και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ με στόχο την καταγραφή και ανάλυση των στάσεων απέναντι στις εξαρτησιογόνες ουσίες των ατόμων που βρίσκονται σε φάση απεξάρτησης και συμμετέχουν στη Μονάδα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στο Βόλο, καθώς και των ατόμων του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντός τους.

Κανένας εξειδικευμένος

φορέας στη Μαγνησία

Την ώρα, πάντως, που οι ίδιες οι «μαρτυρίες» των νεαρής ηλικίας ατόμων μέσω της συμμετοχής τους στις έρευνες και η επιστημονική αξιοποίηση των απαντήσεων τους, εκπέμπουν σήμα κινδύνου, κανένας εξειδικευμένος φορέας δεν υπάρχει για να δώσει βοήθεια.

Σύμφωνα με τον κ. Ντακούμη, οι διαστάσεις του προβλήματος γίνονται ακόμη μεγαλύτερες, αν ληφθεί υπόψη ότι στην περιοχή μας, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανείς εξειδικευμένος φορέας της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος του αλκοολισμού.

«Το γεγονός αυτό, σε σχέση με τα σχετικά υψηλά ποσοστά των νέων που κάνουν συστηματική χρήση αλκοόλ, πρέπει να οδηγήσει σε ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης και στην υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης της χρήσης αλκοόλ, καθώς και σε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι στις βλαπτικές συνέπειες από τη χρήση του», καταλήγει ο κ. Ντακούμης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου